Matzes

Je kent ze misschien wel van het paasontbijt of uit de supermarkt: matzes. Lekker met een laagje (room)boter en (basterd)suiker. Het zijn een soort grote crackers.

Je kunt ze kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker en helemaal niet moeilijk. Met maar 2 ingrediënten maak je ze! En waarschijnlijk heb je de ingrediënten gewoon in huis. Bloem en water. Je kunt het deeg uitrollen met een deegroller, maar mocht je een pastamachine in huis hebben, dan kun je die ook gebruiken. Daarmee maak je de matzes nóg dunner. Alhoewel het met de deegroller ook heel goed ging. Ik heb dus beide manieren uitgeprobeerd. Met de hand rollen en door de pastamachine.



ca. 12-14 stuks

  • 250 gram bloem
  • 140 gram water
  • snuf zout (optioneel)

  • Maak een deeg van het water, de bloem en het zout en kneed het ca. 8-10 minuten tot een soepel deeg. Het kan met de mixer met deeghaken of in de standmixer met de deeghaak.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het ongeveer een half uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 240°C (boven- en onderwarmte).
  • Bestrooi je werkblad met bloem, verdeel het deeg in kleine bolletjes van ca. 25-30 gram en rol dit met een deegroller zo dun mogelijk uit. Het deeg krimpt steeds iets. Herhaal het uitrollen een paar keer tot je een schijf hebt met een doorsnede van ca. 12-13 cm.
  • Wil je het deeg nóg dunner maken? Probeer dan het deeg door de pastamachine te halen. Eerst op de dikste stand en dan steeds een tandje dunner. Ik heb ze 4x door de pastamachine gehaald. Maar elke pastamachine is anders, dus gewoon even uitproberen.
  • Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er met een vork heel veel gaatjes in. Je kunt ze dicht tegen elkaar aan leggen, ze zetten namelijk niet uit tijdens het bakken.
  • Bak de matzes in de oven af voor ongeveer 7 minuten. Houd ze goed in de gaten! Het kan ineens heel hard gaan.
  • Trekken ze krom? Dan kan je er halverwege de baktijd een (oven)rooster opleggen.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • En dan lekker besmeren en smullen maar!

  • Wil je mooie ronde matzes? Steek dan met een ronde uitsteker van 10 cm de matzes uit na het uitrollen.
  • Je kunt de matzes luchtdicht verpakken om ze knapperig te houden. Ze blijven dan een dag of drie goed.
  • Na een paar keer rollen, krijg je er handigheid in. Ik kreeg ze uiteindelijk redelijk rond, zowel met de hand rollen als met de pastamachine.
bordje met matzes en een bordje met een matze met bruine basterdsuiker



Gevulde regenboog eieren

gevulde regenboog eieren

In het kader van het komende paasweekend: gevulde regenboog eieren. Wedden dat jij met deze gevulde eieren de show steelt met Pasen? Mijn kleindochter vroeg vorig jaar of ik dit wilde maken, nadat ze een filmpje op youtube had gezien. Dus wat doe je dan: je gaat ze natuurlijk maken.

Je hebt 7 kleurstoffen nodig, maar ik kan me voorstellen dat je niet alle kleuren hebt. Je kunt een doosje in de supermarkt kopen met de 3 basiskleuren: rood, geel en blauw. Voor roze heel weinig rood gebruiken. Rood, geel en blauw spreken voor zich, oranje is geel met een klein beetje rood, groen is geel met een klein beetje blauw en paars is rood en blauw.

De vulling kun je zelf invullen, maar ik geef je een paar ideeën: klassieke gevulde eieren, gevulde eieren met kerrie, gevulde eieren met heksenkaas, gevulde eieren met bacon en truffel of gevulde eieren met gerookte zalm.



14 stuks

  • 7 eieren
  • 7 voedingsmiddelenkleurstoffen: roze, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.

  • Kook de eieren in ca. 10 minuten hard en laat ze daarna schrikken onder koud water.
  • Pel vervolgens de eieren als ze wat zijn afgekoeld.
  • Snij dan de eieren door de helft met een scherp mes en wip het eigeel met een theelepeltje eruit en verzamel deze in een kom.
  • Vul 7 glazen met water en doe in elk glas één of een paar druppels kleurstof. Roer goed door tot je tevreden bent over de kleur.
  • Stop in elk glas twee halve eieren. Zorg dat ze goed onder water liggen.
  • Laat dit nu een uurtje staan.
  • Maak ondertussen de vulling naar keuze voor de eieren.
  • Haal de halve eieren uit de glazen gekleurd water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Doe de vulling in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit de eitjes mooi op.
  • Garneer ze eventueel met wat paprikapoeder, peterselie of bieslook.

