Jodenkoeken

Jodenkoeken, Jodenkoeken, Smultalk
Jodenkoeken, Jodenkoeken, Smultalk

Jodenkoeken, wie kent ze niet? Je weet wel, die koeken in een doorzichtige verpakking met een paarse deksel. Van die heerlijke brosse koeken.

Ze worden zo lekker bros door de Zeeuwse bloem, maar je kunt ze ook met gewone bloem maken. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ze niet zo smaken als uit de winkel, maar misschien zelfs nog wel lekkerder! Wij hebben er in ieder geval heerlijk van zitten smullen.

Ingrediënten Jodenkoeken

voor ca. 22 stuks (afhankelijk van de grootte)

  • 190 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 300 gram (Zeeuwse) bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 12 gram bakpoeder (= ca. 4 theelepels)
  • 25 ml melk
  • 4 gram kaneel (= 2 flinke theelepels)
  • theelepel vanille-extract
  • rasp van een halve citroen of 1 theelepel citroenrasp
  • snuf zout
  • extra bloem om te bestuiven

Benodigdheden

  • gekartelde ronde uitsteker van ca. 8,5 cm doorsnede
  • standmixer met platte menghaak
  • deegroller

Werkwijze

  • Doe alle ingrediënten in de kom van de standmixer en kneed tot een soepel deeg.
  • Maak van het deeg een platte plak en pak het dan in plastic folie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 165°C (boven- en onderwarmte).
  • Rol daarna het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Bebloem ook de bovenkant van het deeg en je deegroller. (Ik pakte elke keer een stuk van het deeg en rolde dit uit tot ca. 4-5 mm dikte. Het deeg wat je na het uitsteken overhoudt, kneed je weer door met een nieuw stuk deeg. Ga zo door tot al het deeg op is.)
  • Steek vervolgens met de uitsteker de koeken uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat er wel wat ruimte tussen. Je kunt ze heel makkelijk met een kaasschaaf overbrengen naar de bakplaat.
  • Bak de koeken in ca. 15 minuten goudbruin.
  • Haal de bakplaat uit de oven en leg de Jodenkoeken op een rooster om volledig af te laten koelen.

Tips

  • Ik heb een dubbel vel van de krant onder het bakpapier gelegd, zodat de onderkant niet te bruin wordt.
  • Wil je niet zoveel koeken in één keer maken, dan kun je de ingrediënten ook halveren.
Jodenkoeken, Jodenkoeken, Smultalk

Plaats een reactie