
Als je van bakken houdt, dan weet je dat vanille-extract een onmisbaar ingrediënt is. Ik gebruik het dan ook heel erg vaak. Het is echter een kostbaar product.
In het artikel Alles over vanille staat uitgelegd waarom het zo’n kostbaar product is. Dat is dus de reden dat ik het zelf ga maken. En dat is heel makkelijk, want je hebt maar twee ingrediënten nodig: wodka en vanillestokjes. Het is wel even een uitgave, maar dan heb je ook wel wat. Een literfles wodka kostte 11 euro (in de aanbieding!) en de vanillestokjes waren bijna vijftig euro (ik had er 15). Maar door het hoge percentage alcohol in de wodka, kan je het extract dus heel lang bewaren.
Ik heb de vanillestokjes gekocht bij Baktotaal. Dit zijn vlezige, beetje plakkerige vanillestokjes. Niet die uitgedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt. Gelukkig zijn ze nu weer wat goedkoper.
Ingrediënten Vanille-extract
- halve liter wodka
- 7 vanillestokjes
Werkwijze
- Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit.
- Doe dit merg en de opengesneden vanillestokjes in een fles (ik gebruikte een fles met een beugelsluiting, gekocht bij de Ikea). Je kunt natuurlijk ook de fles van de wodka gebruiken, alleen moet je de eerste halve liter even kwijtraken;).
- Doe een halve liter wodka in de fles (de peulen moeten helemaal onder staan).
- Schud de fles en zet deze koel en donker weg.
- Schud de fles enkele keren per week en wacht minimaal een maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken.
- Je zult zien dat het vanille-extract steeds donkerder wordt. Hoe donkerder, hoe beter.
- Daarna kun je de vanillestokjes uit de fles vissen en ze op een schaaltje heel goed laten drogen.
- Als ze gedroogd zijn, kan je ze in een pot met fijne suiker doen en zo maak je dus je eigen vanillesuiker. Deze pot suiker laat je enkele weken staan.

Mooi resultaat
Gaat vanzelf, af en toe even schudden.