Perencake

Vandaag een perencake, want is het weer perentijd. Er lagen er genoeg bij de boer, dus ik nam er een paar mee. Ik gebruikte het basisrecept voor een vanillecake met een paar aanpassingen. De kristalsuiker heb ik vervangen door lichte basterdsuiker. Hierdoor kleurt de cake ook wat donkerder.
Nog meer lekkere cakes zijn:
Ingrediënten Perencake
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram lichte basterdsuiker
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- theelepel citroenrasp
- 3 theelepels speculaaskruiden (je kunt ook alleen kaneel gebruiken)
- snuf zout
- 2 peren (bijvoorbeeld Conference)
- grove kaneelsuiker ter decoratie (mag ook fijne kaneelsuiker zijn)
Benodigdheden
- mixer
- bakspray
- cakeblik 25 cm
- bakpapier
- bloem
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160°C (boven-en onderwarmte).
- Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
- Vet het cakeblik in met boter of bakspray en bedek de bodem en 2 lange zijkanten met een vel bakpapier. Knip het zodanig dat het past. Zo kan je straks heel makkelijk de cake uit het bakblik halen.
- Mix dan de boter, de suiker en het citroenrasp tot een romig mengsel.
- Vervolgens voeg je de eieren één voor één toe en mix tot het ei volledig is opgenomen, voordat je het volgende ei toevoegt.
- Roer in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, het zout en de speculaaskruiden door elkaar, zeef dit en voeg in gedeelten toe aan het boter/suikermengsel en mix tot alles is opgenomen.
- Schil de peren, verwijder het klokkenhuis. De ene peer snij je in kleine blokjes en de andere snij je in plakjes.
- Wentel dan de stukjes peer in wat bloem, dit voorkomt dat ze tijdens het bakken naar de bodem zakken.
- Spatel de bebloemde stukjes peer door het beslag.
- Stort dan het beslag in de cakevorm.
- Leg daarna de plakjes peer met de bolle kant naar boven dwars op het beslag. Duw ze er niet te ver in, het beslag zal nog rijzen en anders zijn de plakjes peer straks niet meer goed zichtbaar. Strooi eventueel nog wat (grove) kaneelsuiker over het beslag heen.
- Zet het cakeblik op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en bak hem gaar en goudbruin in ca. 70-75 minuten.
- De cake is gaar als je met een sateprikker in de cake prikt en de prikker komt er schoon uit.
- Laat de perencake een paar minuten in de vorm afkoelen en haal hem er dan uit en laat hem op een rooster volledig afkoelen.
Tips
- Bewaar de cake in aluminiumfolie, dan blijft hij een paar dagen goed.
- Je kunt de cake (of een deel hiervan) ook invriezen, dan blijft hij zo’n 3 maanden goed.

