
Pas geleden heb ik amandelextract gemaakt, omdat ik over een tijdje amaretto wil gaan maken, en daar heb ik dit voor nodig. En dit is ook een ingrediënt voor de bitterkoekjes en de amaretti koekjes, die ook op de planning staan.
Het maken van een extract is echt heel eenvoudig. Je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig: amandelen en wodka (jenever kan ook). Het is niet te vergelijken met een aroma of essence, dit is gemaakt van synthetische stoffen. Er komt geen amandel aan te pas. Aroma’s of essences zijn een stuk goedkoper en te koop in de supermarkt, maar van veel mindere kwaliteit en je hebt er meer van nodig. En een extract is een aftreksel van het oorspronkelijke ingrediënt, zoals amandelen of vanillestokjes (ik heb al eerder zelf vanille-extract gemaakt). Ook staat er inmiddels een recept voor sinaasappel- en citroenextract online. Extract is veel geconcentreerder, dus heb je er minder van nodig en het is niet te koop in de supermarkt, maar bij gespecialiseerde (web)winkels. Tijd dus om dit ook zelf te maken.
Ingrediënten Amandelextract
- 100 ml wodka (jenever kan ook)
- 14 ongeroosterde en ongezouten amandelen (zonder bruin vliesje, daar wordt het heel bitter van)
Werkwijze
- Kook eerst een flesje of een potje uit, dat wil zeggen het flesje of potje ca. 10 minuten in kokend water leggen.
- Laat het flesje of potje op een schone theedoek drogen en afkoelen.
- Doe 100 ml wodka in het flesje.
- Doe daar de amandelen bij.
- Het flesje goed schudden en na ca. 6 weken is het amandelextract klaar.
- Elke week 1-2 keer even omschudden.
Tip
Als je lege kleine flesjes hebt (bijvoorbeeld lege likeur- en/of wijnflesjes met schoefdop), kan je die bewaren. Als je veel extracten maakt, komen ze zeker een keer van pas. In dit flesje heeft marasquin gezeten. Maar ook de kleine witte wijn flesjes kun je heel goed gebruiken. Even uitkoken en klaar.

Mmmmmm
🙂