Kersen-kruimelcake

kersen-kruimelcake

Een lekkere frisse kersen-kruimelcake. Nu eens in een springvorm gebakken. Het frisse komt doordat er wat yoghurt in het beslag gaat. Heb je geen yoghurt in huis, geen probleem, dan kan je deze ook vervangen voor een extra ei.



  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker (= 16 gram)
  • 2 eieren
  • theelepel vanille-extract
  • 250 gram bloem (gezeefd)
  • 50 ml volle yoghurt
  • 200 gram kersen
  • zout
  • poedersuiker
  • wat extra bloem voor de kersen

  • springvorm 20 cm
  • mixer
  • bakspray

  • Zorg dat de roomboter en de eieren op kamertemperatuur zijn.
  • Begin om de kersen te ontpitten en door de helft te snijden. Zijn ze erg groot, snij ze dan in vieren.
  • Dep ze droog met wat keukenpapier.
  • Haal vervolgens de kersen door wat bloem, dat zorgt ervoor dat ze niet naar de bodem zakken.
  • Spuit de springvorm in met wat bakspray.
  • Verwarm dan de oven voor op 170°C.
  • Mix 150 gram boter met 150 gram suiker, de vanillesuiker, het vanille-extract en een snuf zout tot een romig mengsel.
  • Klop er daarna één voor één de eieren door.
  • Voeg dan 150 gram bloem toe en mix tot een glad beslag.
  • Klop er de yoghurt door.
  • Spatel de (bebloemde) kersen door het beslag.
  • Schep dan het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Kneed met de vingertoppen een kruimelig deeg van de resterende 75 gram boter, 75 gram suiker en 100 gram bloem.
  • Strooi de deegkruimels over het beslag.
  • Zet de springvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak in ca. 1 uur gaar. Controleer na de baktijd of de cake gaar is, door er met een sateprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  • Laat de kersen-kruimelcake in de vorm 15 minuten afkoelen. Verwijder dan de springvorm en laat helemaal afkoelen.
  • Strooi er voor het serveren wat poedersuiker overheen.

  • Als je geen yoghurt in huis hebt, dan kun je deze ook vervangen door een extra ei.
  • Je kan deze kersen-kruimelcake een aantal dagen bewaren. Verpak hem dan in aluminiumfolie.
stukje kersen-kruimelcake
Dit recept komt uit de ‘Boodschappen’ van juni 2024.



Chocoladeijs

Chocoladeijs met ijsschep

Heb je wel eens zelf ijs gemaakt? Nee, dan raad ik je toch eens aan om dit te doen. En daar heb je geen ijsmachine voor nodig hoor! Dit chocoladeijs is echt verrúkkelijk.

Het kost alleen wat tijd om elke keer het ijs door te roeren, maar dan heb je toch wel wat. En je hebt maar weinig ingrediënten nodig. De basis van het ijs is slagroom en gecondenseerde melk en daar kan je allerlei smaakmakers aan toevoegen.



  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
  • 20 gram (gezeefde) cacaopoeder
  • 80-100 gram gehakte pure chocolade
  • 2 theelepels vanille-extract (optioneel)

  • afsluitbare diepvriesbak van ca. 2 liter inhoud

  • Hak eerst de chocola fijn. Niet heel fijn, het moeten kleine stukjes chocola zijn.
  • Klop daarna de slagroom stijf.
  • Voeg dan de gecondenseerde melk toe en mix dit er rustig doorheen tot een egaal mengsel.
  • Mix vervolgens de cacao er doorheen en spatel dan de stukjes chocola erdoor.
  • Giet dit in een afsluitbare bak, doe de deksel erop en zet dit minstens 6 uur in de vriezer.
  • Roer elk half uur/drie kwartier het chocoladeijs door met een vork om te voorkomen dat er ijskristallen ontstaan. Doe dit minstens 6-8 keer.
  • En klaar is je chocoladeijs! Als je steviger ijs wilt, laat het dan langer in de vriezer staan. Doorroeren is dan niet meer nodig. Haal dan wel het ijs ongeveer een kwartiertje voor gebruik uit de vriezer.

