Sneeuwster taart

sneeuwster taart

Een echte klassieker: de sneeuwster taart. Een luchtig biscuit gevuld met slagroom, mascarpone en (zelfgemaakte) advocaat. Je kunt de sneeuwster in het diepvriesgedeelte van de supermarkt vinden. Maar zelfgemaakt is hij natuurlijk het allerlekkerst.

Je kunt er slagroom en advocaat tussendoen, maar ik heb gekozen voor slagroom met mascarpone en dit mengsel gemengd met advocaat. Dan krijgt het niet zo’n sterke advocaatsmaak. Maar als je het lekker vindt, kan je ook pure advocaat gebruiken.



voor ca. 8-10 personen

voor het biscuit:

  • 120 gram (tarwe) bloem
  • 120 gram suiker
  • 4 eieren
  • flinke theelepel vanille-extract
  • flinke snuf zout

voor de vulling:

  • 250 ml slagroom
  • 100 gram mascarpone
  • 100 gram advocaat
  • 40 gram suiker

  • poedersuiker ter decoratie
  • springvorm van 20 cm
  • bakspray of boter
  • bakpapier
  • spatel
  • zeef
  • taartzaag
  • theezeefje

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkant in met bakspray of boter.
  • Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een vetvrije kom (schoongemaakt met citroensap, vergeet ook de garde niet!). Klop de eiwitten luchtig en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop dan de eiwitten tot ze stijf zijn.
  • Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en het vanille-extract in enkele minuten tot een romige massa.
  • Spatel dan een kwart van het opgeklopte eiwit door het eigeel. Voeg, als dit goed gemengd is, de rest van het eiwit in 2x toe. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.
  • Zeef de bloem boven de kom en spatel dit ook door het mengsel.
  • Schep daarna het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak het biscuit in ca. 23-28 minuten gaar.
  • Laat vervolgens het biscuit op een rooster volledig afkoelen.
Biscuit vullen

  • Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze stijf op.
  • Voeg vervolgens de mascarpone toe en klop nog even door.
  • Snij het afgekoelde biscuit horizontaal doormidden (met de taartzaag, maar met een mes kan het ook).
  • Verdeel dan ruim de helft van het slagroom/mascarponemengsel op de onderste helft.
  • Spatel daarna de advocaat door het achtergebleven slagroommengsel. Verdeel dit over het midden van de taart. Strijk deze vulling met een lepel iets uit naar de zijkanten, zodat er een heuveltje in het midden van de taart ontstaat.
  • Snijd de bovenkant van de taart met een scherp mes 4x in en leg deze vervolgens op de vulling. Doordat de vulling in het midden van de taart wat hoger is, zal de ster mooi open gaan staan.
  • Bestuif ten slotte de taart voor het serveren (met behulp van een theezeefje) met de poedersuiker.

  • Afgedekt in de koelkast is de sneeuwster taart 2-3 dagen houdbaar. Invriezen met de vulling zou ik niet doen, de structuur van de vulling wordt daar minder lekker van. Het biscuit kun je wel goed invriezen.
sneeuwster van bovenaf gezien

Dit recept is afkomstig van Rutger bakt!




Sandwiches

etagere met sandwiches

Twee verschillende soorten sandwiches, altijd lekker bij een high-tea, een babyshower, een picknick of gewoon bij de lunch. Vandaag een sandwich met eiersalade en bacon en een sandwich met kruidenroomkaas, kipfilet en komkommer.

Het fijne van deze sandwiches is, dat je ze van te voren kunt maken. Verpak ze dan in plastic folie en leg ze in de koelkast.



Ingrediënten Sandwiches met eiersalade en bacon

voor 16 driehoekjes

  • 8 sneetjes wit casinobrood
  • portie eiersalade
  • 12 plakjes bacon of ontbijtspek

Werkwijze

  • Maak eerst de eiersalade. Dit kun je eventueel al een dag eerder doen.
  • Bak de bacon krokant in een droge koekenpan en laat dan op een stuk keukenrol afkoelen.
  • Snijd de korstjes van alle boterhammen. Als je wilt, kun je ze er ook aan laten.
  • Beleg dan 4 boterhammen met de eiersalade.
  • Leg hierop 3 plakjes bacon per boterham.
  • Leg de andere 4 sneetjes erop en snijd diagonaal in vieren met een scherp mes.
  • Gebruik je ze later, verpak ze dan in plastic folie.

