Oud-Hollandse pepernoten

oud-Hollandse pepernoten, Oud-Hollandse pepernoten, Smultalk
oud-Hollandse pepernoten, Oud-Hollandse pepernoten, Smultalk

Echte oud-Hollandse pepernoten, ook wel bonken genoemd, te vergelijken met taai taai, maar dan net even anders. Niet te verwarren met de kruidnoten, dat zijn de kleine brosse, krokante koekjes. Heel veel mensen zeggen pepernoten tegen de kruidnootjes, maar dit is een recept voor de échte ouderwetse pepernoten.

  • 250 gram patentbloem
  • half zakje bakpoeder (= 7½ gram)
  • 100 ml honing
  • 1 eetlepel (schenk)stroop
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • halve theelepel zwarte peper
  • snuf zout
  • 100 ml heet water
  • zonnebloemolie
  • steelpan
  • zeef
  • ovenschaal (ca. 15 x 26 cm)
  • siliconenkwastje
  • Doe alle specerijen in een kom en meng goed door elkaar.
  • Smelt vervolgens de honing en de stroop in een steelpannetje.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder in een andere kom. Voeg hier een snuf zout aan toe.
  • Voeg de specerijen toe en dan de honing met stroop.
  • Roer dit heel goed door elkaar.
  • Zet wat water op tot het heet is, het hoeft niet te koken.
  • Voeg 100 ml heet water toe aan het mengsel en roer goed door. Kneed dan het deeg door elkaar. Het is een beetje plakkerig. Als het deeg nog te droog is, voeg dan nog wat water toe.
  • Pak dit in wat plastic folie en laat dit een uurtje rusten in de koelkast. Dan kunnen de smaken goed intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Vet een ovenschaal in met zonnebloemolie.
  • Verdeel het deeg in stukken en rol er vervolgens lange slierten van (ongeveer de dikte van een frikadel). Elke sliert snij je in stukjes van ca. 1½ cm. Deze rol je tot een balletje en leg ze dan op de bodem van de ovenschaal. Ze hoeven niet perfect rond te zijn. En er mag best wel een beetje ruimte tussen zitten, want ze zetten nog uit.
  • Met het siliconenkwastje bestrijk je alle balletjes met zonnebloemolie, tot ze helemaal bedekt zijn. Dit zorgt ervoor dat je ze straks makkelijk van elkaar af kunt halen. Maak maar één laag in de ovenschaal. Is je schaal te groot, leg dan alle balletjes aan één kant van de schaal.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin.
  • Haal de schaal uit de oven en wanneer de hitte het toelaat, trek je alle pepernoten uit elkaar en laat ze afkoelen.
  • In een goed afgesloten trommel zijn de pepernoten ca. 3-4 dagen houdbaar.
oud-Hollandse pepernoten, Oud-Hollandse pepernoten, Smultalk
Ongebakken pepernoten
oud-Hollandse pepernoten, Oud-Hollandse pepernoten, Smultalk
Gebakken pepernoten

1 gedachte over “Oud-Hollandse pepernoten”

Plaats een reactie