Cakerol met aardbeien

Cakerol met aardbeien, Cakerol met aardbeien, Smultalk
Cakerol met aardbeien, Cakerol met aardbeien, Smultalk

Een cakerol met aardbeien, een heerlijk gebakje bij de koffie of thee. Gemaakt van een biscuit met een vulling van mascarponeroom met stukjes aardbei. Dit wordt ook wel een Swiss roll genoemd.

Ik heb het recept voor het biscuit gekregen van een banketbakker, die helaas niet meer onder ons is.

Ingrediënten Cakerol met aardbeien

Eerst gaan we het bloemmengsel maken. Doe in een kom 250 gram zelfrijzend bakmeel, 250 gram patentbloem, 150 gram maizena en 50 gram custardpoeder en meng dit goed door elkaar. Hiervan kun je 7x een biscuitplak maken. De rest bewaar je in een goed luchtdicht afgesloten pot voor een volgende keer.

voor de vulling:

  • 250 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • zakje klopfix
  • 200 gram aardbeienjam
  • 200 gram aardbeien, in stukjes gesneden

voor de topping:

  • 125 ml slagroom
  • eetlepel suiker
  • poedersuiker
  • wat aardbeien

Benodigdheden

  • spuitzak met stervormig spuitmondje
  • mixer
  • zeef
  • spatel
  • paletmes
  • theezeefje
  • broodmes

Werkwijze

Cakerol maken
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klop de eieren met een mixer of in de standmixer 5 minuten tot een lichtgeel en romig geheel.
  • Voeg dan heel langzaam al mixende de suiker toe.
  • Vervolgens het citroenrasp en het vanille-extract toevoegen en mix dit erdoor.
  • Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel de bloem daarna voorzichtig door het eimengsel.
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Stort het mengsel hierop en met een paletmes strijk je het mengsel glad en egaal.
  • Zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak het ca. 10 minuten tot hij mooi goudbruin is. Beslist niet te lang bakken, want daar wordt het biscuit droog van.
  • Leg op het aanrecht een schone theedoek die je royaal bestuift met poedersuiker.
  • Haal de bakplaat uit de oven. Keer de plaat om op de theedoek. Haal heel voorzichtig het vel bakpapier eraf. Rol voorzichtig het warme biscuit met behulp van de theedoek op en laat hem afkoelen (de cakerol zit dus ingerold in de theedoek).
Afwerking
  • Maak nu de mascarponeroom: klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en klopfix. Doe vervolgens de mascarpone erbij en mix kort tot alles goed door elkaar zit. Spatel daarna de stukjes aardbei er doorheen.
  • Rol de afgekoelde plak biscuit uit en smeer het in met de aardbeienjam.
  • Daarna strijk je het mascarponemengsel uit met een spatel over de jam, maar laat aan de bovenkant van de korte zijde een stukje van ca. 2-3 cm vrij.
  • Rol de korte kant voorzichtig en strak op. Zorg ervoor dat het einde van de cakerol aan de onderzijde is. Snij dan met een broodmes voorzichtig de zijkanten eraf.
  • Leg de cakerol meteen op een bord of serveerplank.
  • Bestrooi met behulp van een theezeefje wat poedersuiker over de rol.
  • Klop de 125 ml slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak.
  • Spuit een aantal rozetten slagroom op de cakerol en zet er wat aardbeien in.

Tips

  • Bewaar de cakerol voor gebruik in de koelkast.
  • Gaat het bakpapier niet makkelijk van het biscuit af, besprenkel het bakpapier dan met wat koud water.
  • Je kunt natuurlijk ook andere fruitsoorten gebruiken, bijvoorbeeld frambozen. Pas dan ook de jam aan.
Cakerol met aardbeien, Cakerol met aardbeien, Smultalk

2 gedachten over “Cakerol met aardbeien”

Plaats een reactie