
Twee jaar geleden hebben wij een slowcooker aangeschaft. Zo’n cooker is natuurlijk wel heel erg makkelijk. Je begint met alle voorbereidingen, braadt het vlees aan, stopt alles in de slowcooker, je zet hem aan, je ruimt de vaatwasser in en de slowcooker doet de rest. En een aantal uur later is bijvoorbeeld je kip cashew uit de slowcooker klaar.
Hij is dus na aanschaf welgeteld één keer gebruikt. Eigenlijk best wel zonde om zo’n ding in de kast te laten staan zonder dat je er iets mee doet. Daar moest verandering in komen. Vandaar dat ik onderstaand recept van kip cashew in de slowcooker met jullie deel. En omdat het de eerste keer was dat ik hem gebruikte, maakte ik een cruciale fout. Ik had alles netjes in de slowcooker gedaan en hem aangezet. Kom ik er na 10 minuten achter, dat ik de stekker niet in het stopcontact heb gestopt. Hoe dom kun je zijn? Dat gebeurt me dus geen tweede keer. Gelukkig kwam ik er na 10 minuten achter en niet na een paar uur. Anders hadden we die dag héél laat gegeten. Andere lekkere gerechten uit de slowcooker zijn: Daging smoor en Boeuf bourguignon.
Ingrediënten Kip cashew
Voor 4 personen
- 800 gram kipfilet
- 6 eetlepels maizena
- 1 uitje
- 1 eetlepel verse gember geraspt
- 3 teentjes knoflook fijn gesneden of geperst
- 125 ml sojasaus
- 60 ml ketchup
- 30 ml chilisaus
- 30 ml rijstazijn
- 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- ¼ theelepel chilivlokken
- 1 theelepel peper
- scheutje zonnebloemolie
- 150 gram cashewnoten
Werkwijze
- Snijd de kip in kleine stukjes en doe in een kom. Bestrooi de kip gelijkmatig met de maizena en de peper. Zorg dat alle stukjes kip bedekt zijn.
- Verhit dan de olie in een koekenpan en bak de kip op hoog vuur goed aan. Doe in de slowcooker.
- Fruit de ui en de knoflook even aan in dezelfde pan en doe ook in de slowcooker.
- Meng vervolgens de rest van de ingrediënten (behalve de cashewnoten) tot een gladde saus en doe deze erbij.
- Even goed doorroeren en zet de slowcooker op low voor ongeveer 4 uur, of op high voor ongeveer 1½ uur. Wordt het te droog, dan kan je altijd een scheutje water toevoegen.
- Als het klaar is, de cashewnoten er doorroeren. Wij hebben er boontjes bijgedaan, maar het is ook lekker met komkommer. Wat rijst of noodles koken en eet smakelijk.
Tip
Als je geen slowcooker hebt, dan is de werkwijze hetzelfde, maar dan doe je alles in een braadpan en zet je het voor een uurtje op laag vuur. Je kunt een sudderplaatje gebruiken tegen het aanbranden.