Ingrediënten Sandwiches met kruidenroomkaas, kipfilet en komkommer

voor 16 driehoekjes

  • 8 sneetjes wit casinobrood
  • 8 plakken kipfilet (afhankelijk van de grootte; zijn ze klein neem er dan 12)
  • bakje kruidenroomkaas (bijv. Garlan of Boursin)
  • komkommer

Werkwijze

  • Smeer alle sneetjes in met een laagje kruidenroomkaas.
  • Snijd vervolgens met een kaasschaaf plakjes komkommer.
  • Beleg dan 4 sneetjes met twee plakjes kipfilet en wat plakjes komkommer.
  • Leg de andere boterhammen erop en snij met een scherp mes de korstjes eraf. Dit kun je ook eerst doen. Maar je kunt de korstjes er ook aan laten zitten.
  • Gebruik je ze later, verpak ze in plastic folie.

  • Je kunt er ook nog een leuke prikker insteken.
  • Nog een paar andere ideeën van heerlijke sandwiches zijn: sandwiches belegd met filet americain en ei of sandwiches belegd met zalm, kruidenroomkaas en rucola. Als er kleine kinderen bij zijn, kan je ook nog sandwiches besmeren met pindakaas met eventueel wat hagelslag.
sandwiches met kipfilet, kruidenroomkaas en komkommer van dichtbij



Babka met kaneel en hazelnoten

sneetjes babka met kaneel en hazelnoot

Babka met kaneel en hazelnoot – een heerlijk zoet zacht brood, vergelijkbaar met brioche en suikerbrood. Rijk gevuld met kaneel en hazelnoten. Lekker voor het ontbijt of de lunch. En het is niet moeilijk om te maken, maar kost wel een beetje tijd in verband met het rijzen.



  • 120 ml melk (lauwwarm)
  • 4 gram gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 300 gram tarwebloem
  • snuf zout
  • 50 gram ongezouten roomboter, in stukjes gesneden

Voor de vulling:

  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 gram geroosterde hazelnoten (fijngehakt)

  • cakeblik 25 cm

  • Doe de melk, gist en de theelepel suiker in een schaaltje en roer even door. Laat dit ca. 10 minuten staan.
  • Doe het mengsel dan in een kom van de standmixer en voeg de rest van de suiker, de eidooier en het ei toe en mix door elkaar. Gebruik de deeghaak. Voeg daarna de bloem en het zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen. Dan voeg je de stukjes boter stuk voor stuk toe. Kneed door tot die helemaal zijn opgenomen. Mix dan nog ongeveer 10 minuten door, het blijft een beetje een plakkerig deeg.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en zet deze weer op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld.
  • Ondertussen maak je de vulling klaar. Smelt de boter in een pannetje en voeg de suiker, kaneel en hazelnoten toe. Roer dan door elkaar en laat het afkoelen.
  • Als het deeg gerezen is, bestuif je je werkblad met bloem en rol je het deeg uit tot ongeveer 30 x 30 cm. Verdeel het kaneel-notenmengsel erover, maar laat de randjes vrij.
  • Vervolgens rol je het deeg op en knijp de naad even dicht.
  • Met een scherp mes snij je de rol in de lengte doormidden, maar zorg ervoor dat één uiteinde nog aan elkaar blijft zitten (ongeveer 1 cm).
  • Pak de 2 strengen die nu zijn ontstaan en kantel ze, zodat de snijvlakken naar boven komen en draai ze om elkaar heen. Knijp het uiteinde samen en duw dit een beetje onder het brood. Zorg er wel voor dat het brood ongeveer 25 cm lang is.
  • Verkruikel een vel bakpapier, zodat het makkelijker te vormen is, strijk het weer glad en leg je babka in het midden van dit vel.
  • Leg je babka met bakpapier in de cakevorm. Zorg dat het bakpapier goed zit en de babka op de bodem van de cakevorm ligt.
  • Dek de vorm dan weer af met de schone theedoek en laat het brood nog 30 minuten narijzen op een warme plek.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
  • Smeer dan het brood in met wat melk en schuif hem in het midden van de oven.
  • Bak de babka met kaneel en hazelnoten in ca. 38-45 minuten gaar.
  • Laat de babka een paar minuten in de vorm afkoelen, voordat je het naar een rooster verplaatst om het af te laten koelen.

