
Meringue kerstboompjes. Dit is een hele leuke en lekkere traktatie voor bij de koffie of thee met kerst. Dit staat toch enig op tafel. Ik heb deze kerstboompjes gemaakt voor de kerstviering van onze bridgeclub, waar ze zeer goed werden ontvangen. Iedereen vond ze heel erg lekker.
De poedersuiker in dit recept zorgt voor de stevigheid en de maizena laat het schuim mooi drogen en zorgt voor de knapperige buitenkant en de zachte binnenkant.
Ingrediënten Meringue kerstboompjes
ca. 24 stuks (afhankelijk van de grootte)
- 3 eiwitten (90 gram)
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram poedersuiker
- 7 gram maizena
- theelepel vanille-extract
- paar druppels groene kleurstof (of blauw en geel, maakt ook samen groen)
- snufje zout
Benodigdheden
- mixer
- zeef
- spatel
- bakpapier
- spuitzak met rond glad spuitmondje ca. 10-11 mm doorsnee
- sprinkels
Werkwijze
- Maak voordat je begint de kom en de gardes goed schoon met wat keukenpapier en citroensap.
- Verwarm de oven voor op 90°C (boven- en onderwarmte).
- Doe het eiwit samen met het zout, vanille-extract en kleurstof in een kom.
- Mix tot het eiwit luchtig is en voeg dan lepel voor lepel de suiker erbij.
- Mix dan ca. 4 minuten door tot het eiwit stijf is (je moet de kom op zijn kop kunnen houden, zonder dat er wat uitvalt).
- Zeef vervolgens de poedersuiker en maizena boven de kom en spatel het door het eiwit.
- Doe daarna het mengsel in een spuitzak met een rond glad spuitmondje.
- Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en spuit de kerstboompjes. Om een kerstboompje te maken, hou je de spuitzak iets boven het bakpapier, terwijl je de spuitmond op dezelfde plaats houdt en knijp je tot er een bolletje ontstaat, stop met knijpen en haal de spuitzak iets omhoog. Herhaal dit nog 2x. Voor de piek stop je met knijpen in de spuitzak en dan trek je hem langzaam omhoog. Laat wel wat ruimte tussen de kerstboompjes, want ze zetten een beetje uit.
- Strooi de sprinkels over de kerstboompjes.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in ca. 1¼ – 2 uur gaar.
- Als ze klaar zijn, zet je de oven uit en laat ze dan in de oven afkoelen.
Tip
Je kunt deze meringue kerstboompjes ca. 2 weken bewaren in een trommel en vrij van vocht.

Schattig
🙂