Marmercake

marmercake

Een marmercake was iets wat al lang op mijn baklijstje stond om te maken. Het is er nu eindelijk van gekomen. Een echte klassieker die iedereen wel kent. Chocolade en vanille in één cake. Het ziet er gewoon leuk en gezellig uit. En dan nog een lekkere tip: je zou wat chocolate chips door het chocolade beslag kunnen roeren. Dat maakt hem nog lekkerder.

Er staan al wat aardig wat cakes op de site, maar deze ontbrak nog.

Andere heerlijke cakes zijn o.a.: stroopwafel-karamelcake, appel-kaneelcake, appel-speculaascake, sinaasappelcake, appel-kaneel-notencake, bitterkoekjescake, perencake, chocoladecake en een kersen-kruimelcake.



  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 8 gram vanillesuiker
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 2 eetlepels melk

  • cakeblik 25 cm
  • bakspray of beetje boter en bloem (of zelfrijzend bakmeel)

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Zorg ervoor dat de eieren en roomboter op kamertemperatuur zijn.
  • Spuit je bakblik in met bakspray of vet het bakblik in met boter en bebloem de vorm daarna met bloem of zelfrijzend bakmeel.
  • Mix de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel.
  • Voeg dan de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
  • Doe vervolgens in gedeelten het zelfrijzend bakmeel erbij.
  • Voeg ten slotte het vanille-extract toe.
  • Mix tot een egaal en luchtig beslag.
  • Meng daarna de cacaopoeder en de melk tot een papje.
  • Haal 2/3 van het beslag uit de kom.
  • Voeg dan het cacaopapje toe aan het restant van het beslag en mix even door.
  • Stort 1/3 van het witte beslag in het ingevette cakeblik.
  • Doe hier bovenop het bruine beslag en dan weer de rest van het witte beslag.
  • Met een mes roer je kort door het beslag.
  • Zet het cakeblik op een rooster in het midden van de oven en bak de cake in ca. 50 minuten goudbruin en gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan per oven iets verschillen).
  • Prik met een satéprikker in de cake en als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Haal de marmercake uit de vorm en laat hem op een rooster volledig afkoelen.

  • Je kunt de cake ook invriezen, dan blijft hij ca. 3 maanden goed.
  • Je kunt de marmercake goed bewaren door hem in te pakken in aluminiumfolie. Zo blijft hij wel een week goed.
marmercake van dichtbij