
Vanille is een heerlijke smaakmaker voor allerlei recepten. Er zijn allerlei verschillende soorten vanilleproducten. Hieronder leg ik je uit wat vanille is en welke vanilleproducten je kunt gebruiken in recepten.
Wat is vanille?
Dit is een smaakstof afkomstig uit de vruchten van de vanille-orchidee (Vanilla planifolia) en levert de vanillestokjes. Deze planten worden met de hand bevrucht. De vruchten van de plant worden groen en onrijp geplukt. Daarna worden ze vochtig verhit en langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces optreedt. Wat vervolgens overblijft, is een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak. Dit proces van bestuiving tot het uiteindelijke vanillestokje duurt minimaal een jaar.
Wanneer je het vanillestokje in de lengte opensnijdt, zijn daar kleine zwarte zaadjes te zien. Dit is het vanillemerg en dit is zeer aromatisch. Het merg bevat de meeste vanillesmaak en deze schraap je eruit en verwerk je in recepten.
Je kan begrijpen dat vanille een heel arbeidsintensief product is en daardoor een kostbaar product.
Het eiland Madagaskar is de grootste vanilleproducent ter wereld.
Vanille-extract
Dit is een natuurlijk product. Vanillestokjes worden 1-2 maanden geweekt in alcohol van meer dan 35%. Doordat het vloeibaar is, kan je het makkelijk gebruiken, ongeveer 1 theelepel door het deeg of beslag. In dit artikel lees je hoe je zelf vanille-extract kunt maken.
Vanille-aroma
Vanille-aroma of vanille-essence koop je in de supermarkt. Dit is chemisch. Het is een aroma op basis van alcohol, maar de vanillesmaak komt niet van vanille, maar van vanilline. Dit is een synthetische stof met een vanillegeur en -smaak. Deze kunstmatige smaak proef je terug. Vanille-aroma is een stuk goedkoper dan het extract.
Vanillesuiker
De zakjes vanillesuiker die we in de supermarkt kopen, is suiker met een vanillesmaak. Deze suiker is ook gemaakt met vanilline, dus er komt geen vanillestokje aan te pas. Je kunt ook zelf je vanillesuiker maken, door vanillestokjes in fijne suiker te doen. In dit artikel lees je hoe je dit doet.
Vanillepasta
Vanillepasta is gemaakt van vanille-extract en het merg uit het vanillestokje. Het is dikker dan het extract. Als je dit gebruikt in je baksels, zie je dus ook de kenmerkende zwarte spikkeltjes in je eindresultaat. Vanillepasta is even sterk als het extract, dus voeg je ook een theelepel toe in je baksels.
Vanillestokjes
Je snijdt de vanillestokjes in de lengte open en dan schraap je het merg eruit. De stokjes zelf kun je heel goed laten meekoken in mengsels. Ook kun je de vanillestokjes in een pot fijne suiker doen, dan krijg je vanzelf vanillesuiker. Of van de stokjes het extract maken. Een heel vanillestokje staat gelijk aan een eetlepel vanillepasta of vanille-extract.
Bron: Wikipedia



Handig om te weten allemaal
Het zijn leuke wetenswaardigheden.