Zandkoekjes basisrecept

Zandkoekjes, Zandkoekjes basisrecept, Smultalk
Zandkoekjes, Zandkoekjes basisrecept, Smultalk

Vandaag gaan we zandkoekjes bakken. Dit is een basisrecept en van hieruit kan je heerlijk variëren. Het is een mengsel van bloem, boter en suiker. Na het bakken hebben de koekjes een soort kruimelige structuur, wat een beetje lijkt op zand. Vandaar de naam.

Wist je dat wanneer er geen vormpje wordt gebruikt, dit het officiële zandkoekje is. Dan rol je het deeg op tot een worst, laat het ingepakt in plastic folie een uur in de koelkast liggen en dan plakjes snijden van ongeveer een halve centimeter dik. Maar met bijvoorbeeld kinderen erbij is het veel leuker om het deeg uit te rollen en met vormpjes koekjes uit te steken en dan de koekjes versieren. En ze smaken net zo lekker! Kijk ook eens bij Variaties op zandkoekjes.

Ingrediënten Zandkoekjes basisrecept

voor ca. 28 stuks (afhankelijk van de dikte en grootte)

  • 175 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 2 theelepels vanille-extract

Werkwijze

  • Doe de bloem, de boter, de basterdsuiker, het zout en het vanille-extract in een kom.
  • Kneden tot een soepel deeg. Ik deed het in mijn standmixer met de platte menghaak met flexibele kant. Dan nog even met je handen kneden en maak er een rol van (zie foto). Je kunt het geheel natuurlijk ook alleen met je handen kneden.
  • Pak het deeg in plastic folie en laat het dan een uurtje in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Haal de rol deeg uit de koelkast en snij vervolgens in plakjes van 5 mm.
  • Gebruik je koekvormpjes: rol het deeg uit op het met bloem bestrooide aanrecht. Je kunt het deeg ook tussen twee vellen bakpapier uitrollen, dan heb je geen bloem nodig. Rol uit tot het deeg ca. 5 mm dik is.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wel wat ruimte tussen de koekjes, want ze lopen nog een beetje uit.
  • Doe de bakplaat in het midden van de oven.
  • Bak ze in ca. 13 minuten gaar en goudbruin.
  • Als de koekjes uit de oven komen, zijn ze nog zacht. Haal ze met bijvoorbeeld een kaasschaaf van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen. Na het afkoelen zijn ze lekker krokant.

Tips

  • De juiste baktijd is afhankelijk van de dikte en de grootte van je koekjes. Hou ze dus goed in de gaten.
  • Laat de koekjes goed afkoelen en bewaar ze dan in een luchtdichte pot of koektrommel. Zo blijven ze een week goed.
  • Wanneer je het deeg goed koelt, blijft de vorm beter behouden. Dan lopen ze niet zo heel erg uit.
Zandkoekjes, Zandkoekjes basisrecept, Smultalk
Zandkoekjes, Zandkoekjes basisrecept, Smultalk

2 gedachten over “Zandkoekjes basisrecept”

Plaats een reactie