  • Je kunt de babka met kaneel en hazelnoten goed ingepakt ongeveer 3 dagen buiten de koelkast bewaren.
  • Je kunt het ook invriezen, het is dan ca. 3 maanden houdbaar.
babka met kaneel en hazelnoot van dichtbij
Dit recept is afkomstig van Laura’s Bakery.



Kaneelbroodjes van croissantdeeg

kaneelbroodjes van croissantdeeg op een bord

Lekkere snelle kaneelbroodjes van croissantdeeg. Ze zijn zo gemaakt en met het glazuur erover zijn ze niet te versmaden. Ze worden ook wel cinnamon rolls genoemd. Lekker als ontbijt of lunch, maar bij een kopje koffie of thee zijn ze ook overheerlijk.



voor 18 stuks

  • 1 blikje croissantdeeg XL (340 gram)
  • 50 gram gesmolten boter
  • 2 theelepels kaneel
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker

Voor het glazuur:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Rol het croissantdeeg uit op het aanrecht. Snij over de verticale naden, zodat je drie stukken krijgt. Knijp de diagonale naden dicht en druk ze goed aan.
  • Smelt vervolgens de boter in een pannetje en roer hier de kaneel doorheen.
  • Smeer dan de drie stukken croissantdeeg hiermee in. Hierover verdeel je de basterdsuiker gelijkmatig.
  • Rol de drie stukken weer op, je begint aan de korte kant. Druk de zijkanten met je handen een beetje aan, zodat je een mooie rol hebt. Daarna knijp je de naad weer een beetje dicht.
  • Met een scherp mes snij je elke rol in zes stukjes. Leg deze dan op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar boven. Er moet wel enige ruimte tussen zitten, want ze zetten nog uit. Ik heb voor de 18 stukjes 2x de bakplaat gevuld.
  • Bak de kaneelbroodjes in ca. 11-12 minuten gaar.
  • Terwijl ze in de oven staan, kan je het glazuur alvast maken. Roer de poedersuiker, de melk en het vanille-extract door elkaar, tot je een dik glazuur hebt.
  • Als de kaneelbroodjes uit de oven komen, druppel je met een lepeltje wat glazuur over de kaneelbroodjes. Geniet ervan!

  • Als ze net uit de oven komen, smaken ze heerlijk. Maar koud ze ook nog heel erg lekker.
  • Je kunt ze van te voren maken. Wil je ze warm serveren, doe ze dan nog even voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Lepel daarna pas de glazuur erover.
  • Goed afgedekt zijn deze kaneelbroodjes van croissantdeeg 2-3 dagen houdbaar.
Kaneelbroodjes van dichtbij



Courgettesoep met aardappel en kerrie

soepkom met courgettesoep met aardappel en kerrie

Vandaag een heerlijke courgettesoep met aardappel en kerrie. Courgette, een groente die boordevol vitamines, mineralen en vezels zit. Bovendien bevat het heel weinig calorieën. Een ideale manier om aan je dagelijkse portie groenten te komen. Door het toevoegen van aardappelen wordt het een wat dikkere soep. Ideaal als lunch of als voorgerecht en met een broodje erbij heb je een volwaardige maaltijd. En je bent binnen het half uur klaar!

Ik heb al eerder een artikel online gezet van een courgettesoep. Dit is weer een andere variant. Deze soep van vandaag is een wat magerder variant.



