Speculaasbrokken

speculaasbrokken, Speculaasbrokken, Smultalk
speculaasbrokken, Speculaasbrokken, Smultalk

Op de valreep nog een heerlijk Sinterklaasrecept: speculaasbrokken. Het handigst is om dit deeg de avond van te voren te maken en dan een nachtje in de koelkast te laten rusten. De volgende dag kun je het uitrollen en afbakken. Heerlijk hoe je huis naar speculaas gaat ruiken.

Ingrediënten Speculaasbrokken

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 6 theelepels speculaaskruiden
  • 125 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
  • 60 ml melk
  • snuf zout
  • ei en melk voor het bestrijken
  • garneeramandelen

Werkwijze

  • Meng het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout door elkaar.
  • Voeg vervolgens de blokjes boter en melk toe en kneed dit tot een stevige bal deeg. Mocht het deeg te stug blijken, dan kun je eventueel wat extra melk toevoegen. Je kunt dit met de hand kneden of de (stand)mixer gebruiken en dan op het laatst zelf met de hand kneden tot een bal.
  • Sla het deeg een beetje plat en verpak het in plastic folie en laat minstens een uur rusten in de koelkast, maar het liefst een hele nacht. Dan kunnen de smaken goed intrekken en de brokken worden knapperiger.
  • Laat het deeg weer op kamertemperatuur komen en kneed even kort door.
  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte).
  • Rol ondertussen het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van ca. 1 cm dik. Die van mij was ca. 25 x 25 cm groot.
  • Snijd de lap in vieren en leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kluts het eitje en voeg een klein scheutje melk toe en bestrijk de stukken deeg met dit mengsel.
  • Garneer het speculaasdeeg met de amandelen en bestrijk het deeg nogmaals met het eimengsel.
  • Doe de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaasbrokken gaar in ca. 30 minuten.
  • Laat de stukken speculaas op een rooster afkoelen en breek dan in stukken.

Tips

  • Voor de zekerheid heb ik wat velletjes krantenpapier onder het bakpapier gelegd, zodat de onderkant niet te donker wordt.
  • Je kunt de brokken ca. 2 weken bewaren in een koektrommel.
speculaasbrokken, Speculaasbrokken, Smultalk
speculaasbrokken, Speculaasbrokken, Smultalk
speculaasbrokken, Speculaasbrokken, Smultalk

1 gedachte over “Speculaasbrokken”

Plaats een reactie