
Blini met gerookte zalm. Heerlijk als een amuse of een klein voorgerechtje, maar kan ook als borrelhapje. Dit misstaat ook niet bij een buffet of high tea. Zo’n klein pannenkoekje belegd met heksenkaas, gerookte zalm en afgemaakt met twee blaadjes rucolasla.
Vaak zie je blini met gerookte zalm en zure room en wat dille. Maar zure room vind ik zelf niet zo lekker, vandaar dat ik dit heb vervangen door heksenkaas. Een zalige combinatie!
Ingrediënten Blini met gerookte zalm
20-24 stuks
- 25 gram boekweitmeel
- 75 gram bloem
- 1 eidooier
- 1 eiwit
- 150 ml melk
- 25 gram gesmolten ongezouten roomboter
- zout en peper
- bakje heksenkaas (of zelfgemaakte)
- 200 gram gerookte zalm
- rucola
Werkwijze
- Doe het boekweitmeel en de bloem in een kom en roer met een garde door elkaar.
- Voeg vervolgens de eidooier, de melk en de gesmolten boter toe en mix tot een glad beslag. Doe er ook nog wat peper en zout bij.
- Het eiwit klop je met een mixer stijf. Zorg ervoor dat de kom en de haken goed schoon zijn gemaakt met wat citroensap.
- Het stijve eiwit voeg je toe aan het beslag en dan spatel je het er voorzichtig doorheen.
- Verwarm vervolgens een beetje boter/olie in een koekenpan. Schep per blini een eetlepel beslag in de pan. Je kunt er meerdere tegelijk maken. Als de bovenkant begint te stollen (er komen luchtbelletjes in, die knappen en lijken dan net gaatjes), draai je de blini om tot beide kanten goudbruin zijn.
- Laat ze daarna volledig afkoelen.
- Beleg de blini met 1-2 theelepeltjes heksenkaas, scheur of snij dan de zalm in stukjes, leg dat bovenop de heksenkaas en maak het geheel af met twee blaadjes rucola.
Tips
- Je kunt de blini al 2-3 dagen van te voren maken, bewaar ze dan in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Je kunt de blini ook invriezen, ze blijven dan zo’n drie maanden goed.

Deze lijkt me ook lekker!