
Citroenrasp is een hele fijne smaakmaker in allerlei baksels en ik heb dan ook altijd een potje in de koelkast staan. Geen gekochte rasp met vreemde toevoegingen, maar pure zelfgemaakte citroenrasp.
Je wil niet weten wat er in citroenrasp zit wat gekocht is in de supermarkt. Bijvoorbeeld: gemodificeerd zetmeel, een zuurteregelaar, kleurend plantenextract, conserveermiddel. Ik heb al gegeten en gedronken als ik dit lees.
Het is echt heel erg makkelijk om zelf citroenrasp te maken en het geeft een heerlijke smaak aan je gebak. Ik gebruik het bijvoorbeeld als smaakmaker voor de citroencake. Als je een keer alleen maar citroensap nodig hebt voor een bepaald recept, dan is het zonde om niks met de schil te doen. Rasp de citroen voordat je hem gaat uitpersen en bewaar de rasp volgens onderstaand recept. Je kan ook het potje bijvullen met citroenrasp. Even doorroeren en dan weer stevig aandrukken. En het citroensap? Dat gooi je natuurlijk niet weg. Je kunt het invriezen in een ijsblokjesvorm. Zo kun je het makkelijk in porties uit de vriezer halen als je het nodig hebt.
Voor citroenrasp kun je het beste biologische citroenen gebruiken, deze hebben geen waslaagje aan de buitenkant. Dit waslaagje zit er om de citroen te beschermen. Maar dit waslaagje kan je er bijna niet af krijgen. Vandaar de biologische citroenen. Als je geen biologische citroenen kunt vinden, gebruik dan gewone citroenen en boen geruime tijd met een borsteltje onder warm water.
Ingrediënten Citroenrasp
- 3 biologische citroenen
- 50 gram fijne suiker
Werkwijze
- Was de citroenen en droog ze af.
- Rasp de gele schil met een fijne rasp en vang het op. Niet het witte gedeelte raspen, want dat is heel bitter.
- Meng de citroenrasp met de suiker.
- Doe het in een afsluitbaar potje en druk het goed aan. Dan komen de oliën los en de suiker smelt.
Tips
- Je kan ook de rasp bewaren van andere citrusvruchten, zoals een sinaasappel, limoen, grapefruit of mandarijn. De werkwijze is exact hetzelfde.
- In de koelkast kun je de citroenrasp in een afgesloten potje voor een hele lange tijd bewaren.
- Staat er in een recept dat je de rasp van een citroen nodig hebt, kun je ook 2 theelepels citroenrasp gebruiken.
- Wil je geen citroenrasp op suiker maken maar de rasp toch bewaren? Je kunt citroenrasp ook goed invriezen in de ijsblokjesvorm, zodat je een blokje kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Goede tip, thxxx
Graag gedaan.