  • Lekker met een dot slagroom, wat chocoladesaus en met een zelfgebakken galetten wafel.
  • Als je wilt, kun je ook nog wat grof zeezout door het chocoladeijs doen. Of wat hazelnoten. Spatel dit dan samen met de stukjes chocola door het ijs. Gebruik dan ook nog wat extra voor de topping.
  • Kun je geen gecondenseerde melk in de supermarkt vinden? Vaak staat het bij de Aziatische producten.
chocoladeijs met ijsschep van dichtbij



Galetten wafels

bordje met galetten wafels

Galetten wafels, hele dunne krokante koekjes. Lekker bij een kopje thee/koffie, maar je kunt dit koekje ook bij een dessert in de slagroom steken of in het ijs. Om deze wafels te maken heb je wel een wafelijzer nodig.



voor ca. 56 stuks

  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 120 gram suiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 10 gram custardpoeder
  • ei
  • 75 ml melk
  • 250 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder (= ½ zakje bakpoeder)
  • snuf zout

  • wafelijzer (met kleine ruitjes)
  • mixer
  • bakspray

  • Roer de boter zacht met de mixer.
  • Voeg de suiker, vanillesuiker en vanille-extract toe en mix tot een romig mengsel.
  • Voeg vervolgens de custard, zout en het ei toe en mix weer door elkaar.
  • Vermeng dan het bakpoeder met de bloem.
  • Voeg daarna afwisselend de bloem en een scheut melk toe tijdens het mixen (3x).
  • Pak het deeg in plastic folie en laat minstens 1 uur in de koelkast rusten. Je kunt het ook een klein half uur in de vriezer doen.
  • Het blijft een heel zacht deeg. Draai balletjes van ongeveer 10 gram. Ik heb de balletjes op een bord gedaan en dan met bord en al nog een kwartiertje in de vriezer gelegd.
  • Verwarm het wafelijzer en spuit de bakplaten lichtjes in met de bakspray. Tussendoor ook nog een paar keer spuiten.
  • Leg een deegballetje op het wafelijzer en doe de deksel voorzichtig dicht. Bak de galetten goudbruin.
  • Breng de koekjes over naar een rooster en laat ze volledig afkoelen. Eerst zijn ze nog heel zacht, maar worden hard en krokant wanneer ze zijn afgekoeld.

  • Deze galetten wafels blijven ruim een week krokant in een goed afgesloten koektrommel.
  • Zelf heb ik aan de voorkant van het wafelijzer aan beide kanten een cocktailprikker gelegd, zodat de platen niet helemaal op elkaar zitten. Dan worden de wafeltjes ietsjes dikker.
  • Ik legde met behulp van 2 theelepels een balletje op 1 theelepel en met de andere theelepel schoof ik het balletje op de bakplaat.
  • Je kunt eventueel met een koekuitsteker de wafels uitsteken. Dat doe je meteen als ze van de bakplaat komen. Zo krijg je mooie ronde koekjes.
galetten wafels van dichtbij, de rechter is uitgestoken met een koeksteker
Rechts een galet die is uitgestoken met een koeksteker. Dan zijn ze perfect rond. Links eentje zonder uitsteken. Dan zijn ze wat minder strak.



Roze koek taart

roze koek taart

Je kent ze wel, de roze koeken oftewel glacékoeken. Nu in een grote uitvoering: de roze koek taart.

Deze taart is met frambozen gemaakt, maar je zou ook aardbeien kunnen gebruiken. De werkwijze blijft hetzelfde.



voor 8-12 personen

  • 160 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 160 gram suiker
  • 3 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 50 gram amandelmeel
  • 110 gram tarwebloem
  • citroenrasp van een halve citroen of een theelepel zelfgemaakte citroenrasp
  • snuf zout

voor het glazuur:

  • 100 gram poedersuiker
  • ca. 8 verse frambozen (ca. 50 gram)
  • 1 theelepel citroensap

decoratie:

  • verse frambozen

  • springvorm van 20 cm
  • bakspray
  • zeef

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.
  • Mix de boter met de suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg dan pas het volgende ei toe. Weer goed mixen.
  • Zeef de bloem erboven en voeg daarna het amandelmeel, de citroenrasp en het vanille-extract toe en mix tot een egaal beslag.
  • Doe het beslag in de springvorm en zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen.
Het glazuur

