Galetten wafels

bordje met galetten wafels

Galetten wafels, hele dunne krokante koekjes. Lekker bij een kopje thee/koffie, maar je kunt dit koekje ook bij een dessert in de slagroom steken of in het ijs. Om deze wafels te maken heb je wel een wafelijzer nodig.



voor ca. 56 stuks

  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 120 gram suiker
  • 16 gram vanillesuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 10 gram custardpoeder
  • ei
  • 75 ml melk
  • 250 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder (= ½ zakje bakpoeder)
  • snuf zout

  • wafelijzer (met kleine ruitjes)
  • mixer
  • bakspray

  • Roer de boter zacht met de mixer.
  • Voeg de suiker, vanillesuiker en vanille-extract toe en mix tot een romig mengsel.
  • Voeg vervolgens de custard, zout en het ei toe en mix weer door elkaar.
  • Vermeng dan het bakpoeder met de bloem.
  • Voeg daarna afwisselend de bloem en een scheut melk toe tijdens het mixen (3x).
  • Pak het deeg in plastic folie en laat minstens 1 uur in de koelkast rusten. Je kunt het ook een klein half uur in de vriezer doen.
  • Het blijft een heel zacht deeg. Draai balletjes van ongeveer 10 gram. Ik heb de balletjes op een bord gedaan en dan met bord en al nog een kwartiertje in de vriezer gelegd.
  • Verwarm het wafelijzer en spuit de bakplaten lichtjes in met de bakspray. Tussendoor ook nog een paar keer spuiten.
  • Leg een deegballetje op het wafelijzer en doe de deksel voorzichtig dicht. Bak de galetten goudbruin.
  • Breng de koekjes over naar een rooster en laat ze volledig afkoelen. Eerst zijn ze nog heel zacht, maar worden hard en krokant wanneer ze zijn afgekoeld.

  • Deze galetten wafels blijven ruim een week krokant in een goed afgesloten koektrommel.
  • Zelf heb ik aan de voorkant van het wafelijzer aan beide kanten een cocktailprikker gelegd, zodat de platen niet helemaal op elkaar zitten. Dan worden de wafeltjes ietsjes dikker.
  • Ik legde met behulp van 2 theelepels een balletje op 1 theelepel en met de andere theelepel schoof ik het balletje op de bakplaat.
  • Je kunt eventueel met een koekuitsteker de wafels uitsteken. Dat doe je meteen als ze van de bakplaat komen. Zo krijg je mooie ronde koekjes.
galetten wafels van dichtbij, de rechter is uitgestoken met een koeksteker
Rechts een galet die is uitgestoken met een koeksteker. Dan zijn ze perfect rond. Links eentje zonder uitsteken. Dan zijn ze wat minder strak.