
Oranje schuimpjes, typisch iets voor Koningsdag. Ik moet er nog steeds aan wennen, 27 april. Maar goed, weer een dagje vrij. Hopen dat het een beetje lekker weer is, voor alle kinderen die op rommelmarkten etc. zitten.
Tijd dus om iets voor Koningsdag te maken. Oranje schuimpjes gemaakt van Franse meringue. Dit schuim is supersnel gemaakt, maar moet wel een tijdje de oven in. Dus laten we snel beginnen.
Ingrediënten Oranje schuimpjes
voor ca. 22 stuks
- 1 eiwit (ca. 30 gram)
- 33 gram fijne suiker
- 33 gram poedersuiker
- 2 gram maizena
- klein beetje zout
- klein beetje vanille-extract
Benodigdheden
- spatel
- oranje kleurstof (of geel en rood)
- spuitzak en spuitmondje
- rood, wit, blauwe en/of oranje sprinkels
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 90°C (boven- en onderwarmte).
- Maak allereerst je kom en je gardes vetvrij met een velletje keukenpapier en citroensap. Als het eiwit in aanraking komt met vet, dan krijg je het niet goed stijf.
- Doe het eiwit, zout en vanille-extract in een kom en klop het op.
- Als het eiwit luchtig wordt, geleidelijk de fijne suiker toevoegen, lepel voor lepel.
- Dan doorkloppen tot je stevige pieken hebt (ca. 4 minuten). Je moet de kom op zijn kop kunnen houden, zonder dat er wat uitvalt.
- Zeef vervolgens de poedersuiker en maizena boven de kom en spatel het door het eiwit totdat alles is opgenomen.
- Voeg daarna een paar druppels oranje kleurstof toe en spatel door tot het eiwit een egale oranje kleur heeft.
- Doe het eiwitmengsel in een spuitzak.
- Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat toefjes op het bakpapier. Ze mogen dicht bij elkaar worden gespoten, want de meringue zet niet uit.
- Bestrooi ze dan met de sprinkels.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de meringues in vijf kwartier gaar.
- De schuimpjes moeten makkelijk van het bakpapier loslaten. Als ze nog wat plakken, kun je ze nog even in de oven in zetten.
- Als ze gaar zijn, zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen voor een optimaal resultaat.
Tips
- Kleuren de schuimpjes bruin, zet de oven dan wat lager.
- De schuimpjes zijn in een luchtdicht afgesloten bak minstens een week houdbaar.

Ze waren heerlijk!
Dank je!