
Vroeger maakte mijn moeder elke zaterdag een grote pan soep. Maar ze heeft toen nooit Chinese tomatensoep gemaakt. Deze soep is net zo lekker als bij de Chinees vandaan. Het is makkelijk te maken en eigenlijk zo klaar. Als je deze soep eenmaal hebt gegeten, dan ga je dit nog veel vaker maken.
Voorbeelden van andere lekkere soepen zijn: de klassieke tomatensoep, de pindasoep, erwtensoep, koolrabi-kerriesoep en groentesoep.
Ingrediënten Chinese tomatensoep
voor 8 personen
- 1 liter water
- 1 liter gezeefde tomaten
- 2 kipfilets
- 2 kippenbouillonblokjes
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, klein gesneden
- klein blikje tomatenpuree
- 6 eetlepels suiker
- 2 eetlepels azijn
- 1 theelepel sambal
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel djahe (gemberpoeder)
- 1 theelepel sereh (citroengras)
- 2 eetlepels maizena
- 2 handjes eiernoedels of mihoen
- beetje olie
- peper en zout
Werkwijze
- Snij de kipfilet in kleine blokjes van 1 x 1 cm en bestrooi met peper en zout.
- Verhit een beetje olie in de pan en fruit de ui glazig.
- Voeg de kip toe en bak dit even aan.
- Doe vervolgens de knoflook en de tomatenpuree erbij en bak ook even aan.
- Blus af met een liter water.
- Voeg dan de bouillonblokjes toe en laat het een uurtje op laag vuur pruttelen.
- Haal daarna de kip en de uitjes met een schuimspaan uit de pan.
- Voeg 1 liter gezeefde tomaten toe en breng aan de kook.
- Maak in een schaaltje een mengsel van suiker, azijn, ketjap, sambal, djahe en sereh. Voeg dit mengsel aan de tomatenbouillon toe.
- Maak in een apart schaaltje de maizena aan met wat koud water en roer dit tot een glad sausje en voeg dit aan de bouillon toe. Wel in de soep blijven roeren.
- Eiernoedels of mihoen toevoegen en dan nog 10 minuten op een laag vuur laten sudderen.
- Kipstukjes en uitjes weer toevoegen.
- Breng op smaak met peper en zout.
Tips
Deze Chinese tomatensoep kan meteen gegeten worden, maar is de 2e dag veel lekkerder! Als de soep erg dik is geworden, kan je wat water toevoegen. Deze soep kan je ook uitstekend invriezen.