  • Druk de frambozen door een fijne zeef. Schraap ook de onderkant van de zeef schoon, zodat al het sap van de frambozen wordt gebruikt. Meng dit sap met het citroensap.
  • Zeef in een aparte kom de poedersuiker en voeg dan ¾ van het sap toe. Voeg geleidelijk meer sap toe om de gewenste consistentie te krijgen: voldoende vloeibaar om te kunnen uitstrijken op de cake, maar ook weer niet te dun.
De taart opmaken

  • Leg de taart op een bord of serveerschaal. Giet dan het glazuur uit over de cake en smeer het met de bolle kant van een lepel uit tot net aan de randen. Het mooie is om het glazuur net iets over de randen te laten lopen.
  • Laat het glazuur uitharden (ca. 3 uur). Daarna kan je de taart versieren met frambozen. Ik heb nog van groene marsepein een aantal blaadjes gemaakt en het geheel afgemaakt met zilveren parels. Je kunt eventueel ook wat blaadjes munt er tussen steken.

  • Decoreer de taart op het laatste moment. Het glazuur en de decoratie is op de eerste dag het mooist.
  • Je kunt eventueel de cake een dag eerder bakken, afgedekt bewaren en later glazuren en indien gewenst decoreren.

Roze koektaart met stuk ernaast

versiering van de roze koek taart




Kip-kerrie hapjes

kip-kerrie hapjes

Vandaag weer een lekker snackje. Kip-kerrie hapjes, krokante bladerdeeghapjes met een romige vulling van kip en kerrie. Een ideale borrelsnack.



ca. 12 stuks

  • 1 kipfilet (ca. 150-175 gram)
  • ½ kippenbouillonblokje
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • (verse) peterselie
  • peper en zout
  • 1½ eetlepel roomkaas
  • sesamzaad
  • 1 ei

  • Kook de kipfilet in een pannetje met water en het halve bouillonblokje in ca. 15 minuten gaar. Haal daarna eruit en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  • Trek vervolgens met twee vorken de afgekoelde kipfilet uit elkaar tot ‘pulled chicken’.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Voeg daarna de kerriepoeder, peper en zout, roomkaas en de peterselie toe aan de kip en meng alles goed door elkaar.
  • Snij dan de plakjes bladerdeeg door de helft.
  • Leg daarna een beetje van het kip-kerriemengsel aan één zijde. Snijd met een scherp mesje drie inkepingen aan de andere zijde van het halve plakje bladerdeeg.
  • Vouw dan het stukje met de inkepingen over de vulling en druk de randen goed dicht met een vork.
  • Leg de kip-kerrie hapjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Klop het ei los en smeer de bovenkant van de hapjes hiermee in.
  • Strooi er dan wat sesamzaadjes over en bak ze in ca. 15 minuten gaar en mooi goudbruin.

  • Deze kip-kerrie hapjes zijn zowel koud als warm erg lekker.
  • Je kunt ze van te voren maken en bewaren in de koelkast tot je ze af gaat bakken. Als je ze gaat stapelen, leg dan een velletje bakpapier ertussen. Het insmeren met ei en bestrooien met sesamzaadjes doe je vlak voordat je gaat bakken.
  • Je kunt ze van te voren maken en bakken en vlak voor het serveren nog even opwarmen in een voorverwarmde oven, ca. 10 minuten op 180°C.
kip-kerrie hapjes van dichtbij



Pizza stengels

Pizza stengels

Pizza stengels, een lekker hapje voor bij de borrel. Je kunt ze ook bij een kop soep eten of als onderdeel van een buffet. Deze pizza stengels zijn gemaakt van pizzadeeg. Nu kun je een rol kant-en-klaar pizzadeeg kopen en een los potje tomatensaus, maar je hebt ook kant-en-klaar pizzadeeg inclusief een potje tomatensaus (bijvoorbeeld van Tante Fanny of het eigen merk van AH). Dan ben je dus voordeliger uit.



