Roze koeken

fondantkoeken
fondantkoeken

Wie kent ze niet, de roze koeken? Oftewel de glacékoeken of fondantkoeken. Een plat cakeje met roze fondant. Het is gewoon jeugdsentiment. We aten ze vroeger vaak op school, doordat je ze in de soos kon kopen. Ik vond het altijd een traktatie.

Het is een typisch Nederlandse koek. Hoe leuk is het om ze zelf eens te maken? Deze roze koeken zijn kleiner dan die je in de winkel koopt. Dat komt omdat ze in een cupcakevorm worden gebakken. Het glazuur is op natuurlijke wijze gekleurd, met verse frambozen. Een leuke variatie hierop is Oranje koeken voor Koningsdag.

Ingrediënten Roze koeken

voor 10 stuks

  • 100 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram tarwebloem
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snuf zout

Voor het glazuur:

  • 150 gram poedersuiker
  • 10 frambozen (of 4-5 aardbeien) (diepvriesframbozen of -aardbeien kan ook heel goed)
  • 2 eetlepels water

Benodigdheden

  • cupcakevorm met 12 holtes
  • zeef
  • schaaltje
  • garde
  • bakspray of boter met een kwastje
  • platte bakplaat

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Vet 10 holtes in met bakspray of met boter en een kwastje. Goed alle randjes meenemen.
  • Mix de boter met de suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg vervolgens een ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg dan het andere ei toe. Weer goed mixen.
  • Voeg daarna de bloem, zout en vanille-extract toe en mix tot een egaal beslag.
  • Verdeel het beslag over de 10 holtes. Tik even met de bakvorm op het aanrecht, zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
  • Plaats de cupcakevorm op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven met een platte bakplaat/ovenschaal er boven op. Dit houdt het rijzen tegen en zorgt ervoor dat de cakejes mooi plat worden.
  • Verwijder dan de bakplaat na 13 minuten.
  • Bak ze nog 5 minuten. Het blijven aan de bovenkant bleke cakejes.
  • Stort de cakejes op een vel bakpapier en leg ze op de kop voor 10 minuten, met een snijplank er boven op.
  • Bij mij was er toch wel een bultje op de cakejes gekomen, die heb ik er voorzichtig afgesneden.
  • Laat ze daarna verder op een rooster afkoelen.

Het glazuur

  • Druk de frambozen (of aardbeien) door de zeef met een lepel. Zo blijven de pitjes achter in de zeef.
  • Meng dit met de garde door het poedersuiker.
  • Als het te dik wordt, voeg dan 1 of 2 eetlepels water toe.
  • Dip de afgekoelde koeken in het glazuur en laat dit uitharden. Dit duurt wel een paar uur.
fondantkoeken

Plaats een reactie