Pistachecake

pistachecake

Hou je van pistachenoten en van cake? Dan moet je deze pistachecake eens proberen. Eigenlijk gewoon de vanillecake, maar dan met gemalen pistachenoten erin. En pistachenootjes er bovenop. Wij vinden hem erg lekker.

Andere lekkere cakes die op deze site staan zijn bijvoorbeeld de stroopwafel-karamelcake, appel-kaneelcake, appel-speculaascake, sinaasappelcake, appel-kaneel-notencake, bitterkoekjescake, perencake en de chocoladecake.



  • 200 gram boter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • theelepel vanille-extract
  • snuf zout
  • 100 gram pistachenoten
voor de topping:

  • 1 citroen
  • 75 gram suiker
  • 60 gram pistachenoten (wil je de héle bovenkant bedekken, dan heb je ca. 100 gram nodig)

  • keukenmachine
  • mixer
  • cakevorm 25 cm
  • zeef
  • spatel
  • bakpapier
  • bakspray
  • steelpan

  • Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte).
  • Zorg ervoor dat de eieren en roomboter op kamertemperatuur zijn.
  • Spuit je bakblik in met bakspray en leg een stuk bakpapier in de cakevorm, dat er aan weerskanten uitsteekt. Zo kan je de cake er straks makkelijk uittillen.
  • Maal 100 gram pistachenoten fijn in de keukenmachine.
  • Mix ca. 5 minuten de boter, de suiker, het zout en het vanille-extract tot een romig mengsel.
  • Voeg dan de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
  • Zeef vervolgens het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel het samen met de fijngemalen pistachenoten door het botermengsel.
  • Stort daarna het beslag in de cakevorm.
  • Zet het cakeblik op een rooster in het midden van de oven en bak de cake in ca. 45 minuten goudbruin en gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan per oven iets verschillen).
  • Prik met een satéprikker in de cake en als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de pistachecake ongeveer een uur afkoelen in de vorm.
De topping maken

  • Was de citroen goed, rasp de schil van de citroen en pers hem daarna uit.
  • Verhit dan het citroensap met de suiker in een steelpan en roer tot alle suiker is opgelost.
  • Voeg vervolgens het citroenrasp en de pistachenoten toe en laat het op laag vuur 5 minuten koken.
  • Haal de cake uit de vorm en verdeel de topping over de bovenkant van de pistachecake. Laat dit ca. 30 minuten afkoelen tot de topping stevig is.

  • De pistachenoten voor de topping zou je eventueel wat fijner kunnen hakken.
  • Je kunt de pistachecake goed bewaren door hem in te pakken in aluminiumfolie. Zo blijft hij wel een aantal dagen goed.
pistachecake van dichtbij