
Een heerlijke, rijk gevulde appel-kaneel-notencake. Het is het recept voor de appel-kaneelcake, maar nu als extra ingrediënt grof gehakte hazel- en pecannoten.
Ingrediënten Appel-kaneel-notencake
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 160 gram suiker
- 40 gram kaneelsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 4 eieren
- 100 gram grof gehakte noten, bijv. hazelnoten, pecannoten, walnoten
- snufje zout
- 1 grote appel Jonagold of Goudreinet
- 4 theelepels kaneel
- 1 theelepel speculaaskruiden (optioneel)
- 3 eetlepels grove kaneelsuiker (te koop o.a. bij de Jumbo) + extra voor topping
- fijne kaneelsuiker (te koop in de supermarkt) voor de topping
- 2 eetlepels bloem
Benodigdheden
- cakevorm van ca. 28 cm
- mixer
- bakspray
- spatel
Werkwijze
- Zorg dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de oven voor op 140°C (boven- en onderwarmte).
- Spray de cakevorm in.
- Mix de boter, suiker, kaneelsuiker en vanillesuiker tot een romig geheel.
- Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix tot het ei volledig is opgenomen, voordat je de volgende toevoegt.
- Roer het zelfrijzend bakmeel, de kaneel, de speculaaskruiden en het zout door elkaar.
- Voeg dit dan in gedeelten toe en mix tot een glad beslag.
- Snijd de appel in kleine blokjes en meng in een kom met de bloem. Zorg dat de appelblokjes goed onder de bloem zitten. De bloem zorgt ervoor dat de stukjes appel niet naar de bodem zakken.
- Hak de noten grof en doe die ook bij de appelstukjes. Zorg dat deze ook onder de bloem zitten.
- Doe vervolgens het appel-notenmengsel en de grove kaneelsuiker bij het beslag en spatel het erdoor.
- Doe het beslag in de cakevorm.
- Strooi wat grove kaneelsuiker en wat fijne kaneelsuiker over de cake. De fijne kaneelsuiker zorgt voor een knapperig bovenkantje.
- Zet de cake in het midden van de voorverwarmde oven op een rooster. Bak hem eerst 10 minuten op 140°C, zet dan de oven op 160°C en bak hem dan nog eens ca. 60 minuten, tot hij goudbruin en gaar is. Niet de oven tussentijds opendoen, want dan zakt de cake in!
- De cake is gaar als je met een sateprikker erin prikt en de sateprikker komt er droog en schoon uit.
- Laat de cake dan nog 5 minuten in de vorm rusten.
- Haal hem uit de vorm en laat hem verder op een rooster afkoelen.
Tips
- Als je geen grove kaneelsuiker hebt, dan kan je deze ook achterwege laten.
- Je kunt deze appel-kaneel-notencake ingepakt in aluminiumfolie ongeveer een week bewaren.
- Je kunt hem ook goed invriezen, dan blijft hij ca. 3 maanden goed.


Hij was echt heerlijk!
Dank je wel