  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 (kleine) aardappelen
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • volle theelepel mosterd
  • 3 groentebouillon tabletten
  • 1,2 liter water
  • peper en zout
  • peterselie
  • beetje olijfolie

  • staafmixer

  • Pel de knoflook en snipper de ui en knoflook fijn.
  • Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
  • Snij ook de courgettes in blokjes.
  • Vervolgens snij je de peterselie klein.
  • Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de kerrie- en paprikapoeder toe, bak dit even mee en roer dan de aardappelblokjes erdoor.
  • Doe daarna de courgetteblokjes erbij, roer de mosterd erdoor en verkruimel de bouillontabletten erboven.
  • Voeg dan de peterselie toe.
  • Giet er ca. 1,2 liter (gekookt) water bij.
  • Breng dit dan aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en pureer vervolgens met de staafmixer tot een gladde soep.
  • Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat Maggi.
  • Garneer met een beetje kookroom en wat peterselie.
  • Heerlijk met een lekker broodje erbij.

  • Wat ook heel erg lekker bij deze soep is, wat gebakken spekjes of stukjes zalm toevoegen.
  • De courgettesoep kun je ca. 2-3 dagen bewaren in de koelkast of je kunt hem invriezen, dan is het ca. 3 maanden houdbaar.
courgettesoep met aardappel en kerrie van bovenaf gezien



Advocaat zelf maken

fles advocaat met 3 eieren

Met dit makkelijke recept kun je zelf advocaat maken. Advocaat is een dikke, vloeibare likeur, gemaakt van eieren, alcohol en suiker. Je kunt de zelfgemaakte advocaat zo eten, uit een glaasje met een dot slagroom. Maar je kunt het ook gebruiken over een bolletje vanille-ijs of als een vulling voor een taart of slof, bijvoorbeeld in een sneeuwster taart.

Advocaat wordt traditioneel gemaakt met brandewijn, maar je kunt ook jenever of wodka gebruiken. Jenever en brandewijn zijn vrij sterk en soms scherp van smaak. Als je wodka gebruikt, is de smaak veel zachter.



voor ca. een halve liter

  • 10 eidooiers (ca. 175 gram)
  • 175 gram fijne suiker
  • vanillestokje
  • 225 ml wodka
  • snuf zout

  • garde
  • (digitale) thermometer
  • zeef

  • Zet ruim van te voren een kom met water in de koelkast. Hierin ga je straks de advocaat terugkoelen. Op het moment van terugkoelen, kun je ook nog ijsklontjes toevoegen.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. (Gooi het lege stokje niet weg, je kunt er vanillesuiker of vanille-extract van maken).
  • Doe vervolgens de eidooiers, suiker, zout en het vanillemerg in een hittebestendige kom en roer door met de garde.
  • Verwarm dan het mengsel au bain-marie. Blijf steeds roeren en neem de zijkant van de kom goed mee.
  • Voeg de wodka toe en blijf dan ook weer roeren (niet kloppen!). Verwarm tot 62°C. Gebruik hiervoor een digitale thermometer. Let op: houd de thermometer in het mengsel en niet tegen de bodem van de kom, want dan geeft de thermometer de temperatuur van de kom aan in plaats van de advocaat. Als de advocaat ongelijkmatig wordt verwarmd (door niet te roeren) of boven de 62°C komt, gaan de eidooiers stollen waardoor je klontjes krijgt.
  • Haal dan de kom van de pan en zet de kom in de bak met koud water. Zo voorkom je dat de advocaat verder gaart. Door het afkoelen dikt de advocaat ook nog wat verder in. Roer ca. 4-5 minuten door. Daarna giet je de advocaat door een fijne zeef. Zo krijg je een mooie, gladde advocaat.
  • Nu kun je het in een fles of pot overgieten.

  • Wat doe je met het overgebleven eiwit? Je kunt ze 2-3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. De eiwitten kun je ook invriezen. Doe ze dan in een plastic zakje of bakje. Eidooiers kun je niet invriezen.
  • Van de overgebleven eiwitten kun je meringue maken.
  • Bewaar de fles advocaat in de koelkast.
fles advocaat en een advocaatje met slagroom



Wraps met kalkoenfilet, cranberries en pistache

wraps met kalkoenfilet, cranberries en pistache

Weer een lekker hapje met tortilla’s: wraps met kalkoenfilet, cranberries en pistache. Een zeer smakelijke lekkernij voor een verjaardag of een gezellig avondje. Gevulde wraps zijn altijd een groot succes. En wat ook heel fijn is, je kunt ze ruim van te voren maken en ze zijn snel klaar.

