
Babka met kaneel en hazelnoot – een heerlijk zoet zacht brood, vergelijkbaar met brioche en suikerbrood. Rijk gevuld met kaneel en hazelnoten. Lekker voor het ontbijt of de lunch. En het is niet moeilijk om te maken, maar kost wel een beetje tijd in verband met het rijzen.
Ingrediënten Babka met kaneel en hazelnoten
- 120 ml melk (lauwwarm)
- 4 gram gedroogde gist
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 eidooier
- 1 ei
- 300 gram tarwebloem
- snuf zout
- 50 gram ongezouten roomboter, in stukjes gesneden
Voor de vulling:
- 80 gram ongezouten roomboter
- 120 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel kaneel
- 100 gram geroosterde hazelnoten (fijngehakt)
Benodigdheden
- cakeblik 25 cm
Werkwijze
- Doe de melk, gist en de theelepel suiker in een schaaltje en roer even door. Laat dit ca. 10 minuten staan.
- Doe het mengsel dan in een kom van de standmixer en voeg de rest van de suiker, de eidooier en het ei toe en mix door elkaar. Gebruik de deeghaak. Voeg daarna de bloem en het zout toe en kneed tot de bloem helemaal is opgenomen. Dan voeg je de stukjes boter stuk voor stuk toe. Kneed door tot die helemaal zijn opgenomen. Mix dan nog ongeveer 10 minuten door, het blijft een beetje een plakkerig deeg.
- Dek de kom af met een schone theedoek en zet deze weer op een warme plek. Laat het deeg een uur rijzen tot het (bijna) in volume is verdubbeld.
- Ondertussen maak je de vulling klaar. Smelt de boter in een pannetje en voeg de suiker, kaneel en hazelnoten toe. Roer dan door elkaar en laat het afkoelen.
- Als het deeg gerezen is, bestuif je je werkblad met bloem en rol je het deeg uit tot ongeveer 30 x 30 cm. Verdeel het kaneel-notenmengsel erover, maar laat de randjes vrij.
- Vervolgens rol je het deeg op en knijp de naad even dicht.
- Met een scherp mes snij je de rol in de lengte doormidden, maar zorg ervoor dat één uiteinde nog aan elkaar blijft zitten (ongeveer 1 cm).
- Pak de 2 strengen die nu zijn ontstaan en kantel ze, zodat de snijvlakken naar boven komen en draai ze om elkaar heen. Knijp het uiteinde samen en duw dit een beetje onder het brood. Zorg er wel voor dat het brood ongeveer 25 cm lang is.
- Verkruikel een vel bakpapier, zodat het makkelijker te vormen is, strijk het weer glad en leg je babka in het midden van dit vel.
- Leg je babka met bakpapier in de cakevorm. Zorg dat het bakpapier goed zit en de babka op de bodem van de cakevorm ligt.
- Dek de vorm dan weer af met de schone theedoek en laat het brood nog 30 minuten narijzen op een warme plek.
- Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
- Smeer dan het brood in met wat melk en schuif hem in het midden van de oven.
- Bak de babka met kaneel en hazelnoten in ca. 38-45 minuten gaar.
- Laat de babka een paar minuten in de vorm afkoelen, voordat je het naar een rooster verplaatst om het af te laten koelen.
Tips
- Je kunt de babka met kaneel en hazelnoten goed ingepakt ongeveer 3 dagen buiten de koelkast bewaren.
- Je kunt het ook invriezen, het is dan ca. 3 maanden houdbaar.
