Zoetzure komkommer

schaaltje-met-zoetzure-komkommer

Zoetzure komkommer met wat suiker en een scheutje azijn. Eigenlijk is het ook niet meer dan dat. Ik heb deze zoetzure komkommer nog wat extra pit gegeven door er wat chilivlokken bij te doen, je kunt natuurlijk ook een half rood pepertje toevoegen.



Ook heb ik de dressing kort aan de kook gebracht, hierdoor lost de suiker op en krijg je een gladde zoetzure dressing. Zoetzure komkommer is een fris bijgerecht voor bijvoorbeeld nasi, een Indische rijsttafel of bij Daging smoor. Lekker fris van smaak, een beetje zuur, een beetje zoet en een klein beetje extra pit. En in een mum van tijd is het klaar. Het is een heel eenvoudig recept en het is het allerlekkerste als je het minimaal een paar uur van tevoren maakt. 

Veel maaltijden zijn niet compleet zonder een beetje zoetzure komkommer erbij. Vooral bij de pittige gerechten is het een goed idee om wat zoetzuur erbij te serveren. Met dit recept maak jij de lekkerste zoetzure komkommer!

Benodigdheden Zoetzure komkommer

  • 1 komkommer
  • 25 ml (witte wijn)azijn
  • 25 ml water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel chilivlokken of een half rood pepertje
  • peper en zout

Werkwijze

  • Was de komkommer en snij de komkommer in plakjes of stukjes. Ik laat zelf de schil altijd zitten, maar je kan de komkommer natuurlijk ook schillen, net wat jij lekker vindt.
  • Verwarm de azijn, water, suiker, chilivlokken, peper en zout in een steelpannetje tot de suiker is opgelost.
  • Giet dit mengsel over de komkommer en laat afkoelen en zet daarna in de koelkast.

Tips

  • Deze komkommer kan je al ruim van te voren klaarmaken, dan trekken de smaken goed in de komkommer.
  • Je kan deze komkommer ook goed in de koelkast bewaren, ongeveer een week.
  • Een hele leuke en lekkere variatie op deze zoetzure komkommer is om een sinaasappel toe te voegen. Voeg een aantal partjes van de sinaasappel toe, in stukjes gesneden en het restant van de sinaasappel pers je uit en voeg je aan de dressing toe.
schaaltje-met-lepel-en-zoetzure-komkommer



Daging smoor uit de slowcooker

daging-smoor-in-de-slowcooker

Daging smoor. Wat is smoor? Dat is rundvlees wat langzaam wordt gesmoord in zoete ketjapsaus. Een rundvleesgerecht uit de Indische keuken, dat met minimale ingrediënten (ketjap en wat specerijen, zoals nootmuskaat, kruidnagels en/of kaneel) een maximale smaakervaring weet te creëren.



En wat hier heel lekker bij is, is het bijgerecht zoetzure komkommer. Omdat niet iedereen een slowcooker heeft, geef ik hieronder de bereiding van de Daging smoor voor zowel de slowcooker als de braadpan. Andere gerechten voor in de slowcooker zijn Kip cashew en Boeuf bourguignon.

Ingrediënten Daging smoor

voor 4 personen

  • 800 gram runder- of sukadelappen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 50 ml ketjap manis
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • mespunt kaneel
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel suiker
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 eetlepels olie
  • 150 ml water
  • peper en zout

Werkwijze

  • Snij het rundvlees in blokjes en besprenkel ze met het citroensap (het zuurtje hiervan maakt het rundvlees extra mals) en bestrooi dan met peper en zout.
  • Pers of snij de knoflook en de ui fijn.
  • Verhit een lepel olie in de koekenpan en bak vervolgens het vlees in porties op hoog vuur aan. Als het vlees bruin is gekleurd, het overdoen in de slowcooker.
  • Daarna weer 1 eetlepel olie verhitten in de koekenpan en fruit de ui en knoflook.
  • Voeg nootmuskaat, gemalen kruidnagel, kaneel en sambal toe en schep even om.
  • Doe dan de tomatenblokjes, citroensap, ketjap en suiker erbij en omscheppen en dan eventjes zachtjes laten koken.
  • Giet de saus in de slowcooker, doe het water erbij en meng alles even goed door elkaar.
  • Slowcooker stand low voor minimaal 6 uur.
  • Na 6 uur alles goed omroeren.
  • Mocht de saus te dun zijn, dan kan je aan het einde van de kooktijd een maizenapapje er door doen, zodat de saus dikker wordt.
  • Serveer met witte rijst, nasi of bami en boontjes of zoetzure komkommer.

