
De Hollandse klassieker: erwtensoep. Het is voedzaam en verwarmend, héérlijk na het schaatsen of een winterse wandeling. Maar ook met vijf graden boven nul smaakt het verschrikkelijk lekker hoor!
Deze maaltijdsoep kun je serveren met brood of met een sneetje roggebrood met katenspek. Wist je dat je erwtensoep pas snert mag noemen, als hij een nachtje heeft gestaan?
Andere lekkere soepen zijn bijvoorbeeld de Chinese tomatensoep, de klassieke tomatensoep, de pindasoep, koolrabi-kerriesoep en de groentesoep.
Ingrediënten Erwtensoep
voor ca. 6 personen
- 2 liter water
- 500 gram spliterwten
- 2 rundvleesbouillonblokjes
- 2 schouderkarbonades (ca. 350 gram)
- 250 gram knolselderij
- 1 grote aardappel
- grote winterpeen of 2 kleintjes
- 1 prei
- teentje knoflook
- 1 ui
- 1 laurierblaadje
- ½ theelepel worcestershiresauce
- ¼ theelepel sojasaus
- 25 gram bladselderij
- rookworst 275 gram
- peper en zout
Benodigdheden
- grote soeppan
- zeef
- schuimspaan
Werkwijze
- Spoel de spliterwten af in een zeef onder de kraan.
- Doe het water in de pan samen met de bouillonblokjes, de spliterwten, de worcestershiresauce, de sojasaus, het laurierblaadje, wat peper en zout en de karbonades in zijn geheel en breng dit vervolgens aan de kook.
- Laat dit 1 uur zachtjes koken tot de spliterwten uit elkaar vallen. Roer af en toe en haal zoveel mogelijk het schuim weg met de schuimspaan of de zeef.
- Schil ondertussen de wortel, de aardappel en de knolselderij en snijd deze in blokjes van ca. 1 cm.
- Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen.
- Snijd daarna de ui in kleine stukjes en snipper de knoflook.
- Haal na een uur de schouderkarbonades uit de pan en snij deze in kleine blokjes.
- Doe dit dan samen met de gesneden groenten, aardappel, ui en knoflook weer in de pan.
- Kook dit nog een half uurtje op laag vuur.
- Vis het laurierblaadje uit de pan en voeg de grof gesneden selderij toe.
- Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze als laatste toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Nu is de erwtensoep klaar.
Tips
- Het is het lekkerste om de soep een nachtje te laten staan. Dan wordt de soep dikker en nog veel lekkerder. Dan zijn alle smaken goed ingetrokken.
- Als de soep té dik is geworden, kan je gewoon wat water toevoegen.
- Je kunt de soep in de koelkast bewaren.
- Je kunt deze soep ook goed invriezen, dan blijft hij zo’n 3 maanden goed.

Hij was heeeeerlijk!