Andere lekkere gevulde wraps zijn bijvoorbeeld:



  • 2 grote tortilla’s
  • 150 gram kalkoenfilet
  • ca. 100 gram roomkaas met knoflook en kruiden (bijvoorbeeld Garlan)
  • 25 gram gedroogde cranberries
  • 25 gram pistachenootjes
  • rucola

  • Hak de pistachenootjes grof en snijd de cranberries wat kleiner.
  • Smeer dan de tortilla’s in met de roomkaas.
  • Beleg elke tortilla met ca. 4 plakjes kalkoenfilet.
  • Bestrooi de tortilla’s met de cranberries en de pistachenootjes en vervolgens met de rucola.
  • Rol de wraps nu strak op, snij daarna de zijkantjes eraf, daar zit haast geen vulling in, en verpak ze in aluminiumfolie.
  • Leg ze dan in de koelkast om wat op te stijven en vlak voor het serveren snij je ze in stukjes van ongeveer 2½ cm breed.

  • Je kunt deze wraps al ruim van te voren klaar maken. Snij ze minimaal na een uur in de koelkast in stukjes, verpak ze weer in de alufolie en als je ze wilt serveren, staan ze zo op tafel.
  • Steek er eventueel een leuk prikkertje in om ze vast te zetten.
wraps met kalkoenfilet, cranberries en pistache van dichtbij



Blanke stoofpeertjes

blanke stoofpeertjes

Iedereen kent de rode stoofpeertjes, maar ken je de blanke stoofpeertjes al? Deze worden gekookt in de appelsap, maar vind je wijn lekker, dan kan het ook met witte wijn. Je kunt dit serveren met de kerst, maar bij andere gelegenheden zijn ze ook ontzettend lekker.



  • 8 stoofperen (Gieser Wildeman) of 10 kleintjes
  • 600 ml appelsap
  • 2½ eetlepel kristalsuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • vanillestokje (je kunt ook vanille-extract gebruiken)
  • 1/3 kaneelstokje
  • 2 kardemom peulen of wat kardemompoeder
  • 1 steranijs
  • 1 theelepel maizena

  • Schil de stoofpeertjes voorzichtig en laat het steeltje zitten. Snij de bloemaanzet uit de onderkant van de peertjes.
  • Zet de peertjes vervolgens rechtop naast elkaar in een pan.
  • Doe de appelsap, de suiker en het citroensap in de pan.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg uit het vanillestokje door met de niet-scherpe kant van het mes er langs te gaan. Doe het vanillemerg én het vanillestokje in de appelsap. Doe daarna ook de gekneusde kardemom peulen, het kaneelstokje en de steranijs erbij.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Als het kookt, zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan.
  • Laat de peertjes ongeveer 1 uurtje stoven.
  • Je kunt, als je dat wilt, het vocht inkoken tot een saus: schep de stoofpeertjes heel voorzichtig uit de pan. Zeef het vocht en maak de theelepel maizena aan met 2 eetlepels koud water en voeg dit al roerende toe aan het kookvocht. Breng weer aan de kook en laat zachtjes koken tot de saus is ingedikt.
  • Doe de blanke stoofpeertjes in een mooie schaal en schenk de saus eroverheen.

  • Deze blanke stoofpeertjes zijn zowel koud als warm te eten.
  • Je kunt ze in de koelkast ongeveer een week bewaren in een afgesloten bakje.
  • Je kunt de peertjes ook goed invriezen, samen met de saus. Dan zijn ze ca. 3 maanden houdbaar.
  • Heb je stoofpeertjes over? Wat heel lekker is om ze serveren met de saus en een bolletje vanille ijs.
blanke stoofpeertjes van bovenaf gezien



Appel-kaneel cupcakes

3 appel-kaneel cupcakes

Vorige week hadden we de stroopwafel cupcakes, vandaag doen we weer een andere variant: de appel-kaneel cupcakes. Frisse appel in de cupcakes en een toef van kaneelbotercrème.

Je kunt voor dit recept de Zwitserse meringue botercrème gebruiken, of de botercrème met banketbakkersroom of de mascarponeroom. Ook kan je een kant-en-klare botercrème gebruiken. De botercrème meng je dan met 3 theelepels kaneelpoeder.