  • Als het bijvoorbeeld Koningsdag is, kun je de eieren oranje kleuren. Of als er WK of NK voetballen is, rode, witte, blauwe en/of oranje eieren.
7 glazen water met kleurstof



Mini frikandelbroodjes

Mini frikandelbroodjes

Een lekkere en makkelijke snack: mini frikandelbroodjes. Ideaal voor verjaardagen, feestjes of gewoon voor de lekkere trek.

Op de site staat al het recept voor frikandelbroodjes, maar vandaag de beschrijving van de mini versie.



voor 12 stuks

  • 4 ovenfrikandellen (bevroren)
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • curry
  • geklutst eitje

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Haal de plakjes bladerdeeg en de frikandellen uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  • De frikandellen (ze mogen nog wat bevroren zijn) in drie gelijke stukken snijden.
  • Snijd de plakjes bladerdeeg door de helft.
  • Snijd 4 inkepingen in de linkerhelft van het bladerdeeg.
  • Op de rechterhelft spuit je een streepje curry en dan leg je hier een stukje frikandel op.
  • Vouw de helft met de inkepingen over de frikandel heen en druk de rand dicht met een vork. De zijkanten blijven open.
  • Leg de frikandelbroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Smeer vervolgens de broodjes in met het geklutst eitje. Je kunt ze ook eventueel insmeren met melk of koffiemelk.
  • Doe de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ca. 18-20 minuten gaar en goudbruin.
  • En dan… lekker genieten van deze snack!

  • Hou je niet van curry? Dan kan je ze ook zonder de curry maken, en dan bij het serveren kleine schaaltjes met curry, mayonaise of ketchup neerzetten. Dan kan iedereen zijn mini frikandelbroodje dopen in een saus die hij/zij lekker vindt.
  • Deze mini frikandelbroodjes kan je ook in de airfryer maken. Bak ze dan 15 minuten op 180°C.
  • Je kunt de frikandelbroodjes afbakken en op een later moment weer opwarmen: 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • De afgebakken frikandelbroodjes kan je ook goed invriezen. Wanneer je ze nodig hebt, haal je ze uit de vriezer, laat ze ontdooien en warm ze op zoals hierboven beschreven.
Mini frikandelbroodje van dichtbij



Tomaatjes met pesto roomkaas

Tomaatjes met pesto roomkaas

Een makkelijk en lekker borrelhapje, tomaatjes met pesto roomkaas. Deze hapjes zijn ook weer goed van te voren klaar te maken. Ik hou daar wel van, hapjes die je ruim van te voren kunt maken en dan afgedekt in de koelkast met aluminiumfolie of plastic folie bewaren. Op het moment van serveren staat het dus zo op tafel. Je zou ze eventueel al een dag van te voren kunnen maken. Als je een verjaardag hebt of een buffet aan het voorbereiden bent, dan is het ideaal als je een aantal hapjes ruim van te voren kan maken. Je hebt het al druk genoeg dan met alle andere voorbereidingen.

Ik heb nu roomkaas gebruikt, maar je kunt ook in plaats van roomkaas Boursin cuisine gebruiken.



  • 24 cherry tomaatjes
  • 80 gram roomkaas of een kuipje boursin cuisine
  • 3 theelepels groene pesto

  • spuitzak
  • spuitmondje met kartels

  • Snijd met een scherp mesje een heel klein stukje van de onderkant van de tomaatjes, zodat ze goed rechtop blijven staan.
  • Snijd een groter stukje van de bovenkant van de tomaatjes en haal vervolgens de zaadjes eruit. Dit kun je doen met een theelepeltje.
  • Zet de tomaatjes op een schaal of bord.
  • Meng dan de roomkaas met de pesto in een kom. Proef even of het lekker is of dat je misschien wat meer pesto moet toevoegen.
  • Doe het roomkaas-pestomengsel in een spuitzak en vul de tomaatjes met het mengsel. Je kunt de tomaatjes ook eventueel vullen met een theelepeltje. Ik persoonlijk vind het een mooier gezicht als je ze vult met een spuitzak.