Bereiding in de braadpan

Volg het recept. Bak het vlees in de pan aan en voeg de ingrediënten toe. Laat 3 – 3½ uur stoven op laag vuur. Gebruik eventueel een sudderplaatje om aanbranden te voorkomen.

daging-smoor-in-de-slowcooker



Weespermoppen

schaaltje-met-weespermoppen

Weespermoppen. Een oud Hollands koekje. Hard van buiten en zacht van binnen. Het is immers het best verkochte koekje in Weesp. Dit amandelspijskoekje heeft landelijke bekendheid, maar toch is de geschiedenis van de Weespermop niet helemaal duidelijk.



Een bakker uit Weesp, die al sinds jaar en dag Weespermoppen bakt, heeft een keer in een interview gezegd: “Volgens mij gaat het koekje inmiddels zo’n vier generaties terug, maar helemaal zeker weet ik dat niet. Er zijn wel bakkers geweest die het koekje claimden, maar niemand weet zeker wie het ooit bedacht heeft. Inmiddels zijn ze door heel Nederland te koop. Iedereen kan ze maken, zo’n ingewikkeld koekje is het niet. Amandelspijs, suiker, citroen en ei. Dat is alles. Misschien dat juist die eenvoud wel de kracht is van de Weespermop”.

Andere voorbeelden van oud Hollandse koekjes zijn Jan Hagel en Kletskoppen.

Ingrediënten Weespermoppen

circa 28 stuks

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier

Werkwijze

  • Verkruimel het amandelspijs boven een kom.
  • Voeg het citroenrasp en de eidooier erbij.
  • Dan het geheel goed doorkneden en er 2 rollen van maken van ca. 3 cm doorsnede.
  • Strooi wat kristalsuiker op je werkblad en rol vervolgens de rolletjes zachtjes door de suiker.
  • Snij daarna de rolletjes in plakjes van ongeveer 1,5 2 cm.
  • Druk de snijkanten ook even in de suiker.
  • Maak ze mooi rond en duw er met je duim een klein deukje in.
  • Leg de plakjes op enige afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze op 200°C in ongeveer 8-10 minuten gaar, totdat de randjes beginnen te kleuren. Haal ze van de bakplaat af en laat ze afkoelen op een rooster.

Tips

  • Als ik deze koekjes bak, worden bij mij de onderkanten van de koekjes altijd heel donker, vandaar dat ik onder het bakpapier een paar vellen van de krant leg.
  • Deze koekjes kan je in een afgesloten bakje ongeveer 4 dagen bewaren. Als je ze goed luchtdicht verpakt, kan je ze in de vriezer ongeveer 3 maanden bewaren. 
schaaltje-met-weespermoppen



Chocoladebroodjes

chocoladebroodjes

Lekker bij het paasontbijt, paasbrunch of paaslunch deze chocoladebroodjes. De titel verklapt het al een beetje, want aan de binnenkant van het broodje word je verrast met een heerlijke zoete vulling van gesmolten chocolade.



Dus wil je iets zoets voor je ontbijt of brunch/lunch? Maak dan deze broodjes met chocoladevulling! Ze zijn behoorlijk lekker en gemakkelijk te bereiden! Natuurlijk misstaan ze ook niet bij een gewoon ontbijt, brunch of lunch. Dan doe je er geen paaseitjes in, maar wat stukjes chocola. Ze zijn in totaal in 20 minuten kant-en-klaar. Je kunt de chocoladebroodjes van te voren maken en later afbakken, of je kan ze ook al afbakken en wanneer je ze nodig hebt even van te voren weer 5 minuten op 200°C opwarmen.

Ingrediënten Chocoladebroodjes

9 stuks

  • rol croissantdeeg (6 supercroissants, 340 gram)
  • 9 paaseitjes (of 18 stukjes chocola)
  • geklutst eitje (of wat melk)

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • kwastje om te bestrijken

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het croissantdeeg uit. Snijd het deeg op de kartelrand in drie gelijke rechthoeken. Snijd vervolgens elk rechthoekig stuk weer in drie gelijke rechthoeken. Als de kartelrand nu ergens midden in het stukje deeg zit, vouw deze rand dan naar elkaar toe, zodat deze rand helemaal gesloten is.
  • Leg een paaseitje (of 2 stukjes chocola) in het midden van elk stuk deeg.
  • Vouw eerst de ene helft over het paaseitje heen en druk lichtjes aan. Vouw dan de andere kant erover heen. Druk de rand en zijkanten goed aan.
  • Leg de chocoladebroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer met een kwastje de broodjes in met een geklutst eitje (of wat melk). Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bak de chocoladebroodjes in ca. 10 minuten goudbruin.

Tip

Je kunt natuurlijk ook in plaats van chocolade de croissantbroodjes vullen met ham en/of kaas of wat je maar lekker vindt. Dan krijg je dus ham-kaasbroodjes of kaasbroodjes.

opengesneden chocoladebroodje