Borstplaat

3 soorten borstplaat

Borstplaat. Onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas. Superzoet, superslecht voor de lijn, maar ó zo lekker. Je kunt er ook nog smaakjes aangeven, bijvoorbeeld vanille, chocola, mokka of amandel. Hieronder het basisrecept, met de toevoeging vanille-extract.



Ingrediënten Borstplaat

voor ca. 20 stuks (afhankelijk van de grootte van je vormpjes)

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 60 ml slagroom
  • 25 gram roomboter
  • scheutje vanille-extract

Benodigdheden

  • hoge pan
  • houten lepel
  • metalen uitsteekvormpjes of een siliconen borstplaatmat
  • bakpapier

Werkwijze

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak het bakpapier met je handen nat en spoel je vormpjes ook even af onder de kraan. Dan plakt het straks niet vast.
  • Doe de suiker, slagroom en boter in een hoge pan en breng aan de kook op laag vuur.
  • Blijf roeren terwijl de suiker helemaal oplost en laat het uiteindelijk ca. 6-8 minuten koken. Neem ook de zijkant van je pan mee met roeren. Het mengsel wordt wat dikker en blijft in sliertjes aan je lepel hangen. Is het nog te vloeibaar? Laat het dan nog even doorkoken.
  • Nu wordt het even flink doorwerken, want het mengsel stolt snel. Haal de pan van het vuur, voeg het vanille-extract toe en roer vervolgens even goed door.
  • Nu kan je de vormpjes vullen (ca. 0,5 cm dik). Ik heb het eerst in een maatbeker gedaan, dan schenkt het wat makkelijker. Houd de vormpjes goed vast, zodat het niet aan de onderkant eruit loopt.
  • Laat afkoelen. Draai na 20 minuten de vormpjes om, zodat de onderkant ook goed uithardt.
  • Haal het borstplaat voorzichtig uit de vormpjes.

Tips

  • Voor chocoladeborstplaat: kook een eetlepel cacao mee.
  • Voor mokkaborstplaat: roer 3 theelepels koffie door het gekookte suikermengsel.
  • Voor amandelborstplaat: roer wat amandelextract door het gekookte suikermengsel.
  • Dit is niet iets met om kleine kinderen te doen, want het borstplaatmengsel is loei- en loeiheet.
  • Als je geen vormpjes hebt, kun je het ook gewoon storten op het bakpapier en later in stukjes snijden of breken.
borstplaat van dichtbij