
Croutons zijn geroosterde stukjes brood. Lekker in de soep en heerlijk in een salade. Ze geven je gerecht zo’n heerlijke crunch.
Zelf croutons maken is heel erg lekker en ook heel eenvoudig. Het beste kun je oud brood gebruiken, dat is wat steviger, waardoor het minder snel uit elkaar valt. Heb je geen oud brood, leg dan een paar sneetjes op een plank en laat het zo een uurtje liggen. Je kunt wit of bruin brood gebruiken, maar ook bijvoorbeeld stokbrood, ciabatta of afbakbroodjes. Croutons kun je in de koekenpan maken of in de oven en zelfs in de airfryer.
Je kunt naturel croutons maken, maar je kunt ze ook een smaakje geven, door bijvoorbeeld knoflook, kaas, kruiden of pesto toe te voegen.
Ingrediënten Croutons maken
naturel
- 2 sneetjes (oud) brood
- 2 eetlepels olijfolie of rijstolie
- peper en zout
met een smaakje
- 1 teentje knoflook geperst of wat knoflookpoeder
- geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino
- theelepel Italiaanse kruiden of
- theelepel groene pesto of rode pesto
Werkwijze
Oven
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Snij de sneetjes brood in blokjes van ca. 1 x 1 cm. Je kunt de korstjes eraan laten, of als je dat wilt, eraf snijden.
- Doe dan de blokjes in een ruime kom en schenk de olie erover. Hussel goed door elkaar, zodat elk stukje bedekt is met wat olijfolie.
- Vervolgens bestrooien met peper en zout.
- Hussel dan weer goed door elkaar.
- Je kunt nu ook de kruiden toevoegen en/of de kaas of knoflook of pesto. Dan weer goed husselen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de blokjes uit over het bakpapier. Zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak ze ca. 8 minuten. Dan even omscheppen en nog een minuut of 5 in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Je kunt ze uit laten lekken op wat keukenpapier.
Koekenpan
- Bak ze in de koekenpan op middelhoog vuur (ca. 5-6 minuten).
- Schud of schep ze regelmatig om, om aanbranden te voorkomen.
Airfryer
- Verwarm de airfryer voor op 180°C en bak ze in 2-5 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Tips
- Je kunt de croutons ca. 1 week bewaren in een luchtdichte doos/trommel.
- Als je kaas gebruikt, dan kun je de croutons het best in de oven bakken. Dan plakt de kaas niet aan je pan.
- Andere lekkere smaakmakers zijn: knoflook met gerookt paprikapoeder; oregano met Parmezaanse kaas; paprikapoeder; groene of rode pesto en knoflook, Parmezaanse kaas en peterselie.
- Je kunt ook op deze manier reepjes brood snijden en in de koekenpan bakken, dan krijg je ‘soldaatjes’. Heerlijk bij spinazie. (Of hele boterhammen bakken en daarna in reepjes snijden).

Lekker hoor