
Mini quiches met champignons en ham. Zó lekker en zó makkelijk. Dit is weer een andere variatie op de gevulde quiche. Je kunt natuurlijk allerlei verschillende vullingen gebruiken. Nu eentje met champignons en ham. En de ham kun je ook vervangen door spekreepjes. Eerder had ik al quiche met kip, pesto en spinazie en quiche Lorraine online gezet.
Ingrediënten Mini quiches met champignons en ham
4 stuks
- 4 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
- 125 gram kastanjechampignons
- 100 gram hamreepjes (door de helft gesneden)
- 3 eieren
- 1 flinke eetlepel mascarpone
- 1½ eetlepel verse tijm
- 3 eetlepels parmezaanse kaas of grana padano (geraspt)
- peper en zout
- wat paneermeel
- beetje olie
Benodigdheden
- 4 kleine quichevormpjes (het handigst met een losse bodem)
- bakspray
- koekenpan
- mixer
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Vet de vormpjes in met olie of bakspray.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
- Ondertussen snij je de champignons in plakjes.
- Verwarm dan de olie in de koekenpan en bak de hamreepjes goudbruin.
- Daarna voeg je de champignons toe en bak ca. 5 minuten mee.
- Roer de tijm erbij, doe het vuur uit en laat even staan.
- Mix in een kom de eieren met de mascarpone en peper en zout naar smaak, zodat het goed gemengd is.
- Bekleed de vormpjes met de plakjes bladerdeeg en snijd het overtollige eraf.
- Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
- Strooi er dan wat paneermeel op.
- Vervolgens verdeel je het champignonmengsel over de bodem en schenk het eiermengsel erbij.
- Bestrooi met de parmezaanse kaas.
- Bak ze op een rooster in het midden van de oven in ca. 30-35 minuten gaar en mooi goudbruin. Je kunt voor de zekerheid een vel aluminiumfolie eronder leggen, tegen het eventuele lekken.
Tips
- Je kunt deze mini quiches met champignons en ham al een dag van te voren maken en afbakken. Verwarm ze op de dag zelf 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C.
- Je kunt ze zowel warm als koud eten.
- Je kunt de hamreepjes ook vervangen door spekreepjes.
- Als je geen kleine vormpjes hebt, maar wel een grote (28 cm) dan zijn de ingrediënten: rol vers bladerdeeg voor hartige taart, 250 gram kastanjechampignons, 200 gram hamreepjes, 4 eieren, 2 flinke eetlepels mascarpone, 3 eetlepels verse tijm en 50 gram geraste kaas. En natuurlijk peper en zout. De werkwijze blijft hetzelfde. Baktijd ca. 40 minuten.

Mmmm wanneer mag ik deze proeven?