Franse meringue

franse meringue, Franse meringue, Smultalk
franse meringue, Franse meringue, Smultalk

Franse meringue is een onmisbaar basisrecept! Ik vind dit de meest makkelijke meringue, want het bestaat alleen uit eiwit opgeklopt met suiker.

In tegenstelling tot Italiaanse of Zwitserse meringue is de Franse versie niet verwarmd. Hierdoor is het de meest luchtige variant van de drie, maar helaas ook de minst houdbare. Zelf vind ik Franse meringue de lekkerste meringue, juist door de luchtigheid ervan. Maar hij moet direct opgegeten worden, anders zal het eiwit weer langzaam vloeibaar worden en dat is absoluut niet lekker. Maar waar iedereen het waarschijnlijk het meest voor gebruikt is om er knapperige schuimpjes van te bakken. Door ze met Franse meringue te maken, krijg je vrij lichte schuimpjes. In dit artikel leg ik uit wat de verschillende soorten meringue zijn.

Ingrediënten Franse meringue

  • 3 eiwitten op kamertemperatuur
  • 100 gram fijne suiker
  • 100 gram poedersuiker (gezeefd)
  • 7 gram maizena
  • snuf zout

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 90°C (boven- en onderwarmte).
  • Maak je kom en gardes goed schoon met een velletje keukenpapier en citroensap. Als de eiwitten in aanraking komen met vet, dan krijg je het niet goed stijf geklopt.
  • Doe de eiwitten en het zout in de kom en klop het op.
  • Als het eiwit luchtig wordt, geleidelijk de fijne suiker toevoegen, lepel voor lepel.
  • Doorkloppen tot je stevige pieken hebt. Bij mij duurde dat ongeveer 4 minuten. Om te controleren of je schuim goed is, hou je de kom, op zijn kop, boven je hoofd. Het schuim blijft zitten als het goed stijf is geklopt.
  • Zeef de poedersuiker en maizena boven de kom en spatel het voorzichtig door de eiwitten tot alles is opgenomen.
  • Nu is je Franse meringue klaar. Je kan er nu mee verder gaan. Je kunt ervoor kiezen het schuim wit te laten of je kunt het een kleurtje geven met kleurstoffen.
  • Doe het schuim in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat toefjes of rozetten of wat je maar wilt op het bakpapier. Ze mogen dicht bij elkaar gespoten worden, want de meringue zet niet uit.
  • Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de schuimpjes in vijf kwartier gaar. Grotere figuren hebben zeker 2 uur nodig.
  • De schuimpjes moeten makkelijk van het bakpapier loslaten. Als ze nog wat plakken aan het papier, doe ze dan nog even de oven in.
  • Als ze gaar zijn, zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen voor een optimaal resultaat.
franse meringue, Franse meringue, Smultalk

Plaats een reactie