
Over een week is het weer 14 februari, Valentijnsdag. Het leek me heel toepasselijk om een red velvet marmercake te maken. Red velvet is een Amerikaanse klassieker met een lichte chocoladesmaak en natuurlijk een hele mooie rode kleur. Ik heb voor deze cake het basisrecept van de vanillecake gebruikt.
Ingrediënten Red velvet marmercake
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 8 gram vanillesuiker
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- snuf zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 theelepels cacao
- 2 eetlepels melk
- rode voedingsmiddelenkleurstof
Benodigdheden
- cakeblik 25 cm
- bakspray of beetje boter en bloem (of zelfrijzend bakmeel)
- spatel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Zorg ervoor dat de eieren en roomboter op kamertemperatuur zijn.
- Spuit je bakblik in met bakspray of vet het bakblik in met boter en bebloem de vorm met bloem of zelfrijzend bakmeel.
- Mix de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel.
- Voeg dan de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
- Doe daarna in gedeelten het zelfrijzend bakmeel erbij.
- Voeg het vanille-extract toe.
- Mix tot een egaal en luchtig beslag.
- Meng dan in een schaaltje de cacao, melk en rode voedingsmiddelenkleurstof tot een papje.
- Doe 2/3 van het beslag in een andere kom.
- In het 1/3 deel mix je het cacaopapje door het beslag.
- Doe nu de helft van het vanillebeslag in de ingevette cakevorm. Spreid het gelijkmatig uit met een spatel.
- Hierboven op doe je het red velvet beslag.
- Dan weer het restant van het vanillebeslag.
- Met een mes roer je kort door het beslag, zodat je straks een mooi marmereffect krijgt.
- Zet het cakeblik op een rooster in het midden van de oven en bak de cake in ca. 60 minuten goudbruin en gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan per oven iets verschillen).
- Prik met een satéprikker in de cake en als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar.
- Stort de cake op een rooster en laat hem volledig afkoelen.
Tips
- Je kunt de cake goed bewaren door hem in te pakken in aluminiumfolie. Zo blijft hij wel een week goed.
- Je kunt de cake ook invriezen, dan blijft hij wel 3 maanden goed.

Deze was echt heel erg lekker.