  • pizzadeeg
  • tomatensaus
  • geraspte kaas
  • Italiaanse kruiden
  • plakjes salami

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Maak de verpakking open en rol het deeg uit. Met een deegroller rol je het deeg in de lengte dun uit.
  • Snij vervolgens dit stuk door de helft.
  • Smeer de tomatensaus op beide kanten. Op één stuk smeer je het heel dun uit en op het andere stuk deeg wat royaler.
  • Over de kant met de meeste saus strooi je daarna wat Italiaanse kruiden, de geraspte kaas en daarover verdeel je de plakjes salami.
  • Leg nu hierover het andere stuk deeg (de kant met de saus naar beneden) en druk zachtjes aan.
  • Met een scherp mes of een pizzasnijder snij je het deeg in repen. Maak ze zo breed als je zelf wilt, ik haalde er 9 uit.
  • Verplaats de repen naar een met bakpapier beklede bakplaat en draai beide uiteinden in tegenovergestelde richting, zodat ze gedraaid zijn.
  • Bak de pizza stengels in ca. 14-18 minuten gaar en goudbruin.

  • Zowel warm als koud zijn deze pizza stengels erg lekker.
  • Ik heb ze bij de borrel geserveerd, dus ik heb ze iets kleiner gemaakt en door de helft gesneden.
  • Je kunt ze 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze voor gebruik ook weer even in de oven oppeppen, zodat ze weer warm en knapperig zijn. 5 Minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Pizza stengels van dichtbij



Sneeuwster cupcakes

3 sneeuwster cupcakes op een rij

Zijn ze niet leuk en schattig, deze sneeuwster cupcakes. Een sneeuwster, maar dan in het klein. Ik heb laatst de sneeuwster taart online gezet, dit is dus de kleine variatie hierop.

Bij het maken van deze cupcakes heb ik siliconen cupcakevormpjes gebruikt. Als je deze gebruikt, heb je de cupcakevorm en cupcakepapiertjes niet nodig. Ik wilde ze niet serveren met een papiertje erom. Je verwijdert de cupcakes heel makkelijk uit de siliconen vormpjes.



12 stuks

  • 180 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 140 gram suiker
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 8 gram vanille-suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snuf zout
voor de vulling:

  • 250 ml slagroom
  • 100 gram mascarpone
  • 16 gram vanillesuiker
  • zakje klopfix
  • advocaat
  • spuitzak met een rond spuitmondje

  • cupcakevorm met 12 holtes
  • cupcakepapiertjes
  • beslagkom
  • mixer
  • appelboor
  • poedersuiker

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Zet alvast het bakblik klaar met de cupcakepapiertjes erin.
  • Mix de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel.
  • Voeg de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
  • Doe dan in gedeelten het bakmeel erbij.
  • Voeg vervolgens het vanille-extract toe.
  • Mix tot een egaal en luchtig beslag.
  • Verdeel het beslag over de 12 holtes (of siliconen vormpjes) met behulp van 2 eetlepels (of een ijslepel).
  • Doe het bakblik of de siliconen vormpjes op een rooster in het midden van de oven en bak de cupcakes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan per oven iets verschillen).
  • Prik met een satéprikker in de cupcakes en als de prikker er schoon uitkomt, zijn de cupcakes gaar.
  • Laat de cupcakes afkoelen op een rooster.
Het vullen van de cupcakes

  • Haal de cupcakes uit de vormpjes en snij de bovenkant eraf. Snij in de bovenkant een kruis.
  • Hol daarna de cupcakes een beetje uit met een appelboor.
  • Klop de slagroom met de vanillesuiker en de klopfix stijf.
  • Voeg dan de mascarpone toe en mix nog even door.
  • Doe dit in een spuitzak, maar hou wat achter, daar roer je de advocaat doorheen. Je kunt natuurlijk ook pure advocaat gebruiken.
  • Spuit vervolgens een cirkel van het slagroommengsel op de cupcake.
  • Het kuiltje vul je met het slagroommengsel gemengd met advocaat (of pure advocaat).
  • Leg hier dan de bovenkant op.
  • Ik had nog wat advocaatmengsel over, die heb ik in het kruisje gespoten, met nog een flinke druppel advocaat erop.
  • Als finishing touch bestrooi je de cupcakes met poedersuiker.

