Kersen-kruimelcake

kersen-kruimelcake

Een lekkere frisse kersen-kruimelcake. Nu eens in een springvorm gebakken. Het frisse komt doordat er wat yoghurt in het beslag gaat. Heb je geen yoghurt in huis, geen probleem, dan kan je deze ook vervangen voor een extra ei.



  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker (= 16 gram)
  • 2 eieren
  • theelepel vanille-extract
  • 250 gram bloem (gezeefd)
  • 50 ml volle yoghurt
  • 200 gram kersen
  • zout
  • poedersuiker
  • wat extra bloem voor de kersen

  • springvorm 20 cm
  • mixer
  • bakspray

  • Zorg dat de roomboter en de eieren op kamertemperatuur zijn.
  • Begin om de kersen te ontpitten en door de helft te snijden. Zijn ze erg groot, snij ze dan in vieren.
  • Dep ze droog met wat keukenpapier.
  • Haal vervolgens de kersen door wat bloem, dat zorgt ervoor dat ze niet naar de bodem zakken.
  • Spuit de springvorm in met wat bakspray.
  • Verwarm dan de oven voor op 170°C.
  • Mix 150 gram boter met 150 gram suiker, de vanillesuiker, het vanille-extract en een snuf zout tot een romig mengsel.
  • Klop er daarna één voor één de eieren door.
  • Voeg dan 150 gram bloem toe en mix tot een glad beslag.
  • Klop er de yoghurt door.
  • Spatel de (bebloemde) kersen door het beslag.
  • Schep dan het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Kneed met de vingertoppen een kruimelig deeg van de resterende 75 gram boter, 75 gram suiker en 100 gram bloem.
  • Strooi de deegkruimels over het beslag.
  • Zet de springvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak in ca. 1 uur gaar. Controleer na de baktijd of de cake gaar is, door er met een sateprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  • Laat de kersen-kruimelcake in de vorm 15 minuten afkoelen. Verwijder dan de springvorm en laat helemaal afkoelen.
  • Strooi er voor het serveren wat poedersuiker overheen.

  • Als je geen yoghurt in huis hebt, dan kun je deze ook vervangen door een extra ei.
  • Je kan deze kersen-kruimelcake een aantal dagen bewaren. Verpak hem dan in aluminiumfolie.
stukje kersen-kruimelcake
Dit recept komt uit de ‘Boodschappen’ van juni 2024.