Chocoladecake

chocoladecake

Chocoladecake. Heerlijk! Dit recept is gebaseerd op de vanillecake, maar ik heb 10% van het zelfrijzend bakmeel vervangen door cacao. En dan chocolate chips toegevoegd, dat maakt het nog lekkerder. Je zou eventueel ook nog wat noten kunnen toevoegen.



Andere lekkere cakes die op deze blog staan, zijn o.a. citroencake, perencake, sinaasappelcake, bitterkoekjescake, appel-speculaascake, appel-kaneelcake, stroopwafel-karamelcake, appel-kaneel-notencake.

Ingrediënten Chocoladecake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 20 gram cacaopoeder
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram chocolate chips

Benodigdheden

  • cakevorm 25 cm
  • bakspray of beetje boter en bloem (of zelfrijzend bakmeel)

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 165°C (boven- en onderwarmte).
  • Zorg ervoor dat de eieren en roomboter op kamertemperatuur zijn.
  • Spuit je bakblik in met bakspray of vet het bakblik in met boter en bebloem de vorm. Je kunt ook de cakevorm inspuiten met bakspray en dan een bakpapiertje erin doen, zo kun je straks heel makkelijk de cake eruit trekken.
  • Mix de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel.
  • Voeg dan de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
  • Doe vervolgens in gedeelten het zelfrijzend bakmeel en de cacao erbij.
  • Voeg daarna het vanille-extract toe en mix tot een egaal en luchtig beslag.
  • Spatel de chocolate chips er doorheen.
  • Stort het beslag in het ingevette cakeblik.
  • Zet het cakeblik in het midden van de oven en bak de cake in ca. 60 minuten gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan per oven iets verschillen).
  • Prik met een satéprikker in de cake en als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de cake ca. 5-10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster en laat volledig afkoelen.

Tips

  • Met een toef slagroom erop maak je deze traktatie nog lekkerder.
  • Je kunt de chocoladecake goed bewaren door hem in te pakken in aluminiumfolie. Zo blijft hij een kleine week goed.
  • Je kunt de cake ook invriezen, dan blijft hij wel 3 maanden goed.
chocoladecake van dichtbij