  • Je zou eventueel ook nog wat pijnboompitjes kunnen roosteren en de tomaatjes hiermee bestrooien.
  • Je kunt deze tomaatjes met pesto roomkaas heel goed ruim van te voren maken, bewaar ze dan afgedekt in de koelkast.
Tomaatjes met pesto roomkaas van dichtbij



Hollandse rauwkostschotel

Hollandse rauwkostschotel

Een Hollandse rauwkostschotel, een lekker fris bordje met plakjes tomaat, komkommer en ei. Ontzettend makkelijk, snel klaar en heel erg lekker. En zeg nou zelf, het ziet er toch ontzettend gezellig en smakelijk uit?

Je kunt deze rauwkostschotel serveren bij de lunch, als bijgerecht bij het diner, bij de barbecue of als onderdeel van een buffet. Het grote voordeel is dat je dit ruim op tijd kunt maken en dan afgedekt bewaren in de koelkast.



  • 1/3 stuk komkommer
  • 2 kleinere tomaten
  • 2 eieren
  • wat dille
  • peper en zout

  • Kook de eieren hard in ca. 10-15 minuten. Laat ze goed schrikken onder koud water, pel dan de eieren en snij ze in plakjes.
  • Snij vervolgens ook de tomaten en de komkommer in plakjes. Zijn het grote tomaten, halveer dan de plakjes tomaat, maar het mooiste is als je niet zulke grote tomaten hebt.
  • Drapeer de plakjes tomaat, ei en komkommer dakpansgewijs op een bord. Ik heb 13 plakjes van elk gebruikt op dit bord.
  • Bestrooi daarna met de dille en eventueel wat peper en zout.

  • Je kunt dit ruim van te voren maken. Dan adviseer ik wel om de komkommer en de tomaten even te deppen met wat keukenpapier, vanwege het vocht. Bewaar hierna tot gebruik dan afgedekt met wat plastic folie of aluminiumfolie in de koelkast.
  • Je zou deze Hollandse rauwkostschotel ook eventueel nog kunnen uitbreiden met plakjes (winter)wortel.
Hollandse rauwkostschotel van dichtbij



Komkommerhapjes met heksenkaas

Komkommerhapjes met heksenkaas

Een lekker borrelhapje: komkommerhapjes met heksenkaas. De heksenkaas doet het goed met de frisse komkommer. Dit is een ideaal borrelhapje, want je kunt ze in grote hoeveelheden maken en ze zijn zo klaar! Fijn voor een verjaardag of een buffet. En het heeft maar drie ingrediënten! Makkelijker en sneller kan het bijna niet.

Er staat nog een artikel online, nl. Komkommerhapjes 3x. Nog 3 voorbeelden van een hapje met komkommer: komkommer met brie en pecannoten, komkommer met filet americain en komkommer met zalm en kruidenkaas. En in het artikel Lekkere hapjes staat ook nog komkommer met brie en zalm. Allemaal lekkere en makkelijke hapjes met komkommer, die goed van te voren zijn klaar te maken.



ca. 14-16 hapjes

  • Bak de plakjes bacon uit op laag vuur (ca. 5 minuten) en leg ze dan op keukenpapier om uit te lekken.
  • Snij de komkommer in stukjes van ca. 1½ cm dik. Je kunt ervoor kiezen om de komkommer te schillen, maar dat heb ik niet gedaan, want ik vind de schil wel lekker. Je zou ook eventueel met een dunschiller een paar reepjes schil van de komkommer af kunnen halen. Dat geeft een leuk effect.
  • Hol de komkommer uit met een meloenschepje (meloenbolletjeslepel), maar zorg ervoor dat de onderkant heel blijft en dep ze droog met wat keukenpapier.
  • Vul vervolgens de komkommer met een theelepeltje met de heksenkaas.
  • Snij daarna de uitgebakken bacon in kleine stukjes en verdeel deze over de heksenkaas.
  • En klaar is dit supersnelle hapje.

