Red velvet truffels

red velvet truffels, Red velvet truffels, Smultalk
red velvet truffels, Red velvet truffels, Smultalk

Morgen is het Valentijnsdag, tijd om je lief of naasten te verrassen met wat lekkers: red velvet truffels.

Ingrediënten Red velvet truffels

voor ca. 20 stuks

Voor de cake:

  • 90 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 160 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zout
  • rode voedingsmiddelenkleurstof (zoveel als nodig is om een mooie rode kleur te krijgen)

Verder nodig:

  • 100 gram roomkaas, bijvoorbeeld MonChou
  • 200 gram witte chocolade (melk- of pure chocolade kan natuurlijk ook)
  • sprinkels

Benodigdheden

  • ovenschaal ca. 20 x 15 cm
  • mixer
  • bakpapier

Werkwijze

De red velvet cake
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Klop met de mixer de boter en suiker romig.
  • Voeg dan het vanille-extract toe en de eieren één voor één. Voeg het volgende ei pas toe als de eerste volledig is opgenomen.
  • Daarna voeg je het zelfrijzend bakmeel, cacao, zout en kleurstof in een keer toe en mix tot alles is opgenomen.
  • Bekleed de ovenschaal met bakpapier. Stort dan het beslag hierin en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de cake in ca. 20 minuten gaar. Haal de cake uit de ovenschaal en laat hem volledig afkoelen voordat je verder gaat.
Truffels maken en dippen
  • Vervolgens verkruimel je de cake. Ik deed dat in de keukenmachine, maar dit kan ook met je handen of met de mixer.
  • Doe de cakekruimels over in een kom en voeg dan de roomkaas toe en kneed tot er een deeg ontstaat.
  • Draai hier ca. 20 balletjes van en leg ze op een bord. Ik gebruikte een koffielepel om het deeg af te meten, zodat je ongeveer dezelfde grootte balletjes krijgt. Zet het bord minimaal een uur in de koelkast of 20 minuten in de vriezer.
  • Snij de chocolade met een scherp mes in stukjes en smelt 2/3 van de witte chocola au bain-marie. Zodra dit gesmolten is, haal je de kom van de pan af en voeg je het restant van de chocola toe. Roer dit erdoor heen tot alles is gesmolten.
  • Leg een plank of bakblik klaar met een vel bakpapier erop.
  • Haal de truffels uit de koelkast/vriezer en dompel ze dan onder in de witte chocolade. Dit kan je op 2 manieren doen. Prik een satestokje in een balletje, zet hem in de kom chocolade en met een lepel drapeer je de chocolade erom heen. Houd de truffel even boven de kom, zodat overtollige chocola eraf kan druipen en leg het dan op het bakvel. Dicht het gaatje aan de bovenkant met wat chocola. Je kunt ook de balletjes in de chocolade leggen en met 2 vorkjes het balletje eruit halen. Ook weer even de overtollige chocolade eraf laten druipen. Leg alle gedompelde balletjes op het bakpapier.
  • Nadat je de truffel op het bakpapier hebt gelegd, meteen wat sprinkels erop strooien, want de chocola stolt snel.
  • Laat de balletjes volledig uitharden.

Tip

  • In een afgesloten bakje zijn de red velvet truffels ongeveer een week houdbaar in de koelkast.
red velvet truffels, Red velvet truffels, Smultalk

1 gedachte over “Red velvet truffels”

Plaats een reactie