Chocolade cupcakes

chocolade cupcakes, Chocolade cupcakes, Smultalk
chocolade cupcakes, Chocolade cupcakes, Smultalk

Chocolade cupcakes, lekker voor iedereen die van chocola houdt. De basis is hetzelfde als het recept van de vanille cupcakes. Alleen dan natuurlijk wel met cacao.

In dit beslag heb ik zelf chocolate chips toegevoegd, die zijn bakvast. Dus als je deze chocolade cupcakes eet, kom je harde stukjes chocola tegen. Héérlijk vind ik dat! Als je stukjes gewone chocolade gebruikt, zullen die wel gaan smelten.

Ingrediënten Chocolade cupcakes

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 140 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 20 gram cacao
  • chocolate chips van bijvoorbeeld Dr. Oetker of 80 gram chocola in stukjes gehakt
  • snufje zout

Benodigdheden

  • cupcakevorm met 12 holtes
  • cupcakepapiertjes
  • beslagkom
  • mixer

Werkwijze

  • Zorg ervoor dat de eieren en de boter op kamertemperatuur zijn.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Zet alvast het bakblik klaar met de cupcakepapiertjes erin.
  • Mix de boter en suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg dan de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
  • Meng de cacao, zout en het zelfrijzend bakmeel door elkaar.
  • Doe dit dan in gedeelten erbij.
  • Voeg vervolgens het vanille-extract toe.
  • Mix tot een egaal en luchtig beslag.
  • Roer daarna de chocolate chips door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de 12 cupcakepapiertjes met behulp van 2 eetlepels (of een ijslepel).
  • Doe het bakblik op een rooster in het midden van de oven en bak de cupcakes in ca. 20 minuten gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan iets verschillen).
  • Prik met een satéprikker in de cupcakes en als de prikker er schoon uitkomt, zijn de cupcakes gaar.
  • Laat de chocolade cupcakes afkoelen op een rooster.

Tips

  • Cupcakes (zonder toef en versiering) kan je in een trommel bewaren buiten de koelkast, ca. 4 dagen. Niet in de koelkast, want dan drogen ze uit.
  • Cupcakes (zonder toef en versiering) kan je heel goed invriezen. Verpak ze dan luchtdicht in een plastic zak. Zo kan je ze ca. 3 maanden bewaren.
chocolade cupcakes, Chocolade cupcakes, Smultalk

1 gedachte over “Chocolade cupcakes”

Plaats een reactie