Sneeuwster taart

Een echte klassieker: de sneeuwster taart. Een luchtig biscuit gevuld met slagroom, mascarpone en (zelfgemaakte) advocaat. Je kunt de sneeuwster in het diepvriesgedeelte van de supermarkt vinden. Maar zelfgemaakt is hij natuurlijk het allerlekkerst.
Je kunt er slagroom en advocaat tussendoen, maar ik heb gekozen voor slagroom met mascarpone en dit mengsel gemengd met advocaat. Dan krijgt het niet zo’n sterke advocaatsmaak. Maar als je het lekker vindt, kan je ook pure advocaat gebruiken.
Ingrediënten Sneeuwster taart
voor ca. 8-10 personen
voor het biscuit:
- 120 gram (tarwe) bloem
- 120 gram suiker
- 4 eieren
- flinke theelepel vanille-extract
- flinke snuf zout
voor de vulling:
- 250 ml slagroom
- 100 gram mascarpone
- 100 gram advocaat
- 40 gram suiker
Benodigdheden
- poedersuiker ter decoratie
- springvorm van 20 cm
- bakspray of boter
- bakpapier
- spatel
- zeef
- taartzaag
- theezeefje
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkant in met bakspray of boter.
- Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een vetvrije kom (schoongemaakt met citroensap, vergeet ook de garde niet!). Klop de eiwitten luchtig en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop dan de eiwitten tot ze stijf zijn.
- Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en het vanille-extract in enkele minuten tot een romige massa.
- Spatel dan een kwart van het opgeklopte eiwit door het eigeel. Voeg, als dit goed gemengd is, de rest van het eiwit in 2x toe. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.
- Zeef de bloem boven de kom en spatel dit ook door het mengsel.
- Schep daarna het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak het biscuit in ca. 23-28 minuten gaar.
- Laat vervolgens het biscuit op een rooster volledig afkoelen.
Biscuit vullen
- Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze stijf op.
- Voeg vervolgens de mascarpone toe en klop nog even door.
- Snij het afgekoelde biscuit horizontaal doormidden (met de taartzaag, maar met een mes kan het ook).
- Verdeel dan ruim de helft van het slagroom/mascarponemengsel op de onderste helft.
- Spatel daarna de advocaat door het achtergebleven slagroommengsel. Verdeel dit over het midden van de taart. Strijk deze vulling met een lepel iets uit naar de zijkanten, zodat er een heuveltje in het midden van de taart ontstaat.
- Snijd de bovenkant van de taart met een scherp mes 4x in en leg deze vervolgens op de vulling. Doordat de vulling in het midden van de taart wat hoger is, zal de ster mooi open gaan staan.
- Bestuif ten slotte de taart voor het serveren (met behulp van een theezeefje) met de poedersuiker.
Tip
- Afgedekt in de koelkast is de sneeuwster taart 2-3 dagen houdbaar. Invriezen met de vulling zou ik niet doen, de structuur van de vulling wordt daar minder lekker van. Het biscuit kun je wel goed invriezen.

Dit recept is afkomstig van Rutger bakt!