  • Deze komkommerhapjes met heksenkaas kun je ruim van te voren maken. Bewaar ze dan afgedekt in de koelkast.
Komkommerhapjes met heksenkaas



Champignonsoep

champignonsoep

Vandaag een heerlijke soep: champignonsoep. Een makkelijk recept voor vers gemaakte gebonden champignonsoep met gebakken champignons. Voor dit recept heb je 500 gram champignons nodig en ik heb gekozen voor een mix van champignons en kastanjechampignons. Je kunt natuurlijk ook alleen champignons gebruiken of alleen kastanjechampignons.



Het verschil tussen de witte champignon en de bruine kastanjechampignon is de smaak en structuur. De kastanjechampignon heeft een wat steviger vruchtvlees en een lichte, nootachtige smaak. Hij is wat droger en pittiger dan de witte champignon.

Kastanjechampignons bevatten veel minder vocht dan witte champignons en zullen minder slinken tijdens een bereiding. Daardoor zijn ze ook extra vullend en zorgen ze langer voor een verzadigd gevoel. Kastanjechampignons zijn bovendien erg voedzaam. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten, mineralen en vitamines.

voor 6 personen

  • 250 gram champignons
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel tijm
  • snufje chilivlokken
  • 50 gram bloem
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 liter heet water
  • 200 ml kookroom (slagroom kan ook)
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • scheut maggi
  • peper en zout

  • Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes.
  • Snipper de uien en pers de knoflook uit.
  • Verhit wat van de boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook hierin aan.
  • Voeg de champignons toe en bak een paar minuten mee tot ze wat zijn geslonken.
  • Voeg dan de tijm, chilivlokken, peper en zout toe en roer erdoor.
  • Doe de rest van de boter erbij en laat smelten.
  • Voeg vervolgens de bloem toe, roer erdoor en bak een paar minuten mee.
  • Verkruimel daarna de bouillonblokjes boven de pan en voeg een liter heet water toe en roer goed door. Laat dit dan op laag vuur 10 minuten zachtjes koken.
  • Schenk de kookroom erdoor, samen met een scheut maggi.
  • Als laatste voeg je nog de fijngesneden verse peterselie toe.
  • Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe.

  • Maak de champignonsoep een dag van te voren, dan smaakt hij nog lekkerder; alle smaken zijn dan goed ingetrokken. Bewaar de afgekoelde soep dan wel in de koelkast.
champignonsoep in een soepkop van dichtbij



Wraps met kipfilet en kerriemayonaise

Wraps met kipfilet en kerriemayonaise

Weer een lekker wrap-hapje, de wraps met kipfilet en kerriemayonaise. We kennen de wraps met carpaccio, nu geen carpaccio, maar met roasted kipfilet en kerriemayonaise, een zalige combinatie. Je kunt zo heerlijk variëren met tortilla’s, vandaag dus een nieuwe variant. Wraps zijn zó makkelijk te maken, altijd lekker en je kunt ze ruim van te voren maken. Een ideaal borrelhapje. Ik maak ze dus best wel vaak en het wordt steeds moeilijker om er één te kiezen, want ze zijn stuk voor stuk allemaal heel erg lekker! Vandaar dat ik ook wel eens 2 varianten maak, ze gaan toch wel op. En zo niet, dan heb je de dag erna nog een lekker hapje. 🙂



Er staan nog meer varianten op de site, nl.

  • 2 grote tortilla’s
  • 10 plakken roasted kipfilet
  • 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 25 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels mayonaise (of halvanaise)
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • snuf chilivlokken (hou je van een beetje pittig, dan doe je een flinke snuf)
  • rucola

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
  • Meng dan de mayonaise met de kerriepoeder en de chilivlokken.
  • Smeer dit vervolgens over de hele tortilla’s.
  • Beleg daarna de tortilla’s met de plakken roasted kipfilet.
  • Verdeel hier de rucola over en ook de pijnboompitten.
  • Verdeel ten slotte de geraspte Parmezaanse kaas over de twee tortilla’s.
  • Rol de tortilla’s strak op, snij de zijkantjes eraf (die zijn vaak leeg) en snij ze dan in circa acht stukken.
  • Serveer met een leuke prikker.

