Sneeuwster cupcakes

Zijn ze niet leuk en schattig, deze sneeuwster cupcakes. Een sneeuwster, maar dan in het klein. Ik heb laatst de sneeuwster taart online gezet, dit is dus de kleine variatie hierop.
Bij het maken van deze cupcakes heb ik siliconen cupcakevormpjes gebruikt. Als je deze gebruikt, heb je de cupcakevorm en cupcakepapiertjes niet nodig. Ik wilde ze niet serveren met een papiertje erom. Je verwijdert de cupcakes heel makkelijk uit de siliconen vormpjes.
Ingrediënten Sneeuwster cupcakes
12 stuks
- 180 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 180 gram zelfrijzend bakmeel
- 140 gram suiker
- 4 eieren (op kamertemperatuur)
- 8 gram vanille-suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- snuf zout
voor de vulling:
- 250 ml slagroom
- 100 gram mascarpone
- 16 gram vanillesuiker
- zakje klopfix
- advocaat
- spuitzak met een rond spuitmondje
Benodigdheden
- cupcakevorm met 12 holtes
- cupcakepapiertjes
- beslagkom
- mixer
- appelboor
- poedersuiker
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
- Zet alvast het bakblik klaar met de cupcakepapiertjes erin.
- Mix de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel.
- Voeg de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
- Doe dan in gedeelten het bakmeel erbij.
- Voeg vervolgens het vanille-extract toe.
- Mix tot een egaal en luchtig beslag.
- Verdeel het beslag over de 12 holtes (of siliconen vormpjes) met behulp van 2 eetlepels (of een ijslepel).
- Doe het bakblik of de siliconen vormpjes op een rooster in het midden van de oven en bak de cupcakes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan per oven iets verschillen).
- Prik met een satéprikker in de cupcakes en als de prikker er schoon uitkomt, zijn de cupcakes gaar.
- Laat de cupcakes afkoelen op een rooster.
Het vullen van de cupcakes
- Haal de cupcakes uit de vormpjes en snij de bovenkant eraf. Snij in de bovenkant een kruis.
- Hol daarna de cupcakes een beetje uit met een appelboor.
- Klop de slagroom met de vanillesuiker en de klopfix stijf.
- Voeg dan de mascarpone toe en mix nog even door.
- Doe dit in een spuitzak, maar hou wat achter, daar roer je de advocaat doorheen. Je kunt natuurlijk ook pure advocaat gebruiken.
- Spuit vervolgens een cirkel van het slagroommengsel op de cupcake.
- Het kuiltje vul je met het slagroommengsel gemengd met advocaat (of pure advocaat).
- Leg hier dan de bovenkant op.
- Ik had nog wat advocaatmengsel over, die heb ik in het kruisje gespoten, met nog een flinke druppel advocaat erop.
- Als finishing touch bestrooi je de cupcakes met poedersuiker.
Tips
- Slagroom moet je in de koelkast bewaren. Cupcakes dus niet, want daar drogen ze vanuit. Maak de cupcakes daarom zo kort mogelijk van te voren en bewaar ze tot serveren in de koelkast.
- Als de cupcakes net uit de oven komen, hebben ze een knapperig korstje. Dat verdwijnt als je ze een nachtje (afgedekt) laat rusten. Hierdoor breekt de bovenkant niet/minder snel bij het snijden.