  • Slagroom moet je in de koelkast bewaren. Cupcakes dus niet, want daar drogen ze vanuit. Maak de cupcakes daarom zo kort mogelijk van te voren en bewaar ze tot serveren in de koelkast.
  • Als de cupcakes net uit de oven komen, hebben ze een knapperig korstje. Dat verdwijnt als je ze een nachtje (afgedekt) laat rusten. Hierdoor breekt de bovenkant niet/minder snel bij het snijden.
sneeuwster cupcake van dichtbij



Pizzabroodjes van croissantdeeg

pizzabroodjes van croissantdeeg

Een zeer smakelijk borrelhapje: pizzabroodjes van croissantdeeg. Maar dit misstaat ook niet op tafel bij de lunch. Of bij een high-tea, ook een leuk idee. Ze zijn makkelijk te maken en snel klaar. En je kunt ze ook al van te voren maken.



voor 18 stuks

  • 1 blikje croissantdeeg XL (340 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 80 gram geraspte kaas en/of cheddar (ik gebruikte ze allebei)
  • eetlepel Italiaanse kruiden
  • theelepel knoflookpoeder
  • 3 grote plakken salami (of 8 kleine plakjes) (cervelaat of chorizo kan ook)
  • wat extra geraspte kaas als topping

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
  • Snij de salami (of de cervelaat of chorizo) in kleine stukjes.
  • Als je plakken cheddarkaas gebruikt, scheur ze dan in kleine stukjes.
  • Rol het croissantdeeg uit op het aanrecht. Snij over de verticale naden, zodat je drie stukken krijgt. Knijp de diagonale naden dicht en druk ze goed aan.
  • Smeer de drie stukken croissantdeeg in met de tomatenpuree.
  • Hierover verdeel je de Italiaanse kruiden en de knoflookpoeder gelijkmatig.
  • Verdeel de stukjes cheddar en de geraspte kaas over de drie stukken en bestrooi daarna met de stukjes salami.
  • Rol de drie stukken weer op, je begint aan de korte kant. Druk de zijkanten met je handen een beetje aan, zodat je een mooie rol hebt. Daarna knijp je de naad weer een beetje dicht.
  • Met een scherp mes snij je elke rol in zes stukjes. Leg deze dan op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar boven. Er moet wel enige ruimte tussen zitten, want ze zetten nog uit. Ik heb voor de 18 stukjes 2x de bakplaat gevuld.
  • Strooi nog wat geraspte kaas over de bovenkant.
  • Bak de pizzabroodjes in ca. 11-12 minuten gaar.
  • Smikkelse!

  • Als ze net uit de oven komen, smaken ze heerlijk. Maar koud ze ook nog heel erg lekker.
  • Je kunt ze van te voren maken. Wil je ze warm serveren, doe ze dan nog even voor 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Goed afgedekt zijn deze pizzabroodjes van croissantdeeg 2-3 dagen houdbaar.
pizzabroodjes van dichtbij



Chocolate chip cookies

chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies, hoe lekker zijn deze? Knapperig van buiten en chewy van binnen. Het zijn heerlijke dikke koekjes geworden. Daar blijf je van eten! Zeker als ze nog een beetje warm zijn.

Ik had deze koekjes al heel lang op mijn baklijst staan, maar nu is het er eindelijk van gekomen. Je kunt het deeg de avond van te voren maken, een nachtje in de koelkast laten rusten en dan de volgende dag afbakken.



voor 20 stuks

  • 120 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 170 gram lichte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 240 gram bloem
  • ½ theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 100 gram chocolate chips (+ wat extra voor garnering)

  • Doe de boter en de basterdsuiker in een kom en mix tot een romig geheel.
  • Voeg daarna het ei en het vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
  • Voeg vervolgens de bloem, het zout en de baking soda toe en mix dan nog even door tot de bloem is opgenomen.
  • Roer de chocolate chips door het beslag.
  • Maak van het deeg een plak en pak het in plastic folie en laat het minimaal 2 uur in de koelkast rusten, maar het liefst een hele nacht.
  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Verdeel dan het deeg in 20 stukken.
  • Draai balletjes van de stukjes deeg (ca. 35-37 gram per stuk) en leg ze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. (Ik heb 3x de bakplaat gevuld).
  • Bak ze in de voorverwarmde oven ca. 16 minuten.
  • Zodra je de bakplaat uit de oven haalt, kan je nog wat chocolate chips in de zachte koekjes duwen.
  • Laat de chocolate chip cookies even op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster om ze helemaal af te laten koelen.