12 stuks

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 140 gram fijne suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 180 zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 3 theelepels kaneelpoeder (voor de cupcakes)
  • 1 appel (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 3 eetlepels grove kaneelsuiker (+ wat extra voor garnering)
  • portie botercrème
  • 3 theelepels kaneelpoeder (voor de botercrème)

  • Zorg ervoor dat de eieren en de boter op kamertemperatuur zijn.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (onder- en bovenwarmte).
  • Zet alvast het bakblik klaar met de cupcakepapiertjes erin.
  • Mix de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel.
  • Voeg daarna de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
  • Meng in een andere kom het kaneelpoeder door het zelfrijzend bakmeel. Doe dan in gedeelten dit bakmeel bij het beslag, terwijl je blijft mixen.
  • Mix tot een egaal en luchtig beslag.
  • Schil de appel en snij in kleine blokjes. Spatel dit samen met de grove kaneelsuiker door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 12 holtes met behulp van 2 eetlepels (of een ijslepel).
  • Doe het bakblik op een rooster in het midden van de oven en bak de cupcakes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan per oven iets verschillen).
  • Prik met een satéprikker in de cupcakes en als de prikker er schoon uitkomt, zijn de cupcakes gaar.
  • Laat daarna de cupcakes afkoelen op een rooster.
  • Maak ondertussen de botercrème en voeg daar 3 theelepels kaneelpoeder aan toe en mix goed door.
  • Doe vervolgens de botercrème in een spuitzak met kartelspuitmondje en spuit mooie toeven op de afgekoelde cupcakes.
  • Decoreer met wat grove kaneelsuiker.

  • Bewaar de cupcakes op een koele plaats (niet in de koelkast).
  • De cupcakes zou je al een dag eerder kunnen maken, maar spuit de toef pas op het laatste moment.
appel-kaneel cupcake van dichtbij



Stroopwafel cupcakes

3 stroopwafel cupcakes

Het recept van vandaag is stroopwafel cupcakes. Vorige week is het artikel karamel botercrème online verschenen, die past uitstekend op deze cupcakes.



Ingrediënten Stroopwafel cupcakes

12 stuks

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram suiker (lichte basterdsuiker kan ook)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels kaneel
  • theelepel vanille-extract
  • snufje zout
  • 130 gram stroopwafels in stukjes gesneden van ca. 1 x 1 cm
  • 75 gram fudge (karamel) in kleine blokjes gesneden (optioneel)

voor de botercrème en de decoratie:

  • recept voor de karamel botercrème
  • 1 stroopwafel in 12 puntjes gesneden
  • 36 kleine blokjes karamel

Benodigdheden

  • mixer
  • cupcakevorm
  • cupcakepapiertjes
  • zeef

Werkwijze

  • Zorg dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
  • Klop de boter en de suiker luchtig.
  • Voeg dan de eieren, melk en vanille-extract toe en mix tot een glad beslag.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, kaneel en zout en voeg dit vervolgens beetje voor beetje bij het beslag.
  • Spatel daarna de stukjes stroopwafel en de blokjes fudge door het beslag en vul de cupcakevormpjes.
  • Zet het rooster in het midden van de oven en bak de cupcakes gaar en goudbruin in ca. 20 minuten.
  • Als ze klaar zijn, kan je met een satéprikker even in de cakejes prikken om te zien of ze gaar zijn. De satéprikker moet er schoon uitkomen.
  • Haal de cupcakes uit het bakblik en laat ze goed afkoelen op een rooster.

  • Terwijl de cupcakes in de oven staan, kun je alvast de karamel botercrème maken. Laat de kom met botercrème even een half uurtje in de koelkast opstijven, voordat je de toeven gaat spuiten.
  • Als dit klaar is, spuit je de toeven op de cupcakes en maak ze af door er een puntje stroopwafel in te steken met 3 blokjes fudge erbij.

Tip

  • Je kunt de stroopwafel cupcakes met toef van te voren maken, maar ik zou op het laatste moment de stukjes stroopwafel en fudge erop doen.
3 stroopwafel cupcakes van bovenaf gezien