
Blini. Zelf blini maken is heel erg makkelijk en door te variëren met het beleg kun je ze iedere keer weer anders maken. Voorbeelden van beleg zijn zalm met zure room, gerookte kip met avocado of geitenkaas met walnoten en honing. Belegde blini doen het heel goed als amuse of een klein voorgerechtje.
Een blini is een kruising tussen een pannenkoek en een poffertje, dat oorspronkelijk uit Oost-Europa komt. Het beslag wordt (gedeeltelijk) gemaakt met boekweitmeel, dat bijdraagt aan de kenmerkende smaak. Ze worden vaak geserveerd als borrelhapje, amuse of voorgerecht, maar ook bij een brunch of buffet misstaan deze hartige pannenkoekjes niet.
Wij spreken vaak van blini’s, maar uit onderzoek blijkt dat blin het enkelvoud is en blini het meervoud.
Ze worden vaak met boekweitmeel en gist gemaakt, maar het nadeel van gist is dat het moet rijzen. Dus hieronder een snelle variant zonder gist en met een mengsel van boekweitmeel en bloem. Bloem zorgt ervoor dat ze lekker luchtig worden.
Ingrediënten Blini
20-24 stuks
- 25 gram boekweitmeel
- 75 gram bloem
- 1 eidooier
- 1 eiwit
- 150 ml melk
- 25 gram gesmolten ongezouten roomboter
- zout en peper
Werkwijze
- Doe het boekweitmeel en de bloem in een kom en roer met een garde door elkaar.
- Voeg vervolgens de eidooier, de melk en de gesmolten boter toe en mix tot een glad beslag. Doe er ook nog een beetje peper en zout bij.
- Het eiwit klop je met een mixer stijf. Zorg ervoor dat de kom en de haken goed schoon zijn gemaakt met wat citroensap.
- Het stijve eiwit voeg je toe aan het beslag en dan spatel je het er voorzichtig doorheen.
- Verwarm een beetje boter/olie in een koekenpan. Schep per blini een eetlepel beslag in de pan. Je kunt er meerdere tegelijk maken. Als de bovenkant begint te stollen (er komen luchtbelletjes in, die knappen en lijken dan net gaatjes), draai je de blini om tot beide kanten goudbruin zijn.
- Laat ze volledig afkoelen voordat je ze belegt.
Tips
- Heb je geen boekweitmeel in huis? Je kunt ook gewoon 100 gram bloem nemen.
- Je kunt ze 2-3 dagen bewaren in de koelkast in een goed afgesloten bakje. Maar je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze ca. 3 maanden goed.

Ik wil die wel eens proeven!