
Er bestaan allerlei variaties op zandkoekjes. Het deeg voor zandkoekjes is gemakkelijk, snel en lekker. Het moet alleen een uur in de koelkast. Maar daar kan je rekening mee houden. Het is altijd leuk om koekjes te maken, zeker met jonge kinderen erbij. De woensdagmiddag leent zich daar uitstekend voor. Supergezellig. En je kunt de koekjes met van alles en nog wat versieren.
Hieronder ga ik je een paar voorbeelden geven en laten zien van allerlei variaties op zandkoekjes. Je kunt de koekjes beleggen met bijvoorbeeld amandelen, pecannoten, hazelnoten (zie foto), pinda’s (zie foto), stukjes chocola (zie foto), pistachenoten, butterscotch (zie foto), krenten, chocolade M&M’s en zelfs met sprinkels (zie foto). Maar je kunt ook extra smaakmakers door het deeg kneden, bijvoorbeeld cacao (zie de Valentijnskoekjes), of speculaaskruiden, kaneel of wat citroenrasp voor een fris koekje.
Maar nu eerst het basisrecept van de zandkoekjes.
Ingrediënten Zandkoekjes
voor ca. 28 stuks (afhankelijk van de dikte en grootte)
- 175 gram bloem
- 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 75 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 2 theelepels vanille-extract
Smaakmakers:
- 1 theelepel citroenrasp of
- 4 theelepels cacao of
- 1 theelepel kaneel of
- 1 theelepel speculaaskruiden
Werkwijze
- Doe de bloem, de boter, de basterdsuiker, het zout en het vanille-extract en een eventuele smaakmaker in een kom.
- Kneden tot een soepel deeg. Ik deed het in mijn standmixer met de platte menghaak met flexibele kant. Dan nog even met je handen kneden en maak er een rol van. Je kunt het geheel natuurlijk ook alleen met de handen kneden.
- Pak het deeg in plastic folie en laat het dan een uurtje in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Haal de rol deeg uit de koelkast en snij vervolgens in plakjes van 5 mm.
- Gebruik je koekvormpjes: rol het deeg uit op het met bloem bestrooide aanrecht. Je kunt het deeg ook tussen twee vellen bakpapier uitrollen, dan heb je geen bloem nodig. Rol uit tot het deeg ca. 5 mm dik is.
- Je kunt nu de koekjes beleggen met allerlei noten, chocoladestukjes, sprinkels of nog meer lekkers.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wel wat ruimte tussen de koekjes, want ze lopen nog een beetje uit.
- Doe de bakplaat in het midden van de oven.
- Bak ze in ca. 13 minuten gaar en goudbruin.
- Als de koekjes uit de oven komen, zijn ze nog zacht. Haal ze met bijvoorbeeld een kaasschaaf van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen. Na het afkoelen zijn ze lekker krokant.
Tips
- De juiste baktijd is afhankelijk van de dikte en de grootte van je koekjes. Hou ze dus goed in de gaten.
- Laat de koekjes goed afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte pot of koektrommel. Zo blijven ze een kleine week goed.
Deze lijken me ook lekker