  • Je hoeft de balletjes deeg niet plat te maken. Als je ze iets plet, worden de koekjes wat groter.
  • In plaats van chocolate chips kun je ook een chocoladereep in stukjes hakken.
  • De chocolate chip cookies blijven zeker 1-2 weken goed in een afgesloten koektrommel.
  • Dit deeg kan je ook goed invriezen. Verpak het dan in plastic folie.
  • Ik heb onder het bakpapier weer 2 vellen krantenpapier gelegd, zodat de koekjes aan de onderkant niet te donker worden.
chocolate chip cookies van dichtbij



Chocolade babka

chocolade babka

Vandaag een chocolade babka. Lekker bij het ontbijt of de lunch. Makkelijk om te maken, heerlijk om te eten. Ik heb al eerder een babka online gezet, dit was een babka met kaneel en hazelnoten.

Het lekkerste is het als je de noten even van te voren roostert in een droge koekenpan. Daar krijgen ze meer smaak van. Op de foto is het een chocolade babka zonder noten, want dat vinden ze hier niet zo lekker. Maar de noten mogen eigenlijk niet ontbreken, dus ik heb ze wel opgenomen in het recept.



  • 120 ml melk (lauwwarm)
  • 4 gram gedroogde gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 300 gram tarwebloem
  • snuf zout
  • 50 gram ongezouten roomboter, in stukjes gesneden

Voor de vulling:

  • 150 gram Nutella of chocopasta
  • 50 gram pure chocolade
  • 50 gram noten (hazelnoten, walnoten, pistachenoten, wat je lekker vindt)

  • cakeblik 25 cm

  • Doe de melk, gist en de theelepel suiker in een schaaltje en roer even door. Laat dit ca. 10 minuten staan.
  • Doe het mengsel dan in een kom van de standmixer en voeg de rest van de suiker, de eidooier en het ei toe en mix door elkaar. Gebruik de deeghaak. Voeg daarna de bloem en het zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen. Dan voeg je de stukjes boter stuk voor stuk toe. Kneed door tot die helemaal zijn opgenomen. Mix dan nog ongeveer 10 minuten door, het blijft een beetje een plakkerig deeg.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en zet deze weer op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld..
  • Hak ondertussen de chocolade en de noten in stukjes.
  • Als het deeg gerezen is, bestuif je je werkblad met bloem en rol je het deeg uit tot ongeveer 30 x 30 cm.
  • Smeer de lap in met Nutella of chocopasta, maar laat de randjes vrij. Verdeel hier de stukjes chocolade en noten over.
  • Vervolgens rol je het deeg strak op en knijp de naad even dicht.
  • Met een scherp mes snij je de rol in de lengte doormidden, maar zorg ervoor dat één uiteinde nog aan elkaar blijft zitten (ongeveer 1 cm).
  • Pak de 2 strengen die nu zijn ontstaan en kantel ze, zodat de snijvlakken naar boven komen en draai ze om elkaar heen. Knijp het uiteinde samen en duw dit een beetje onder het brood. Zorg er wel voor dat het brood ongeveer 25 cm lang is.
  • Verkruikel een vel bakpapier, zodat het makkelijker te vormen is, strijk het weer glad en leg je babka in het midden van dit vel.
  • Leg je babka met bakpapier in de cakevorm. Zorg dat het bakpapier goed zit en de babka op de bodem van de cakevorm ligt.
  • Dek de vorm dan weer af met de schone theedoek en laat het brood nog 30 minuten narijzen op een warme plek.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
  • Smeer dan het brood in met wat melk en schuif hem in het midden van de oven.
  • Bak de chocolade babka in ca. 38-45 minuten gaar.
  • Laat de babka een paar minuten in de vorm afkoelen, voordat je het naar een rooster verplaatst om het af te laten koelen.

  • Heerlijk met een lik roomboter!
  • Je kunt de chocolade babka goed ingepakt ongeveer 3 dagen buiten de koelkast bewaren.
  • Je kunt het ook invriezen, het is dan ca. 3 maanden houdbaar.
chocolade babka van dichtbij