
Boeuf bourguignon, een lekker winters gerecht met rundvlees. Hieronder geef ik de werkwijze voor in de braadpan en daaronder zal ik uitleggen hoe je dit gerecht in de slowcooker maakt. Nog een ander lekker gerecht voor in de slowcooker is Kip cashew en Daging smoor.
Ingrediënten Boeuf bourguignon
voor 4 personen
- 700 gram magere runderlappen (sukade- of runderriblappen kunnen ook)
- 125 gram gerookt ontbijtspek, in blokjes (bacon kan ook)
- 2 uien
- 250 gram winterpeen
- 150 gram sperziebonen (hoort er officieel niet in, maar hadden ze nog liggen)
- 250 gram kastanjechampignons
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel tijm
- ½ theelepel marjoraan
- 2 laurierblaadjes
- 375 ml rode wijn
- 375 ml gekookt water
- 1 rundvleesbouillonblokje
- klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- 3½ eetlepels bloem
- peterselie
- 4 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Benodigdheden
- koekenpan
- braadpan
- zeef
- keukenpapier
- garde
Werkwijze
- Haal het rundvlees op tijd uit de koelkast en laat het acclimatiseren.
- Verwarm de oven voor op 100°C.
- Snijd het vlees in blokjes van ca. 3 cm en dep ze droog met keukenpapier.
- Snijd de uien in grove stukken, de winterpenen in plakjes, de sperziebonen in stukjes en de knoflook fijn.
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in vieren.
- Kook 375 ml water en doe er een rundvleesbouillonblokje bij.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan en schroei op hoog vuur het rundvlees dicht. Bestrooi de nog rauwe kant met peper en zout. Keer het vlees. Schep het aangebraden vlees op een bord.
- Dan in de braadpan het ontbijtspek in een eetlepel olijfolie bakken. Schep deze ook uit de pan op het bord.
- Doe vervolgens weer een eetlepel olijfolie in de braadpan en bak de ui aan, voeg de champignons toe en bak deze ook aan.
- Voeg de wortel, sperziebonen, knoflook en tomatenpuree erbij en roer goed door elkaar.
- Dan mogen de blokjes ontbijtspek, het rundvlees, de wijn, bouillon, tijm en marjoraan in de braadpan.
- Roer goed door elkaar.
- Schuif het vlees en groenten aan de kant en leg dan in het midden van de pan de zeef en doe de bloem in de zeef. Roer dan met de garde de bloem door het vocht net zolang tot de klontjes weg zijn (zie onderstaande foto). Als je de bloem zo in de pan gooit, krijg je allemaal klontjes. Daarna weer het geheel goed doorroeren.
- Zorg ervoor dat de stukjes vlees allemaal onder het vocht liggen en stop de 2 laurierblaadjes erin.
- Zet dan de braadpan mét deksel in het midden van de voorverwarmde oven en laat 2½ uur stoven.
- Je kunt natuurlijk ook de pan op een laag vuurtje op het fornuis laten staan. Maar in de oven is de temperatuur constant, dus het vlees gaart makkelijker.
- Verwijder de laurierblaadjes en de boeuf bourguignon is nu klaar. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi het geheel met verse peterselie. Lekker met aardappelpuree, stokbrood, rijst of krieltjes.
Boeuf bourguignon in de slowcooker
- Het is eigenlijk dezelfde werkwijze, alleen zet je de braadpan niet in de oven, maar doe je de inhoud van de pan in de slowcooker.
- Alleen kan je voor de slowcooker minder vocht gebruiken: 250 ml runderbouillon en 250 ml rode wijn of voor de wijnliefhebbers 375 ml rode wijn en 125 ml bouillon.
- De slowcooker zet je op low voor zo’n 6 tot 7 uur.
- Je kunt er ook voor kiezen om de gebakken champignons een half uur voor het einde van de tijd erbij te doen.
Tips
- Dit gerecht kan je uitstekend invriezen, het blijft dan ca. 3 maanden goed.
- Dit gerecht zou je uitstekend met de kerst kunnen opdienen; je kunt het ruim van te voren maken.
Was echt heerlijk