Chocoladekruidnoten

chocoladekruidnoten, Chocoladekruidnoten, Smultalk
chocoladekruidnoten, Chocoladekruidnoten, Smultalk

Chocoladekruidnoten. Kruidnoten zijn natuurlijk hartstikke lekker, maar ze worden nog lekkerder met een laagje chocola erom heen en je kunt ze ook nog versieren. Leuk om met de kinderen te doen.

Je kunt de kruidnoten zelf bakken, maar heb je daar geen zin in, dan koop je natuurlijk een zak kant-en-klare kruidnoten. Maar zelfgemaakte kruidnoten zijn echt veel lekkerder.

Ingrediënten Chocoladekruidnoten

ca. 115 stuks

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram bloem en 2 theelepels bakpoeder)
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 125 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • flinke snuf zout
  • 2-3 eetlepels melk
  • 450 gram chocola naar keuze (of 150 gram wit, 150 gram melk en 150 gram puur)
  • sprinkels

Werkwijze

  • Voeg het bakmeel, suiker, speculaaskruiden, boter en zout bij elkaar.
  • Kneed dit dan door elkaar.
  • Voeg zoveel melk toe om er een mooi en stevig deeg van te maken. Bij mij was dit 2 eetlepels.
  • Vervolgens maak je van het deeg een plak en verpak dit in plastic folie.
  • Leg dit nu voor tenminste een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Verdeel ondertussen het deeg in 4 stukken en rol van elk stuk een dunne worst en snijd in stukjes van ongeveer 1 cm en draai hier bolletjes van (formaat van een kleine knikker).
  • Leg ze om en om op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik heb onder het bakpapier nog 2 vellen van de krant gelegd, omdat de onderkant veel te donker werd.
  • Druk daarna de bolletjes ietsjes plat.
  • Zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in ca. 14 minuten gaar. (Dit kan per oven verschillen, misschien moet het bij jou wel 16 minuten zijn).
  • Laat daarna de kruidnoten op een rooster afkoelen.
  • Smelt van een soort chocolade twee derde au bain-marie. Als alles is gesmolten dan haal je de kom van de pan en voeg je de rest van die soort chocolade toe. Blijf roeren tot het volledig is gesmolten.
  • Doop de kruidnoten in de chocolade en leg ze daarna op een vel bakpapier. Herhaal dit voor alle kruidnoten en alle soorten chocolade. Je kunt ze ook helemaal in de chocolade dopen en eruit vissen met een vork. Laat even de overtollige chocola eraf druipen en leg ze op het bakpapier.
  • Versier ze met de sprinkels.

Tips

  • In een luchtdicht afgesloten koektrommel zijn de kruidnoten wel 2 tot 3 weken houdbaar.
  • Laat de chocolade volledig uitharden voordat je ze in een trommel doet.
chocoladekruidnoten, Chocoladekruidnoten, Smultalk

1 gedachte over “Chocoladekruidnoten”

Plaats een reactie