
Vanille cupcakes, heerlijke kleine gebakjes. Dit basisrecept mag niet in je bakrepertoire ontbreken. Het is de basis voor veel verschillende soorten smaken cupcakes, bijvoorbeeld chocolade cupcakes.
De basis voor vanille cupcakes is eigenlijk hetzelfde als het basisrecept voor de vanillecake: het zijn dezelfde ingrediënten, alleen de hoeveelheden zijn aangepast op de cupcakevorm. Zodat je precies 12 cupcakes kunt maken en geen beslag overhoudt.
Ingrediënten Vanille cupcakes basisrecept
voor 12 stuks
- 180 gram ongezouten roomboter
- 180 gram zelfrijzend bakmeel
- 140 gram suiker
- 4 eieren
- 8 gram vanillesuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- snufje zout
Benodigdheden
- cupcakevorm met 12 holtes
- cupcakepapiertjes
- beslagkom
- mixer
Werkwijze
- Zorg ervoor dat de eieren en de boter op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Zet alvast het bakblik klaar met de cupcakepapiertjes erin.
- Mix de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel.
- Voeg de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
- Doe dan in gedeelten het bakmeel erbij.
- Voeg vervolgens het vanille-extract toe.
- Mix tot een egaal en luchtig beslag.
- Verdeel het beslag over de 12 holtes met behulp van 2 eetlepels (of een ijslepel).
- Doe het bakblik op een rooster in het midden van de oven en bak de cupcakes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan per oven iets verschillen).
- Prik met een satéprikker in de cupcakes en als de prikker er schoon uitkomt, zijn de cupcakes gaar.
- Laat de cupcakes afkoelen op een rooster.
Tips
- Cupcakes (zonder toef en versiering) kan je in een trommel bewaren buiten de koelkast, ca. 4 dagen. Niet in de koelkast, want dan drogen ze uit.
- Cupcakes (zonder toef en versiering) kan je heel goed invriezen. Verpak ze dan luchtdicht in een plastic zak. Zo kan je ze ca. 3 maanden bewaren.
