
We hadden een verspakket bij de boer gehaald en daar zat een koolrabi bij. Na wat speurwerk blijkt dat koolrabi en kerrie een goede match zijn, dus we gaan koolrabi-kerriesoep maken. Zo gezegd zo gedaan.
Verwar koolrabi niet met koolraap. Twee namen van groenten die zo op elkaar lijken, maar toch zo verschillend zijn.
Koolrabi is in het voorjaar verkrijgbaar. Deze knol groeit boven de grond. Er zijn lichtgroene en blauwviolette koolrabi’s te koop, aan de binnenkant zijn ze wit-geel van kleur. Koolrabi smaakt als een pittige bloemkool en kun je zowel rauw als gekookt eten.
Koolraap is een echte wintergroente die behoort tot de familie van de kool. Deze knol groeit onder de grond en heeft een ruwe groengele schil. Als je koolraap kookt of stooft, krijgt het een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.
Koolrabi behoort tot de vergeten groenten. Een vergeten groente is een groente, die niet heel erg bekend (meer) is. Vergeten groenten zijn desondanks nog steeds eetbaar. Voorbeelden zijn pastinaak, aardpeer, palmkool, rammenas, koolrabi, koolraap, postelein, romeinse sla, crosne, snijbiet, schorseneren, meiraap en raapstelen.
Andere lekkere soepen zijn bijvoorbeeld de Chinese tomatensoep, de klassieke tomatensoep, de pindasoep, erwtensoep en de groentesoep.
Ingrediënten Koolrabi-kerriesoep
voor 6 personen
- 1 kg koolrabi
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 winterpeen
- aardappel
- 1 cm verse gember
- 1 theelepel sambal
- 4 theelepels kerriepoeder
- 1 eetlepel bloem
- 1 liter gekookt water
- kippenbouillontablet
- 1½ lepel ketjap
- 1 eetlepel olie
Benodigdheden
- soeppan
- staafmixer
Werkwijze
- Kook water voor de bouillon.
- Snij de koolrabi, aardappel en wortel in gelijke stukjes.
- Snipper dan de ui en snij de knoflook en gember fijn.
- Verwarm in de pan een lepel olie en fruit hierin de ui, de knoflook en de gember.
- Voeg vervolgens de kerriepoeder toe en bak een minuut mee.
- Doe daarna de sambal erbij en roer door.
- Voeg dan de bloem toe en roer weer goed door.
- Dan het gekookte water en het bouillonblokje toevoegen en ook de koolrabi, aardappel en wortel.
- Laat dit 20 minuten koken.
- Pureer de soep met de staafmixer en eventueel verdunnen met water als de soep erg dik is.
- Roer nu de ketjap erdoor en je kunt de soep opdienen.
Tips
- Deze soep is vrij pittig. Als je hier niet zo van houdt, doe er dan een halve theelepel sambal in.
- Je kunt de soep ook invriezen, hij blijft dan zo’n drie maanden goed.

Nog nooit gegeten, maar t lijkt me wel erg lekker
Beetje pittig door de sambal, maar wel erg lekker.