
Stoofpeertjes, een heerlijk herfst- en wintergerecht. En helemaal niet moeilijk te maken.
Dit is een kindvriendelijke versie, gemaakt met rode bessensap, maar je kunt ze natuurlijk ook klaarmaken met rode wijn of rode port of een combi daarvan. Ook kun je ze stoven met een witte wijn, dan heb je blanke stoofpeertjes. Leuk voor de afwisseling. Bij veel mensen staan stoofpeertjes tijdens de feestdagen op tafel. Maar ze zijn te lekker om alleen met de feestdagen te eten, dus hup … aan de gang.
Ingrediënten Stoofpeertjes
- 8 stoofperen (Gieser Wildeman)
- 250 ml bessensap
- 100 gram bruine basterdsuiker (je kunt ook gewone suiker gebruiken of speciale rode suiker voor de bereiding van stoofperen of ook een combi hiervan)
- kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 1 steranijs
Werkwijze
- Schil de stoofpeertjes voorzichtig en laat het steeltje zitten. Snij de bloemaanzet uit de onderkant van de peertjes.
- Was de peertjes en zet ze vervolgens rechtop naast elkaar in een pan.
- Giet het bessensap erbij en vul aan met water tot de peertjes onder staan.
- Voeg dan de suiker, het kaneelstokje, de kruidnagels en de steranijs toe.
- Breng het geheel aan de kook.
- Als het kookt, zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan.
- Laat de peertjes ongeveer 2 uur stoven.
- Je kunt, als je dat wilt, het vocht inkoken tot een siroop: schep de stoofpeertjes uit de pan en kook het vocht in tot het ca. 150 ml is.
- Zeef het vocht en schenk het over de peertjes.
Tips
- Deze stoofperen zijn zowel koud als warm te eten.
- Je kunt ze in de koelkast ongeveer een week bewaren in een afgesloten bakje.
- Je kunt de peertjes ook goed invriezen, samen met het sap. Dan zijn ze ca. 3 maanden houdbaar.
- Heb je stoofpeertjes over? Wat heel lekker is om ze door de yoghurt te doen of samen met een bolletje ijs.

Mmmmm zin om ze te proeven
Gauw maken dus …