
Slagroomtruffels, weet je hoe lekker die zijn? Ik vind ze in ieder geval heerlijk. Ze smelten zo lekker weg op je tong. En eigenlijk zijn ze heel makkelijk te maken. Kijk maar mee! (Misschien een leuk idee om te maken voor Valentijnsdag).
Even een tip! Toen ik het slagroommengsel bij de roomboter had gedaan, schoot het mengsel vrijwel gelijk in de schift. Toen heb ik de buitenkant van de kom verwarmd met een föhn. Je kunt de kom ook even in warm water zetten. Wel blijven mixen. Ineens zag ik het mengsel weer dikker en mooier worden. Het werd lekker stevig. In de schift gaan kan gebeuren als de boter en het slagroommengsel niet dezelfde temperatuur hebben. Door de kom te verwarmen, komen de ingrediënten op dezelfde temperatuur en gaat het mengsel weer uit de schift.
Ingrediënten Slagroomtruffels
voor ca. 22 stuks
- 125 ml slagroom
- 50 gram fijne kristalsuiker
- het merg van een vanillestokje
- snufje zout
- 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 50 gram cacaopoeder
- 250 gram pure chocolade (melk kan ook)
Benodigdheden
- spuitzak
- glad spuitmondje 15 mm (kleiner kan ook)
- metalen of glazen kom
- pan
- steelpan
- bak met opstaande rand
- mixer
- bakplaatje
- bakpapier
Werkwijze
- We beginnen met het maken van de vulling. Doe de slagroom, suiker en het zout in een steelpan. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit en doe ook in de steelpan. Breng dit aan de kook. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de boter luchtig. Dit duurt zeker wel 5 minuten.
- Voeg dan beetje voor beetje het slagroommengsel toe en blijf kloppen.
- Wanneer het mengsel glad en romig is, doe je het in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Pak een bakplaatje of snijplank dat in de vriezer past en leg hier een bakpapiertje op.
- Spuit mooie truffels van ca. 2 x 5 cm, dek af met wat plastic folie en plaats het bakplaatje in de vriezer. Laat de truffels minimaal 4 uur opstijven, maar een nacht kan ook.
- Hak de chocola in kleine stukjes en smelt het in een glazen of metalen kom, die je op een pan met heet water zet (au bain-marie). De kom mag het water niet raken en het water mag niet koken. Als de chocola gesmolten is, haal je de pan van het vuur af en laat weer afkoelen tot kamertemperatuur. Wel af en toe doorroeren.
- Zet een bak met opstaande rand klaar met de cacao erin. Wees lekker royaal. Alles wat over is, kun je weer terug in de verpakking doen.
- Haal de truffels door de gesmolten chocolade met een vork, tik het overtollige chocola eraf en rol ze meteen door de cacao (ook met een vork). Laat ze even liggen totdat de chocola hard is geworden en leg ze dan op een schoon vel bakpapier.
Tips
- In plaats van cacao kan je de slagroomtruffels ook bedekken met hagelslag, kokos of kleine stukjes noot.
- Je kunt eventueel het vanillestokje in het pannetje met de slagroom doen, dan geeft het nog meer smaak af. Haal het stokje eruit als je het mengsel bij de boter doet. Je kunt ook het stokje in een pot suiker doen, dan krijg je vanillesuiker.
- De slagroomtruffels kun je maximaal een week bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. Haal ongeveer een half uurtje voor het serveren uit de koelkast.
- Je kunt eventueel ook een cocktailprikker in de truffels prikken en zo in de vriezer zetten. Dan kan je ze makkelijk door de chocola halen. Voordat je ze door de cacao haalt, de prikker verwijderen.

Die waren zaligggggg
Dank je wel. 🙂