
Rundvleessalade. Echt een heerlijke salade flink gevuld met rundvlees. Het is wel een hoop werk, maar dan heb je wel écht iets lekkers. Lekker voor bij de barbecue, bij een buffet, op brood, als maaltijd: je kunt zelf vast wel iets bedenken.
Het is een heel lang recept geworden, maar echt de moeite waard om eens te maken. Je kunt natuurlijk ook alle ingrediënten halveren, dan heb je een wat kleinere salade. Je kunt 2 dagen van te voren beginnen met aardappels koken en het rundvlees marineren, de dag daarna de salade maken en hem dan een nacht over laten staan. Dan kunnen de smaken goed intrekken. En dan heb je echt een héérlijke rundvleessalade. Een andere, ook heel lekkere, salade is de aardappel-zalmsalade.
Ingrediënten Rundvleessalade
minimaal 10 personen
- 1 kg aardappelen
- 600-700 gram runderriblappen
- 8 cocktailaugurken
- ui
- 1 appel (bijv. Jonagold)
- 100 gram doperwten
- pot mayonaise of halvanaise
- pot Yofresh
- 25 ml witte wijnazijn
- theelepel kristalsuiker
- theelepel nootmuskaat
- paprikapoeder
- peper en zout
- sla of ijsbergsla
Voor de marinade:
- klein blikje tomatenpuree
- teentje knoflook
- 200 ml runder- of kalfsfond
- 50 ml ketjap manis
- 50 ml balsamico-azijn
- 10 ml worcestershiresaus
- 4 eetlepels schenkstroop
- eetlepel mosterd
- peper en zout
Voor het stoven:
- 3 uien
- teentje knoflook
- ¼ theelepel nootmuskaat
- 6 laurierblaadjes
- 6 kruidnagels
- bakboter (mag ook vloeibaar zijn)
Benodigdheden
- braadpan
- kookpan
- grote schaal om in te marineren
- garde
- aardappelstamper
Werkwijze
1e Fase
- Je kunt 1 of 2 dagen van te voren beginnen. Zelf begin ik altijd 2 dagen van te voren.
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukken, doe ze in een pan met water en ruim zout en kook ze dan in ca. 20 minuten gaar.
- Vervolgens ga je de marinade maken. Doe de helft van het fond en de tomatenpuree in een kom. Roer dit met een garde tot een egale vloeistof. Doe de ketjap, azijn, worcestershiresaus, stroop en mosterd erbij en pers er een teentje knoflook in uit. Roer alles goed door elkaar. Schenk de marinade over in een ruime schaal.
- Bestrooi de ribrunderlappen aan beide zijden met ruim zout en peper en leg ze in de marinade. Zorg ervoor dat ook de bovenkant is bedekt met marinade. Dek dan de schaal af met plastic folie en zet in de koelkast. Laat dit een nachtje staan.
- Ondertussen zijn de aardappels gaar en kun je ze afgieten. Maak de aardappelen alvast kleiner door met een mes zig-zaggende bewegingen te maken. Doe daarna de deksel weer op de pan en laat nog 5 minuten opstomen. Prak met een stamper de aardappelen zo fijn mogelijk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat afkoelen en zet met de deksel erop in de koelkast. Maak je dit in de winter, dan kun je de pan ook buiten zetten.
2e Fase
- De volgende dag verhit je een ruime hoeveel bakboter in een braadpan op laag vuur. Zet daarna het vuur hoog en haal de runderriblappen uit de marinade en bak ze aan beide zijden goed bruin. Maak de andere helft van het fond lauw in de magnetron en blus hiermee af. Schenk vervolgens de marinade erbij. Zet het vuur nu laag.
- Snijd de uien in grote stukken en de knoflook in partjes. Druk in elk laurierblaadje een kruidnagel (dan hoef je straks niet naar de kruidnagels te zoeken) en doe dit samen met de nootmuskaat in de pan. Roer alles goed door elkaar en duw het vlees onder.
- Laat het geheel nu ca. 5 uur stoven met gesloten deksel op laag vuur. Het moet heel langzaam pruttelen, dus gebruik eventueel een warmhoudplaatje.
- Haal dan na 5 uur de runderriblappen uit de braadpan en leg ze op een snijplank en laat ze afkoelen.
- Neem een kom, doe een paar plastic of latex handschoenen aan en maak het vlees klein door het met je vingers te verpulveren. Door de lange stooftijd gaat dit heel makkelijk. Verwijder eventuele vetstukjes.
3e Fase
- Doe 6 eetlepels Yofresh en twee lepels mayo in de pan bij de aardappelstampot en meng dit goed. Breng dan op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Voeg 4 eetlepels mayonaise bij het rundvlees en meng dit ook goed. Voeg het vervolgens bij de aardappelen en meng weer goed.
- Snijd de ui en augurken fijn. Schil de appel en snij deze in blokjes. Doe dit samen met de doperwten, de azijn en suiker bij het aardappel-vleesmengsel en meng dit weer goed.
- Breng tot slot op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
4e Fase
- Als laatste gaan we de salade opmaken. Bedek van een grote schaal de rand met blaadjes sla. Breng de rundvleessalade vanuit het midden aan en verdeel deze over de schaal. Strijk de bovenkant dan glad met een natte lepel. Breng een paar eetlepels mayonaise aan en bedek de hele bovenkant met een laagje. Tot slot bestrooi je de bovenkant met wat paprikapoeder en zwarte peper.
- Garneer vervolgens het geheel naar eigen smaak en inzicht, bijvoorbeeld met rolletjes vleeswaren, plakjes gekookt ei, tomaatjes, zilveruitjes, augurken.
- Nu heb je een mooie, heerlijke en aangeklede rundvleessalade. Eet smakelijk!
Tips
- Gooi de inhoud van je braadpan niet weg! Vis alles eruit en je hebt nog een aantal dagen een heerlijke jus. Je kunt de jus ook nog invriezen.
- Heb je salade over, niet getreurd, in een goed afgesloten bakje blijft het nog enkele dagen goed in de koelkast.

Mmmmmmmmm