Appel-kaneel cupcakes

Vorige week hadden we de stroopwafel cupcakes, vandaag doen we weer een andere variant: de appel-kaneel cupcakes. Frisse appel in de cupcakes en een toef van kaneelbotercrème.
Je kunt voor dit recept de Zwitserse meringue botercrème gebruiken, of de botercrème met banketbakkersroom of de mascarponeroom. Ook kan je een kant-en-klare botercrème gebruiken. De botercrème meng je dan met 3 theelepels kaneelpoeder.
Ingrediënten Appel-kaneel cupcakes
12 stuks
- 180 gram ongezouten roomboter
- 140 gram fijne suiker
- 8 gram vanillesuiker
- 4 eieren
- 180 zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 3 theelepels kaneelpoeder (voor de cupcakes)
- 1 appel (bijvoorbeeld Jonagold)
- 3 eetlepels grove kaneelsuiker (+ wat extra voor garnering)
- portie botercrème
- 3 theelepels kaneelpoeder (voor de botercrème)
Werkwijze
- Zorg ervoor dat de eieren en de boter op kamertemperatuur zijn.
- Verwarm de oven voor op 175°C (onder- en bovenwarmte).
- Zet alvast het bakblik klaar met de cupcakepapiertjes erin.
- Mix de boter, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel.
- Voeg daarna de eieren één voor één toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
- Meng in een andere kom het kaneelpoeder door het zelfrijzend bakmeel. Doe dan in gedeelten dit bakmeel bij het beslag, terwijl je blijft mixen.
- Mix tot een egaal en luchtig beslag.
- Schil de appel en snij in kleine blokjes. Spatel dit samen met de grove kaneelsuiker door het beslag.
- Verdeel het beslag over de 12 holtes met behulp van 2 eetlepels (of een ijslepel).
- Doe het bakblik op een rooster in het midden van de oven en bak de cupcakes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar (elke oven is weer anders, dus de baktijd kan per oven iets verschillen).
- Prik met een satéprikker in de cupcakes en als de prikker er schoon uitkomt, zijn de cupcakes gaar.
- Laat daarna de cupcakes afkoelen op een rooster.
- Maak ondertussen de botercrème en voeg daar 3 theelepels kaneelpoeder aan toe en mix goed door.
- Doe vervolgens de botercrème in een spuitzak met kartelspuitmondje en spuit mooie toeven op de afgekoelde cupcakes.
- Decoreer met wat grove kaneelsuiker.
Tips
- Bewaar de cupcakes op een koele plaats (niet in de koelkast).
- De cupcakes zou je al een dag eerder kunnen maken, maar spuit de toef pas op het laatste moment.