  • Deze wraps met kipfilet en kerriemayonaise kan je een ruime tijd van te voren maken. Snij ze in stukjes en verpak ze dan in aluminiumfolie tot gebruik.
stukje wrap met kipfilet en kerriemayonaise van dichtbij



Gehaktballetjes in ketjap-chilisaus

gehaktballetjes in ketjap-chilisaus

Gehaktballetjes in ketjap-chilisaus, een heerlijk borrelhapje. Je kunt de balletjes zo pittig maken als je zelf wilt. Ik heb ze licht pittig gehouden, door er één theelepel sambal in te doen. Deze balletjes waren voor een groot gezelschap, want niet iedereen houdt van pittig. Maar houd je wel van pittig, dan kan je er 2 theelepels sambal bij doen.

Ik had ze op de kerstbridge bij onze bridgeclub neergezet en ze waren een groot succes. Het zoete sausje van ketjap en chilisaus is er erg lekker bij.



voor 30-40 gehaktballetjes (afhankelijk van de grootte)

  • 500 gram rundergehakt
  • ca. 30 gram paneermeel
  • 1 ei
  • ½ uitje of een sjalotje
  • teen knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 9 eetlepels ketjap manis
  • 4 eetlepels zoete chilisaus
  • wat olie om in te bakken

  • Snipper het uitje fijn en pers de knoflook uit.
  • Doe het gehakt in een kom samen met het paneermeel, het ei, de ui, de knoflook, de sambal en 3 eetlepels ketjap. Kneed goed door elkaar en draai hier vervolgens gehaktballetjes van.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur rondom bruin en gaar.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en veeg dan de pan schoon met wat keukenpapier.
  • Voeg daarna de overige ketjap en zoete chilisaus toe en verwarm dit. Voeg dan de gehaktballetjes weer toe en warm een minuut door.
  • Zet het vuur uit en laat ze afkoelen.
  • Serveer ze koud of lauwwarm.

  • Hou je van pittige gehaktballetjes, voeg dan een extra theelepel sambal toe.
  • Is je gehakt nog te nat, voeg dan wat extra paneermeel toe.
  • Je kan deze gehaktballetjes in ketjap-chilisaus al ruim van te voren bakken en afgedekt in de koelkast bewaren. Warm eventueel op laag vuur op in de saus.
  • Wil je meer saus, verdubbel dan de ketjap en de zoete chilisaus.
gehaktballetjes in ketjap-chilisaus van dichtbij



Ovenschotel met kip, courgette en aubergine

Ovenschotel met kip, courgette en aubergine

We trappen het nieuwe jaar af met een lekkere ovenschotel met kip, courgette en aubergine. Makkelijk te maken en de oven doet het meeste werk.

Het voordeel van een ovenschotel vind ik dat je het ruim van te voren klaar kan maken, je zet de vuile vaat alvast in de vaatwasser (of je wast het alvast af voor degenen die geen vaatwasser hebben) en vlak voor het eten schuif je de ovenschaal zo de voorverwarmde oven in. Ideaal.



voor 4 personen

  • ca. 350 gram kipfilet
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 uitje of sjalotje
  • 1 pot pastasaus bolognese (ca. 600 gram) (mag natuurlijk ook een andere variant zijn)
  • 250 gram mini fusilli
  • bol mozzarella
  • theelepel Italiaanse kruiden
  • snuf basilicum
  • snuf oregano
  • peper en zout
  • olijfolie

  • ovenschaal van ca. 20 x 30 cm

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Snij de kipfilet, courgette en de aubergine in blokjes van ca. 1½ x 1½ cm, snipper de ui en pers de teentjes knoflook uit.
  • Snij de mozzarella in plakjes.
  • Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak de kipfiletblokjes ca. 4-5 minuten.
  • Voeg vervolgens de ui, knoflook, courgette en aubergine toe en bak nog 3 minuten. Breng daarna op smaak met de Italiaanse kruiden, basilicum, oregano, peper en zout.
  • Voeg dan de pastasaus toe en verwarm 2 minuten.
  • Kook ondertussen de fusilli ca. 3-4 minuten, giet af en meng met de kip, groenten en saus.
  • Schep de pasta over in een ovenschaal en verdeel er de plakjes mozzarella over.
  • Zet de ovenschaal 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, schep je borden vol en geniet ervan! Eet smakelijk.

  • Je kunt deze ovenschotel met kip, courgette en aubergine al van te voren maken en op het laatste moment in de oven schuiven.
  • Wil je deze maaltijd voor 2 personen maken, halveer de ingrediënten en gebruik dan een kleinere ovenschaal.
Ovenschotel met kip, courgette en aubergine van dichtbij