Risotto met spinazie en champignons

risotto met spinazie en champignons, Risotto met spinazie en champignons, Smultalk
risotto met spinazie en champignons, Risotto met spinazie en champignons, Smultalk

Een heerlijke maaltijd met risotto: risotto met spinazie en champignons. Je kunt ervoor kiezen om er een scheut witte wijn bij te doen. Maar dat hoeft niet.

Risotto is een traditioneel rijstgerecht uit het noorden van Italië. Risotto wordt romig, doordat het zetmeel dat in de rijst zit, loskomt bij het koken. Door de rijst eerst een paar minuten te bakken in olie, voordat je de bouillon erbij giet, ontwikkel je die lekkere geroosterde en nootachtige smaak.

Voor risotto-gerechten gebruik je speciale risottorijst. Dat is belangrijk, want deze rondkorrelige rijst neemt meer vocht op dan je ‘normale’ witte rijst. En dat is precies wat je risotto lekker smeuïg maakt.

Ingrediënten Risotto met spinazie en champignons

voor 2 personen

  • 175 gram risottorijst
  • 200 gram verse spinazie
  • 250 gram champignons
  • 200 gram kipfilet
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • kippenbouillonblokje
  • scheut witte wijn (optioneel)
  • geraspte kaas
  • zout en peper
  • olie

Benodigdheden

  • pan met deksel
  • klein pannetje voor de bouillon
  • koekenpan

Werkwijze

  • Kook ongeveer een halve liter water en doe daar dan het bouillonblokje bij.
  • Ondertussen snijd je de ui en de knoflook klein en de champignons in plakjes. Je kunt, als je wilt, de spinazie ook wat kleiner snijden.
  • Doe wat olie in de pan en fruit de ui. Voeg vervolgens de risotto toe. Bak even mee. Je kunt nu ook eventueel een scheut wijn erbij doen. Even roeren. Draai nu het vuur laag.
  • Zet het pannetje met de kokende bouillon naast de pan op het vuur.
  • Doe een deel van de bouillon bij de risotto. Doe de deksel op de pan.
  • Als de bouillon in de risotto is getrokken, voeg je weer een flinke scheut bouillon toe en leg je de deksel weer op de pan.
  • Zo ga je door: steeds wat bouillon toevoegen en de deksel weer op de pan doen. Niet droog laten koken! De risotto moet ongeveer 25 minuten in totaal opstaan. Het kan zijn dat je wat van de bouillon over houdt.
  • In een koekenpan doe je wat olie en bak je alvast de champignons, bestrooi ze met peper. Voeg dan de knoflook toe en bak even aan.
  • Doe daarna in gedeelten de spinazie bij de champignons tot het geslonken is en hussel door elkaar. Doe dit op een bord.
  • Ondertussen kun je de kipfilet in stukjes snijden en met zout en peper bestrooien.
  • Verwarm wat olie in de koekenpan en bak dan de kipfilet gaar en goudbruin.
  • Als de risotto 25 minuten heeft opgestaan, voeg je het spinazie/champignonmengsel toe en de stukjes kipfilet. Roer goed door elkaar.
  • Doe de risotto op 2 borden en bestrooi met wat geraspte kaas of grana padano.
  • Eet smakelijk!

Tip

Risotto kun je, eenmaal afgekoeld, 2 dagen bewaren in de koelkast. Ook kun je het gerecht invriezen, het is dan 3 maanden houdbaar. In beide gevallen zal echter de smeuïge, romige structuur, die risotto zo lekker maakt, verloren gaan. Serveer risotto dus het liefst meteen.

risotto met spinazie en champignons, Risotto met spinazie en champignons, Smultalk

1 gedachte over “Risotto met spinazie en champignons”

Plaats een reactie