Roze koek taart

roze koek taart

Je kent ze wel, de roze koeken oftewel glacékoeken. Nu in een grote uitvoering: de roze koek taart.

Deze taart is met frambozen gemaakt, maar je zou ook aardbeien kunnen gebruiken. De werkwijze blijft hetzelfde.



voor 8-12 personen

  • 160 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 160 gram suiker
  • 3 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 50 gram amandelmeel
  • 110 gram tarwebloem
  • citroenrasp van een halve citroen of een theelepel zelfgemaakte citroenrasp
  • snuf zout

voor het glazuur:

  • 100 gram poedersuiker
  • ca. 8 verse frambozen (ca. 50 gram)
  • 1 theelepel citroensap

decoratie:

  • verse frambozen

  • springvorm van 20 cm
  • bakspray
  • zeef

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.
  • Mix de boter met de suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg dan pas het volgende ei toe. Weer goed mixen.
  • Zeef de bloem erboven en voeg daarna het amandelmeel, de citroenrasp en het vanille-extract toe en mix tot een egaal beslag.
  • Doe het beslag in de springvorm en zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen.
Het glazuur

  • Druk de frambozen door een fijne zeef. Schraap ook de onderkant van de zeef schoon, zodat al het sap van de frambozen wordt gebruikt. Meng dit sap met het citroensap.
  • Zeef in een aparte kom de poedersuiker en voeg dan ¾ van het sap toe. Voeg geleidelijk meer sap toe om de gewenste consistentie te krijgen: voldoende vloeibaar om te kunnen uitstrijken op de cake, maar ook weer niet te dun.
De taart opmaken

  • Leg de taart op een bord of serveerschaal. Giet dan het glazuur uit over de cake en smeer het met de bolle kant van een lepel uit tot net aan de randen. Het mooie is om het glazuur net iets over de randen te laten lopen.
  • Laat het glazuur uitharden (ca. 3 uur). Daarna kan je de taart versieren met frambozen. Ik heb nog van groene marsepein een aantal blaadjes gemaakt en het geheel afgemaakt met zilveren parels. Je kunt eventueel ook wat blaadjes munt er tussen steken.

  • Decoreer de taart op het laatste moment. Het glazuur en de decoratie is op de eerste dag het mooist.
  • Je kunt eventueel de cake een dag eerder bakken, afgedekt bewaren en later glazuren en indien gewenst decoreren.

Roze koektaart met stuk ernaast

versiering van de roze koek taart