Valentijnskoekjes

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Het is altijd leuk om je lief te verrassen. En het hoeft natuurlijk niet altijd je lief te zijn, het kan ook je vader of moeder zijn, of de buurvrouw, of je goede vriendin. Tijd dus voor een lekker valentijnskoekje.
Ik gebruik het basisrecept voor zandkoekjes. Het is een mengsel van bloem, boter en suiker. Na het bakken heeft het een soort kruimelige structuur, wat een beetje lijkt op zand. Vandaar de naam.
Ingrediënten Valentijnskoekjes
voor ca. 24 stuks (afhankelijk van de dikte en grootte)
- 175 gram bloem
- 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 75 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 2 theelepels vanille-extract
- 4 theelepels cacao
Benodigdheden
- koekjesuitsteker hartvorm
- kleine uitsteker hartvorm
- deegroller of rolstok
Werkwijze
- Doe de bloem, de boter, de basterdsuiker, het zout en het vanille-extract in een kom.
- Kneden tot een soepel deeg. Ik deed het in mijn standmixer met de platte menghaak met flexibele kant. Ideaal, maar je kunt het ook gewoon met je handen kneden. Of eerst even met de mixer en dan verder met je handen.
- Neem nu ongeveer de helft van het deeg uit de kom en doe bij het overgebleven deeg de cacao en kneed weer door tot de cacao volledig is opgenomen.
- Pak de stukken deeg in plastic folie en laat ze dan een uurtje in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Rol met de deegroller of rolstok het vanilledeeg uit op het met bloem bestrooide aanrecht. Je kunt het deeg ook tussen twee vellen bakpapier uitrollen. Rol uit tot het deeg ca. 4-5 mm dik is.
- Steek met de koekjessteker de hartjes uit.
- Neem nu de kleine hartjessteker en steek er de kleine hartjes uit.
- Vervolgens doe je dit hetzelfde met het chocoladedeeg.
- Doe nu de witte hartjes in het bruine deeg en de bruine hartjes in het witte deeg. Druk het zachtjes een beetje aan.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en doe ze in het midden van de oven.
- Bak ze in ca. 13 minuten gaar en goudbruin.
- Als de koekjes uit de oven komen, zijn ze nog zacht. Haal ze met bijvoorbeeld een kaasschaaf van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen. Na het afkoelen zijn ze lekker krokant.
Tips
- De juiste baktijd is afhankelijk van de dikte en de grootte van je koekjes. Hou ze dus goed in de gaten.
- Laat de valentijnskoekjes goed afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte pot of koektrommel. Zo blijven ze een kleine week goed.
