
Hoe leuk is dat, voor Pasen nog even lekkere paaskoekjes maken? Ik gebruikte het recept van de spritsen. Heerlijke brosse koekjes. Ik spoot van het deeg cirkels, wat gele sprinkels er overheen en deed er een dragee-eitje in. En klaar is je leuke paaskoekje.
Ingrediënten Paaskoekjes
voor ca. 30 stuks (afhankelijk van je spuitmondje)
- 150 gram ongezouten roomboter
- 100 gram witte basterdsuiker
- rasp van een halve citroen of een volle theelepel citroenrasp
- 1 theelepel vanille-extract
- 25 gram ei, losgeklopt
- 200 gram (Zeeuwse) bloem
- snuf zout
Verder nog nodig:
- zakje M&M’s eggs 175 gram (dragee-eitjes, met zo’n krokant suikerlaagje)
- gele sprinkels (optioneel)
Benodigdheden
- standmixer met platte menghaak
- spuitzak
- gekartelde spuitmond, ca. 1 cm (1M)
- bakpapier
Werkwijze
- Zorg ervoor dat je boter op kamertemperatuur is, liefst nog wat zachter. Ik heb de boter 10 seconden in de magnetron gedaan. Hoe zachter de boter, hoe makkelijker je straks de spritsen spuit.
- Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte).
- Doe dan de boter en suiker in de kom van je standmixer met platte menghaak en mix tot het geheel wittig en zalvig is geworden (middelhoge stand). Dit duurt minimaal 4 minuten.
- Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en mix nog een aantal minuten door tot alles is gemengd en je een samenhangend deeg hebt.
- Doe daarna het mengsel over in een spuitzak met kartel spuitmondje en spuit rondjes van ca. 4 cm doorsnee op een met bakpapier beklede bakplaat. Er zit dus een gaatje in het midden. Dit vult zich een beetje op tijdens het bakken, en dan kan je er later een dragee-eitje in doen. Laat wel genoeg ruimte tussen de koekjes, want ze zetten nog aardig uit. De koekjes worden uiteindelijk zo’n 5-6 cm groot.
- Strooi er daarna wat gele sprinkels overheen.
- Bak de koekjes in ca. 16-18 minuten gaar. Een goedgebakken sprits herken je aan de goudbruine randjes, terwijl het koekje zelf goudgeel is.
- Haal de bakplaat uit de oven en druk meteen de dragee-eitjes in de koekjes. Doe dit terwijl ze nog op de bakplaat liggen. Ik deed het nadat ik ze op een rooster had gelegd en ik drukte de onderkant van het koekje kapot.
- Laat ze afkoelen op een rooster. Tijdens het afkoelen worden ze hard en knapperig.
Tips
- De paaskoekjes kun je in een goed afgesloten trommel een aantal weken bewaren.
- Je kunt in plaats van dragee-eitjes ook chocolade-eitjes gebruiken. Snij ze dan eerst door de helft. De chocola zal wat smelten, maar als ze afgekoeld zijn, zit het eitje vast.
- Sommige dragee-eitjes lieten los, ik heb ze daarom vastgeplakt met wat eetbare lijm.


Zien er erg lekker uit!